Gemeente heeft huiswerk bij onderzoeken luchtkwaliteit

Het terrein van Green Parking Schiphol, de uitbreiding is gepland richting Molenvliet

Een bewoner van de Aalsmeerderweg die al jarenlang hinder ondervindt van de laag overkomende vliegtuigen, heeft succes geboekt bij de Raad van State. De Aalsmeerder ging in beroep tegen het verlenen van een vergunning door de gemeente voor het bedrijf Green Parking Schiphol dat zijn bestaande parkeerplaats wil uitbreiden. De gemeente is volgens de rechter in gebreke gebleven bij het doen van onderzoek naar de luchtkwaliteit.

De Aalsmeerderwegbewoner die in het verlengde van het parkeerterrein woont, is bang dat de luchtkwaliteit door de dalende vliegtuigen achteruit gaat als het bestaande parkeerterrein wordt uitgebreid. Met name de vortex, de draaiende wind achter vliegtuigen die onder sommige omstandigheden verticaal neerslaat, kan veel extra fijnstof laten opwaaien. Reden voor de verontruste Aalsmeerder om de zaak aan de rechter voor te leggen. De Rechtbank verklaarde de klacht van de Aalsmeerderwegbewoner eerder ongegrond maar de Raad van State oordeelde op 6 mei anders. De gemeente had meer onderzoek moeten doen naar de luchtkwaliteit voordat hier een nieuw parkeerterrein aangelegd gaat worden. Óf duidelijker moeten maken dat de luchtkwaliteit voldoende is onderzocht. De gemeente krijgt van de Raad van State 26 weken de tijd om dat alsnog te doen. Die uitkomst zal mede bepalend zijn of de aanleg van het terrein mag doorgaan.

Die meting zou voor de gemeente wel eens een lastige opgave kunnen worden. Wat is de waarde van een dergelijk onderzoek zonder vliegtuigen? Daarbij lijkt de kans dat er binnen een half jaar op dezelfde schaal gevlogen gaat worden als voorheen niet bijzonder groot.

Het desbetreffende parkeerterrein wat sinds de uitbraak van de coronacrisis vrijwel helemaal leeg is, ligt direct in de bocht die de Molenvlietweg met de Middenweg verbindt. Green Parking Schiphol wil dit terrein uitbreiden tot een oppervlakte van 23.000 vierkante meter dat plaats biedt aan 1300 auto’s.

Tekst en foto Arjen Vos

 

Eén reactie

  1. ik als bewoner bij het parkeerterrein bij de middenweg heb totaal geen last van het parkeerterrein. het is keurig aangelegd. totaal geen hinder. beter dan allerlei bedrijven met veel hinder. voor men gaat denken dat ik een proces heb aangespannen ik in ieder geval niet henk de vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel