In de Twitter-motie op de gemeenteraadsvergadering van 3 juli stond Bram Heijstek moederziel alleen, in de Jip en Janneke-motie kreeg hij de hele raad achter zich. Het kan verkeren. Feit is dat het prille raadsleven niet alleen over rozen gaat voor nieuwkomer HAC, voluit Het Aalsmeers Collectief.
Zonneklaar is dat Heijstek er hard aan werkt om zijn belangrijkste kiezersbelofte gestalte te geven. Namelijk erop hameren dat de gemeente beter moet communiceren met de burger. Want de manier waarop ze dat doet, vindt hij ver beneden peil. Dat resulteerde bij de behandeling van de Lentenota onder meer in beide moties waarmee hij B&W tot meer actie wenste te bewegen.
Niet geschikt
Volgens Heijstek moet de gemeente Twitter niet alleen gebruiken om boodschappen uit te sturen, maar “ook om het contact met de burger te verbeteren”. Vandaar zijn oproep in de motie om via het sociale medium de “dialoog” met de burger aan te gaan. Verder wilde hij laten onderzoeken of het niet zinvol zou zijn een “Twitter-spreekuur” te houden – een moment in de week waarop inwoners vragen op de gemeente af kunnen vuren. “Communiceren is cruciaal de komende maanden,” meende Heijstek.
De HAC'er vond de rest van de raad én B&W evenwel tegenover zich. Geen enkele andere fractie voelde ervoor om meer te doen dan uitsluitend 'zenden' via Twitter. “De vaste gedragslijn van het college is om het Twitter-account in te zetten als middel om het publiek te informeren. We reageren niet op beledigende en opruiende tweets. Ook mengen we ons niet in discussies over het beleid van de gemeente. Twitter is niet het geschikte middel om de dialoog aan te gaan,” had B&W in zijn preadvies al geschreven.
Geen debat
De coalitie van CDA en AB en de oppositiepartijen VVD en PACT waren het daarmee eens. “Communicatie is meer dan Twitter,” zei Robert van Rijn. De VVD'er kon weinig met het “te beperkte” voorstel. Ronald Fransen (PACT) noemde het sociale medium, waarop met 140 tekens een grens is gesteld aan de omvang van een mededeling, “niet geschikt” voor een dialoog met de burger.
“De gemeente moet 'zenden' via Twitter, géén debat aangaan,” stelde Robbert-Jan van Duijn (CDA). Een spreekuur? “Geen goede ontwikkeling,” meldde Helma Persoon (AB). Burgemeester Jobke Vonk beloofde op de vergadering “in het najaar” een beleidsplan voor de sociale media.
Normale mensen
Beter verging het de nieuwe fractie bij de Jip en Janneke-motie. “In simpelere taal geschreven financiële stukken zonder een opeenstapeling van afkortingen,” zo beval Heijstek aan. Voor raadsleden zijn volgens hem de stukken soms al nauwelijks te begrijpen, laat staan voor leken, die minder, of in het geheel niet, thuis zijn in ambtelijke termen. “Het is beter als je het goed uitlegt, zodat ook normale mensen het begrijpen,” lichtte de fractievoorzitter op 3 juli toe.
De andere raadsleden konden niet anders dan het met Heijstek eens zijn. Persoon wees erop dat AB oproepen tot toegankelijkere teksten “altijd” van harte steunt. Ze kwam nog met de tip om in een bijlage bij financiële stukken een overzicht van de gebruikte afkortingen te geven. In zijn schriftelijk preadvies was B&W vóór de raadsvergadering met de toezegging gekomen voortaan te streven naar eenvoudiger taalgebruik en het zoveel mogelijk vermijden van afkortingen.
Foto: Bram Heijstek (HAC) op de raadsvergadering 3 juli. (foto archief AV)
Eén reactie
Maar wordt het ook in Jip en Janneke-taal begrepen???