Geen grote verrassingen na stemmentelling

Alle fractievoorzitters van de zes politieke partijen komen vanmiddag voor de eerste keer bij elkaar om de resultaten van de verkiezingen en mogelijke consequenties daarvan door te nemen. Hier zal als het goed is voor de eerste keer blijken of de door alle partijen toegezegde onderlinge samenwerking meer dan een loze belofte was. Vanmorgen werden in de raadzaal de definitieve resultaten bekend gemaakt. Daarin zaten geen grote verassingen.

Het CDA is met acht zetels inderdaad de grootste partij geworden, de VVD gaat door met zes zetels, Absoluut Aalsmeer start met vier zetels en de voormalige PACT partijen doen dat met vijf. GroenLinks en D66 elk twee en de PvdA bezet straks één zetel in de raad.

17-jarige Thirsa
Onder die acht zetels van het CDA is er ook één van de 17-jarige Thirsa van der Meer. Zij belandde als nummer elf van de lijst met 197 voorkeursstemmen op plek vijf van de CDA-lijst. Zij is echter nog geen achttien als de nieuwe gemeenteraad op 29 maart geïnstalleerd wordt en ze staat midden in haar vwo-examen. Om geïnstalleerd te worden moet elke gekozen politicus de benoeming tot raadslid officieel aanvaarden. Daar staat tien dagen voor. Het is dus nog maar de vraag of deze 17-jarige nu al in de gemeenteraad aan de slag gaat.

Verrassing bij VVD
Die kiesdeler dit jaar was 145 stemmen. Nog een verrassing is de bij de VVD met 186 voorkeurstemmen gekozen nummer acht, Jochem van Leeuwen. Deze grond-, water- en baggerwerker zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd bij de VVD een stuk omlaag gaat. Op de vraag waar zijn belangstelling ligt, zegt hij dat zijn hart vooral uitgaat naar de watersport en recreatie.

Voorkeurstemmen vrouwen
De nieuwe gemeenteraad gaat straks bestaan uit acht vrouwen en vijftien mannen. Opvallende nieuwkomer naast Thirsa van der Meer is Ankie Harte die voor het CDA met 483 stemmen aan de haal ging. Good old Marianne Vleghaar scoorde met 308 voorkeurstemmen ook ruim boven de kiesdeler. Haar VVD-collega Nanda Hauet haalde op eigen kracht maar liefst 402 stemmers binnen.  

De kersverse AA-dames Holtrop en Van Hilst-Dekker scoorden respectievelijk 233 en 180 voorkeurstemmen. Voor GroenLinks nam de van de PvdA gekomen Sunny Lakerveld met 318 voorkeurstemmen een stevig aandeel in de positie van GroenLinks. Verder behaalde Wilma Alink-Scheltema van D66 als enige vrouwelijke lijsttrekker 661 stemmen. Wonderlijk genoeg kreeg Eline Goedschalk de vrouw die zich op het laatst van de HAC-lijst terugtrok toch nog 82 stemmen. Zo is er in totaal 13.331 keer gestemd in Aalsmeer en dat betekent een opkomst van ruim 55 procent wat boven het landelijk gemiddelde is.

Bij de buren
In vergelijking met andere gemeente doet het CDA-Aalsmeer het erg goed. In Amstelveen bijvoorbeeld, werd de VVD de grootste met tien zetels en werd het CDA met twee zetels de zevende partij. In Amsterdam scoort het CDA één zetel en is GroenLinks de grootse geworden met tien zetels. De VVD werd in Amsterdam de derde partij en dat betekent misschien dat oud-Aalsmeer burgemeester Pieter Litjens er wethouder mag blijven.

In Uithoorn ging lokale partij Gemeentebelangen er vandoor met de winst. De VVD werd er net als in Aalsmeer een goede tweede en het CDA werd er de vijfde partij. In Haarlemmermeer is vanwege fusievooruitzichten nog niet gestemd dus daar is alles nog even bij het oude met de VVD als grootste partij en een lokale partij op twee en het CDA als vierde. Tot slot eindigden in Haarlem GroenLinks, PvdA, VVD en D66 allemaal boven het CDA.

Rode CDA-draad
De rode draad in een reeks van colleges van B&W in Aalsmeer is wel het CDA geweest. Het CDA-Aalsmeer is van oudsher een bestuurders partij. Dat zal na deze verkiezingen niet anders zijn. Of er moeten wel heel gekke dingen gebeuren.

In die periode is buur Schiphol uitgegroeid tot proporties die de leefbaarheid van Aalsmeer zeer onder druk zet. De grootste partij van Aalsmeer heeft nu de doelstelling dat Schiphol over vier jaar niet verder gegroeid is dan 500.000 vliegbewegingen. Sterker nog het CDA mag er op afgerekend worden als dat over vier jaar niet is gelukt. Om dat voor elkaar te krijgen is er wel een sterk college nodig met breed draagvlak in de raad en buren die begrijpen dat groeien niet langer kan. Wat dat betreft lijken de kansen toe te nemen nu er een paar grote groene buren in Amsterdam en Haarlem zijn bijgekomen.

Tekst en foto Jan Daalman

3 reacties

  1. Naschrift redactie: dat we schrijven, zoals in de laatste alinea vermeld, dat het CDA erop afgerekend mag worden als over vier jaar het aantal vliegbewegingen hoger uitvalt dan 500.000, is volgens lijsttrekker Robbert-Jan van Duijn geen correcte weergave van wat hij gezegd heeft tijdens de debatten: “Ik heb in het eerste debat gezegd dat je dat niet kunt beloven maar dat dat niet betekent dat je je er bij neer moet leggen. Aan tafel komen, inzetten op geen verdere groei op dit gebied en maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren.”

    Arjen Vos, hoofdredacteur

  2. De 87 uitgebrachte blanco stemmen (niet de ongeldige dus) zijn ten onrechte niet meegewogen in de kiesdeler. De gegevens van 2014 zijn na het onderstaande commentaar weer teruggebracht naar het oude niveau…

  3. Opnieuw tellen? Over de partijen zijn 13.331 stemmen verdeeld. Uitgebracht minus ongeldig en blanco bedraagt 13.314 stemmen. Zeventien stemmen zijn dus uit de hoge hoed getoverd. E.e.a. is aangekaart bij de gemeente Aalsmeer. Hun antwoord luidde: “foutje, we zullen het even aanpassen” Aan mijn hoela! Hoe wel je dit blind aanpassen? Bij wie eraf? Kan heel belangrijk zijn voor de toewijzing van de restzetels Overigens heeft er vandaag al een onbegrijpelijke aanpassing van de uitslag plaatsgevonden en wel van de cijfers van … 2014. Nog een foutje, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin