Frans Romkema van interim tot definitief Gemeentesecretaris

Het college benoemt Frans Romkema tot gemeentesecretaris. Romkema trad na de totstandkoming van de ambtelijke samenwerking met Amstelveen in 2013 al aan als interim gemeentesecretaris en wordt met ingang van 1 september voor vast aangesteld.

De gemeentesecretaris is verantwoordelijk voor de ambtelijke ondersteuning aan het gemeentebestuur, maar ook de eerste adviseur van het college. Hij speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Amstelveen.

Romkema zegt het als een uitdaging te zien de samenwerking komende jaren verder te verbeteren. Uitgangspunt is nog steeds dat de samenwerking beide gemeenten voordelen oplevert met behoud van bestuurlijke zelfstandigheid.

Frans Romkema kan bogen op een lange loopbaan binnen het openbaar bestuur. Voordat hij gemeentesecretaris in Aalsmeer werd, was hij onder meer gemeentesecretaris in de gemeenten Drechterland en Gorinchem.

Foto archief AV

(advertentie)

5 reacties

 1. Dit nieuws roept toch wel enkele vragen op. Is de raad betrokken geweest bij de vaste benoeming van de heer Romkema? Hoe en wanneer? Was sprake van een unaniem besluit? Was zo’n besluit dringend, gezien de bestuurlijke herschikking die Aalsmeer mogelijk boven het hoofd hangt? Pers noch gemeentelijke website gaan op deze vragen in.

 2. Geheel tegen me zin en op deze onjuiste plaats er voor, reageer ik toch even: Een eindconclusie van een twee uur durende uitzending van Stamtafel op radio Aalsmeer, hoeft niet perse een gezamenlijke afspiegeling en standpunt te zijn van alle aanwezigen. Ieder binnen Stamtafel, heeft zo zijn eigen geluid, kleur en verantwoording. Het is genoegzaam bekend, ook binnen Stamtafel, dat ik eigenwijs genoeg ben, om me niet als een grijze muis te gedragen. Met heel veel plezier en bevlogenheid, blijf ik lid van Stamtafel, want er is genoeg positief en constructief werk te verrichten en te informeren richting de burger en de politiek. Daar staat Stamtafel voor!.

 3. Zelen is de uitzending van radio Aalsmeer, Stamtafel kennelijk vergeten: geen vertrouwen in politiek, zie https://aalsmeervandaag.nl/nieuws/Politiek/stamtafel-geen-vertrouwen-in-politiek waaruit ik citeer:
  ‘De conclusie van de twee uur durende uitzending was volgens Box dat er “geen vertrouwen in de politiek” is, over de hele linie – van gemeenteraad tot B&W. Het lijkt er volgens de presentator op dat de politici en bestuurders grotendeels buiten de werkelijkheid leven.’
  Vertrouwen kan men verdienen voor zover dat niet al is verspeeld. Dat geldt ook voor de eerste strategisch adviseur van het college van B&W, de gemeentesecretaris.

 4. Laten we eens proberen, onze kritiek op elke politieke benoeming achterwege te laten, en met een positieve grondhouding iemands toekomstige werkzaamheden afwachten. Met dit uitgangspunt, komen we met z’n allen veel verder in en met Aalsmeer.
  Ook dat is waar ik als volwaardig lid van Stamtafel voor sta. Veel succes met uw werkzaamheden als gemeentesecretaris.

 5. Betreft de vaste aanstelling van de heer Frans Romkema als gemeentesecretaris van Aalsmeer.
  Over gemeentesecretaris Romkema was AalsmeerVandaag duidelijk: zie https://aalsmeervandaag.nl/nieuws/Politiek/vraagtekens-pact-bij-onzichtbare-topverdiener
  Wat nog niet eerder duidelijk is geworden is het feit dat de Nationale Ombudsman op 7 april 2014 een openbaar negatief oordeel heeft gegeven over het optreden van waarnemend gemeentesecretaris Romkema.
  In zijn rapport heeft de Nationale Ombudsman overwogen dat bij een Aalsmeerse burger onvoldoende vertrouwen is geschapen dat er sprake was van een onafhankelijke klachtbehandeling. En dat hij van oordeel is dat de betrokkenheid van de waarnemend gemeentesecretaris (de heer Romkema) bij de opgelegde gedragsregels tot gevolg heeft gehad dat bij verzoeker onvoldoende vertrouwen is geschapen dat er sprake was van een
  onafhankelijke klachtbehandeling en dat daardoor de schijn van partijdigheid is gewekt.
  De conclusie van de Nationale Ombudsman was dat de klacht gegrond was wegens schending van het vereiste van onpartijdigheid.
  Gelet op het bovenstaande is het onbegrijpelijk dat deze waarnemend gemeentesecretaris in Aalsmeer een vaste aanstelling heeft gekregen. Het college van B&W heeft dan ook veel uit te leggen en te verantwoorden, zowel aan de inwoners als aan de gemeenteraad. Maar de gemeenteraad slaapt in deze en het college van B&W zwijgt. Het zou een nobele daad zijn als er een voortrekker opstaat en de ogen opent van de leden van het gemeentebestuur. Bas Eenhoorn? Johan Remkes?

  Dick Lookman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel