Feestweek in problemen

De organisatie van de Feestweek is verbolgen. De gemeente heeft in de Concept Evenementennota 2016-2020 restricties opgelegd voor wat betreft de eindtijden van de avondprogramma’s. Kort gezegd: de tent moet elke avond een uur eerder dicht dan gebruikelijk. Op maandag, dinsdag en donderdag om 23.00 uur, in het weekend om 01:00 uur. Het zijn eisen waar de organisatie niet mee kan leven. Tijdens de Commissievergadering afgelopen donderdag kwam het onderwerp aan de orde. Roland Hofman is woordvoerder van de Feestweek en was inspreker op de vergadering. Volgens hem komt de organisatie in de problemen als de gemeente voet bij stuk houdt. “Dit gaat ten koste van een aantal programma-onderdelen die nu gratis worden aangeboden,” aldus Hofman, doelend op onder meer de 'gratis' dagen voor onder meer kinderen, gehandicapten en senioren.

Uit Hofmans vertellingen werd donderdag duidelijk dat overheid en Feestweek duidelijk niet op dezelfde lijn zitten en dat de gemeente Amstelveen hierin de zwarte piet toegespeeld krijgt. Dit is wat Hofman, mede-organisator sinds 1996, donderdag inbracht:

“Op 11 november 2015 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden waarin de eerste concept-evenementennota 2016-2020 werd toegelicht. Tijdens deze bijeenkomst, waarbij ook Burgemeester Nobel aanwezig was, werden er vragen gesteld door de diverse aanwezigen. Met de Stichting Feestweek Aalsmeer werd afgesproken om nog een aparte bijeenkomst te beleggen.

Op 1 december heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen twee ambtenaren van de gemeente Amstelveen en een afvaardiging van de Stichting Feestweek Aalsmeer.
Helaas zijn onze argumenten met betrekking tot de eindtijden niet tot nauwelijks verder verwerkt in het tweede concept.

Bij het collegebesluit van 12 januari 2016 hebben Burgemeester en Wethouders ingestemd met de evenementennota zoals deze thans voor ons ligt.

Een nota waar de Stichting Feestweek Aalsmeer zich absoluut niet in kan vinden met betrekking tot de voorgestelde eindtijden. Op 23 februari hebben wij dan ook onze zienswijze ingediend bij het college van B & W. Afgelopen maandag, 9 mei om 17.10 uur hebben wij een nota van antwoord ontvangen. Opnieuw zijn onze argumenten met betrekking tot de eindtijden van tafel geveegd.

Waar draait het nu allemaal om?

In de concept evenementennota worden zeer vele eindtijden dusdanig vervroegd dat het verschillende programmaonderdelen absoluut in gevaar brengt.
Onze zienswijze over de eerdergenoemde voorgestelde eindtijden hebben wij dan nogmaals, nu in een brief rechtstreeks aan alle fractieleden van de politieke partijen in Aalsmeer, toegestuurd.

In een reactie van het college van B & W staat onder meer geschreven dat

“de meeste gemeenten in het weekend een eindtijd voor evenementen hanteren tot 23.00 uur of tot uiterlijk 24.00 uur”.
Wij hebben zelf ook even om ons heen gekeken en geïnformeerd: gemeente Uithoorn waaronder ook De Kwakel valt, hanteert bij het Polderfeest een eindtijd van 01.00 uur; op zaterdag zelfs tot 02.00 uur. Feestweek Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer) draait op de al ruim 30 jaar lang zonder geluidsbeperkingen tot 01.00 uur. Idem voor het muziekevenement in het centrum van Hoofddorp; Meerlive! Eindtijd voor de donderdagavond 01.00 uur. Bloklandfeest in Nieuwveen, ressorterend onder de gemeente Nieuwkoop draait al jaren tot 02.00 uur. Zowel op de donderdag, vrijdag als de zaterdag. Zonder geluidsbeperkingen!

Waarom moeten wij nu in inkorten op onze programmaonderdelen. Zeker gezien de verleende vergunningen van de afgelopen jaren! Deze hebben wij u ook als bijlage afgelopen week toegezonden. Eindtijden waar de Stichting Feestweek Aalsmeer zich altijd keurig aan heeft gehouden!

Wij krijgen dan ook stellig het idee dat er uitsluitend is gekeken naar de evenementen welke plaatsvinden in de gemeente Amstelveen. Gemeente Amstelveen waarvan wij vanuit de evenementenbranche hebben vernomen, dat deze gemeente nou niet aan kop staat met betrekking tot de meest gezellige gemeente van Nederland…….

Ik sta hier echter geen betoog af te steken tegen de ambtenaren of tegen de Gemeente Amstelveen maar sta hier als een vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting Feestweek Aalsmeer. Een Stichting en ik heb de statuten er nog maar even op nageslagen: welke tot doel heeft jaarlijks gedurendeéén week verschillende festiviteiten en evenementen te organiseren voor de Aalsmeerse bevolking.
De Feestweek Aalsmeer valt gewoon simpelweg niet te vergelijken met de evenementen welke door commerciële partijen worden georganiseerd zoals A Day at the Park, Electronic Family, Dance Valley, Dutch Valley etc.

De Feestweek Aalsmeer is al 21 jaar een dorpsfeest met, voor en door Aalsmeerders georganiseerd.

En ja we staan midden in het dorp op het Praamplein en ja er is gedurende ruim een week minder gratis parkeerruimte beschikbaar en ja enkele buren staan niet te springen met betrekking tot het geluidsniveau. Echter om de eindtijden aan te passen zoals B & W nu voorstellen gaat er bij ons gewoon echt niet in!

Een minimale aanpassing heeft B & W wel doorgevoerd. De eindtijd van de donderdagavond is opgetrokken naar 01.00 uur. Echter het geluidsniveau mag vanaf 23.00 uur nog maar 75 DB bedragen. Even ter vergelijking: een groep van ongeveer 1.750 bezoekers produceert al een geluidssterkte van zo’n 90 DB.

Zoals al eerder gezegd mochten de eindtijden blijven zoals B & W dit voorstelt zal dit onherroepelijk ten koste gaan van een aantal programmaonderdelen welke de Stichting Feestweek Aalsmeer financiert uit de geïnde toegangsgelden evenals de bijbehorende horecaopbrengsten.

Deze gelden heeft de Stichting hard nodig om alle gratis toegankelijke evenementen te organiseren: een tentdienst waar uitsluitend maar het licht en geluid doorbelast wordt, een gratis Kindermiddag, een dag speciaal voor de gehandicapten georganiseerd door de Stichting Dag van je Leven. Wij kunnen alles gratis beschikbaar stellen! Ook de seniorenmiddag wordt gefinancierd met de opbrengsten welke de Feestweek genereert uit de avondprogramma’s. En dat willen we graag blijven doen zonder ook maar één cent subsidie!

Het bestuur van de Feestweek heeft het welzijn en veiligheid van de bezoekers altijd boven aan de lijst staan: liever vijf tot tien beveiligers extra dan voorgesteld wordt, liever een paar extra camera’s om de bezoekers, het evenemententerrein en Praamplein goed in de gaten te houden. Liever een toiletunit meer dan dat de mensen moeten wachten op elkaar! Liever een overdekte rookruimte dan dat de mensen buiten op straat gaan roken etc etc.

Tot slot: Wij hebben als Feestweek Aalsmeer al het mogelijke gedaan om B & W te overtuigen om de eindtijden zoals, voorgesteld in onze zienswijze, over te nemen. Helaas zonder succes. Onze hoop is dan ook op u gevestigd. Meer kunnen wij niet doen.

Het bestuur van de Stichting Feestweek Aalsmeer gaat nu verder waarvoor ik ooit zelf in het bestuur zitting heb genomen: de organisatie van de daadwerkelijke week: de artiesten en de tent zijn reeds vastgelegd voor 2016 maar er moet nog zo veel gebeuren: het zoeken naar sponsoren, contracten sluiten met de beveiligmaatschappijen, de materialen, de bloemen en wij hopen niet nog meer tijd kwijt te zijn aan de eindeloze, alsmaar tijdrovende discussies met de gemeente Aalsmeer en Amstelveen en het bijbehorende ambtenarenapparaat om aan te geven waarom Aalsmeerders nou zo graag de Feestweek willen behouden. Geen volgestampte weide maar gewoon een dorpsfeest. Niets meer en niets minder.“

Foto's: vrolijkheid tijdens de Feestweek van 2015 met de Kindermiddag en 'Dag van je Leven'. (Foto's archief AV)

 

18 reacties

 1. Nog even de spelregels voor reageren op AalsmeerVandaag; graag met voornaam (of -letters) maar in ieder geval met correcte achternaam. En met achterlaten van een emailadres. Mocht je reactie er niet meer tussen staan, dan voldeed deze niet aan de genoemde spelregels.

  Arjen Vos, hoofdredacteur AV

 2. Pennenlikker die Burgemeester. Komt die niet uit Hoofddorp ? Hoe staat het daar met de feestweek. Welke feestweek ? Precies. Wees nu eens blij met al die vrijwilligers die deze evenementen jarenlang aantoonbaar tot een groot succes hebben gemaakt.

  1 weekje per jaar feest. Dat hoort bij de charme van een echt dorp. En op een mooie zomerse dag varen er net zoveel boten als met de pramenrace. Dat is toch ook geen probleem. Nee die supersnelle 4 pk dat is pas gevaarlijk hahaha. Is die burgemeester niet gewoon in de war en weet hij niet hoe weinig dat is? Of verwart hij een praam met een speedboot? Wie zal het zeggen.

  Straks hebben al die vrijwilligers geen zin meer. Gaat de burgemeester het dan zelf organiseren? Zal me een feest worden zeg. Allemaal een kopje koffie op het gemeentehuis en als je je heel netjes gedraagt krijg je een koekje.

 3. Keesie, om een praam te vergelijken met een Monstertruck lijkt me niet helemaal juist en een vergunning voor een vuurwerk opslag met langer door feesten in een feesttent ook wat overdreven.

 4. Haaksbergen, Enschede en Spaarnwoude waren ook nooit zo moeilijk met vergunningen………………

 5. Word het niet eens tijd voor een protest meeting tegen dit benauwde beleid , In de Kwakel , Nieuwveen geen probleem tot half twee door te gaan met veel decibelen.
  Dus Pramenracers , Feest weekers ,, verenig jullie voor een groots protest met veel lawaai en zonder vergunning. Alleen de plaats voor dit protest lijkt me moeilijk uit te kiezen Raadhuisplein Aalsmeer of in Amstelveen .Ik zou kiezen Amstelveen maken ze daar ook eens een dorps feestje mee.

 6. Welkom in 2016, de wereld verandert, ook in Aalsmeer.

  Ik vind het jammer dat diverse mensen met de beschuldigende vinger naar een ander wijzen, terwijl het OOK een kwestie is van hand in eigen boezem steken.
  Een organisatie die er anno nu achter komt dat de regels aangescherpt zijn, heeft in de afgelopen jaren echt niet op zitten letten.
  Gelukkig zijn er ook genoeg evenementen die wel doorgang vinden omdat de organisatoren hun best doen om aan de regels te voldoen.

  Ik hoop dat er Aalsmeerders zijn die bereid zijn om de feestweek binnen de regels te houden.

 7. Beste Michelle de la haye

  Heb 2 vragen 1 hoelang woon je aan het Praamplein ?
  De feestweek staat er pas net dus dat wist je vast niet
  En 2 troep die een week niet opgeruimd word ? Dan zal je toch echt naar de gemeente moeten die hebben het contract om schoon te maken
  Genoeg over die zeurkous

  De feestweek is een feest voor jong en oud kijk naar het dagprogramma zegt genoeg
  Welke gemeente wil zoiets nou niet ?
  En voor alle azijnpissers kom is helpen op de gehandicaptenmiddag dan zie je van heel dichtbij dat het voor iedereen een feest is
  De gemeente Amstelveen vergeet dat we een dorp zijn geen stad
  Bruggen festival afgelopen reden – vergunning
  Bandjesavond afgelopen reden – vergunning
  Pramenrace lastig reden – vergunning
  Verlichtenboten lastig reden – vergunning
  Feestweek lastig reden – vergunning
  Hoever gaan we het laten komen als bewoners van aalsmeer ?
  Ons dorp met hele leuke feestjes en ja soms kan het beter maar hebben we daar de stad Amstelveen voor nodig ? ???

 8. Amstelveen zijn echt zeikers. Gelukkig bestaat de wereld over zeiken, want tja gelukkig mogen feesten mag niet van Amstelveen.

 9. Alles wat “Aalsmeer” is wordt stukje bij beetje afgebroken door mensen die absoluut geen relatie hebben met Aalsmeer. Ik heb zo’n vermoeden dat de gemeente Amstelveen de overhand heeft in alle besluiten en men daar Aalsmeer slechts als lastig volk beschouwt. Hoe is het mogelijk dat Amstelveen kan beslissen over het lot van Aalsmeer? Amstelveen en Aalsmeer zijn twee compleet verschillende werelden. Wat weten zij over alle historische elementen van Aalsmeer? Ze geven er duidelijk niets om en willen er zo snel mogelijk vanaf. Ik stel voor dat we met z’n allen petitie indienen om Aalsmeer weer onafhankelijk te krijgen, voordat het te laat is en straks alle historische zaken slechts een vage herinnering zijn.

 10. MICHELLE DE LA HAYE, ik vind uw reactie wat apart. U verwijt organisatie feestweek dat men zeurt en men moet de snater houden, terwijl u zelf in opstand gekomen bent (klagen) voor uw eigen belang.
  Hoe kunt u de feestweek verwijten wat uzelf ook gedaan heeft?
  U heeft zich uiteindelijk neergelegd bij het besluit dat de feestweek op het praamplein blijft, maar u heeft dit niet zonder slag of stoot laten gebeuren.
  Laat dat nu net zijn wat de feestweek ook doet, alleen dan in het belang van honderden, zoniet duizenden mensen.

 11. Dacht dat samengaan met Amstelveen vooruitgang zou zijn! Misschien goed als ze eens komen kijken bij een ecenement in Aalsmeer.

 12. Vanaf het begin dat we samen zijn gegaan met gemeente Amstelveen is het alleen maar bergafwaarts gegaan met gemeente aalsmeer. Vele speeltuintjes weg gehaald ivm hangjeugd nou zeg maar gerust hang(polen). Dan het gezeur over pramenrace wat ze het één en ander wilden veranderen. En dan nu over onze feestweek????? Kom op waar is DE gemeente van AALSMEER gebleven??????

 13. Het laatste stukje tekst klinkt wanhopig. Organiseren vereist een creatieve geest, kun je dat niet opbrengen zoek dan een andere bezigheid. Nadat er jarenlang uit verschillende hoeken geklaagd werd over de overlast en de troep die een week lang niet wordt opgeruimd op een plek waar mensen wonen, werken en toeristen rondlopen, mocht de Feestweek op het Praamplein blijven. Ondanks dat ik begrip kan tonen voor het idee Feestweek en respect heb voor de diversiteit van de evenementen, zie ik tegen deze week op. Ik woon er pal naast. In deze context begrijp ik dan ook niet waar de verbolgenheid in cursieve tekst vandaan komt. Het is zomer, begin een uur vroeger aan de evenementen en houd je snater. Wees blij dat het nog steeds daar gehouden mag worden, zo mooi gelegen aan het water en denk eens wat creatiever dan alleen maar te klagen. En ja, dit kun je dan verwachten: Hulde aan het B&W, ik hoop van harte dat ze achter hun besluit blijven staan.

 14. Goeie zet geweest hoor, die verbinding aan zijn gegaan met Amstelveen! Wat heeft het Aalsmeer tot nu toe gebracht? Weinig goeds tot nu toe… Althans, niet voor de mensen waar het per slot van rekening om ZOU MOETEN gaan: de inwoners van Aalsmeer!

 15. Hey leuk Amstelveen heeft zin om mee te denken, net als de pramenrace waar ze vet veel van weten. Oja dat is met die uhm levensgevaarlijke monster raceboten waar mensen tegen de kant gaan rossen op dat poeltje van jullie. Want ja, mega gevaarlijk. Ze weten heus heul wel om wat voor feest het gaat, maar de boompjes in de historische tuin kunnen echt echt geen 75db meer aan hoor om 1uur s’nachts. ♥

 16. Waar is de gemeente Amstelveeen (Aalsmeer) mee bezig? Wat al jarenlang gedoogd wordt mag nu ineens niet meer? Ik vindt dit je reinste onzin, sinds Amstelveen erbij betrokken is worden heel veel dingen van ons afgenomen!!!! De burgers moeten eens in opstand komen, hier wordt alles maar gepikt! Wel zijn ze van plan 600 vluchtelingen op te nemen! Maar voor de eigen bevolking wordt alles afgepakt, ik vindt dit meer dan schandalig! Polen en vluchtelingen hebben het hier voor het zeggen!!!!!! Waar gaan we naar toe, echt te gek voor woorden!!!!!!!

 17. Ach, het gaat straks in de gemeente Amstelland een stuk beter, let maar op….

 18. Samengaan met Amstelveen? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel