Extra geld voor jeugd door corona

Door: redactie. Er komen tijdelijk extra investeringen om achterstanden die bij jeugdigen zijn ontstaan tijdens de coronacrisis een halt toe te roepen. Het onderwijs heeft eerder dit jaar al 700 euro per leerling extra vanuit het Rijk ontvangen. De gemeente kreeg onlangs bijna 470 duizend euro van het Rijk uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Er is samen met scholen, de kinderopvang en preventiepartners een projectplan opgesteld om te zorgen voor een samenhangende aanpak. Het extra geld wordt onder meer ingezet voor extra inzet om taalachterstanden te voorkomen.

Samenwerken voor goede toekomst
In het projectplan NPO Aalsmeer 2021-2023 staan interventies en wordt weergegeven hoe wordt samengewerkt om alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst te bieden. In samenwerking met scholen, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, (jeugdgezondheids)zorg, bibliotheken en andere partijen wordt het NPO geld ingezet om de vaardigheden van leerlingen op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak te stimuleren.

Concrete voorbeelden
Gemeenten hebben de opdracht van het Rijk gekregen om het NPO-geld uit te geven aan vijf doelen. Het gaat dan om investeringen in ‘bovenschoolse maatregelen’, ‘de voorschoolse periode’, ‘zorg en welzijn’, ‘bevordering van samenwerking in de gemeente’ en ‘maatregelen voor thuiszitters’. Een paar concrete voorbeelden van de inzet van het geld in Aalsmeer: er komt extra inzet op voorschoolse educatie om taalachterstanden te voorkomen, er komt extra inzet op ‘pauzesport’, scholen die dat willen kunnen hun schoolpleinen omvormen tot beweegpleinen, er komt voor het primair onderwijs busvervoer naar culturele- en erfgoedlocaties en in het middelbaar onderwijs gaat Yuverta samen met het platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen leerlingen een MVO-monitor uit laten voeren om zo snel mogelijk praktijkachterstanden in te lopen.

Overzicht preventief jeugdhulpaanbod
De extra gelden zijn tijdelijk maar de gemeente investeert óók structureel in preventieve jeugdhulp ondersteuning. Al het vrij toegankelijk aanbod voor jeugdigen en hun ouders/verzorgers is te vinden in het ‘Overzicht preventief jeugdhulp aanbod, 2022’.

Foto archief AV/Arjen Vos

 

 

 

 

 

Lees vorig bericht

Perspectief voor jongere woningzoeker door nieuw systeem

Lees volgend bericht

Breakfast Club smaakt naar meer


1 Reactie

  • ‘maatregelen voor thuiszitters’.

    Klinkt ‘gezellig’ 😬😢, voor onze thuiszitter.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *