Emotioneel betoog voor commissie vliegtuighinder

(screenshot)

Door: Klaas Leegwater. “Ik vind het niet meer leefbaar, ik ben er depressief van geworden.” De commissieleden Luchtvaartzaken waren er dinsdagavond even stil van. De woorden van inspreekster Lenie de Haas maakten indruk op de aanwezigen in de raadszaal. Fractieleider Ronald Fransen van GroenLinks probeerde het gevoel in de vergaderzaal en bij de geïnteresseerden kijkers thuis te verwoorden. “Tjonge jonge, dit zijn onze inwoners die dit meemaken.”

De Haas had zich aangemeld als inspreekster bij de commissievergadering waar de memo ‘Positiebepaling Schiphol’ werd besproken. De conceptnota dient ter voorbereiding van een eventueel aangepast standpunt over Schiphol met als inzet minder vluchten over Aalsmeers grondgebied om de overlast van (ultra)fijnstof en geluid te verminderen. Het college wil samen met de raad een helder markeringspunt uitwerken dat kan worden ingezet om verbeteringen op het gebied van woningbouw en leefbaarheid te realiseren.

334 landingen over tuin
De Haas greep als bewoonster aan de Oosteinderweg de gelegenheid aan haar ervaringen over ernstige vliegtuighinder te delen met de commissie. “Ik woon hier al 60 jaar. Dan went de vliegtuighinder, zou je denken. Maar niets is minder waar. In 2022 vlogen er ruim 59.000 vliegtuigen boven ons postcodegebied, ondanks dat de Aalsmeerbaan drie maanden dicht was voor onderhoud. Afgelopen zondag vanaf ’s ochtends vroeg tot ver in de avond 334 landingen over onze tuin. Schiphol en minister Harbers denken dat daar nog wel wat bij kan,” zo hield de inspreekster de commissieleden voor.

Op 53 meter hoogte
De oud-lerares van basisschool De Hoeksteen vertelde dat door eigen meting een stijgend vliegtuig in 2019 op 53 meter boven haar huis bleek te zitten. “Dat was doodeng, en dat vliegtuig veroorzaakte geluidsoverlast van wel 96 decibel.” De inspreekster verhaalde tevens over de vervuiling dat een vliegtuig bij haar woning en over het algemeen veroorzaakt. Volgens De Haas: “Een Boeing van Amsterdam naar Los Angeles produceert evenveel vervuiling als een miljoen vrachtwagens per jaar. En bij ons huis zie je regelmatig een zwarte substantie liggen, je ruikt een zware petroleumlucht.”

Depressief
De Haas refereerde aan wetenschappers die vliegtuigoverlast als ‘langzaam geweld’ kwalificeren. “Groei-en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Stress, hart- en vaatziekten, kanker, en depressiviteit.” Bij dat laatste woord wees De Haas met de vinger naar zichzelf, “de overlast is de laatste jaren veel erger geworden, het is voor mij niet meer leefbaar. Ik ben er depressief van.” Verhuizen is voor de bewoonster geen optie. “Want wie wil hier wonen. En ik ben al jaren mantelzorger, ik laat mijn lieve buren van 83 jaar niet in de steek. Er is voor mij geen oplossing om te ontsnappen aan de overlast, had ik maar een toverstaf.”

Na een vraag van commissielid Greta Holtrop (Absoluut Aalsmeer) sloot De Haas haar betoog af met een oproep aan de directie van Schiphol en indirect aan overheden. “Hoe kan het dat je zoveel lawaai en viezigheid over zo’n prachtige schepping of wereld uitstrooit en dan toch steeds maar meer wil. Is het nooit genoeg?

Wethouder Kuin van Schipholzaken verwacht de komende periode input van de fracties op het concept memo ‘Positiebepaling Schiphol’. Op 21 februari staat het onderwerp opnieuw op de agenda van een commissievergadering.

Klik hier om het inspraakmoment van Lenie de Haas terug te zien.
Memo ‘Positiebepaling Schiphol’
Zienswijze op de memo van Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV)
Zienswijze gemeente Aalsmeer op Consultatie Regeling Gevelisolatie Schiphol 2023

5 reacties

  1. Het boek wordt op 11 april a.s. aangeboden aan de Tweede Kamer. Het hoofddoel is: de enorme overlast onder de aandacht brengen van het parlement. Wij zoeken intussen naar mogelijkheden om het boek uit te geven, misschien ook digitaal. Misschien zijn er mensen met zakelijke talenten onder de lezers hier. Meer informatie over de uitgave volgt op vliegherrie.nl, waarschijnlijk onder de berichten bij Schiphol Watch (homepage). De ‘winst’ gaat naar RBV / Schiphol Watch.

  2. Prachtig, hulde. Wij staan vierkant achter deze weergave van de werkelijkheid zoals deze is. Het is geen individuele beleving. Dit is wat tal van Aalsmeerders ervaren.

  3. Een heel indrukwekkend verhaal van mv.de Haas. heel mooi gedaan.
    Ademloos gekeken. Alleen een paar opwerkingen naar de raad. Ten eerste de voorzitter .Hij valt mv. de haan in de rede om af te ronden.schande. vervolgens groen links jesus dat onze inwoners dit meemaken t,jonge jonge.Nou dit maken we al tientallen jaren mee.Het c.d.a. maakte het helemaal bont.Vind u dat het de laatste jaren erger is geworden. Heel aalsmeer weet dat allang. Nogmaals mv. de haan heel mooi gedaan.weet iemand waar het boek te koop is

  4. Indrukwekkend verhaal. Mocht ze dit maar eens in de Tweede Kamer vertellen. Als tegenhanger voor de Schiphol lobbyisten die daar nu vrij spel hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin