Het einde van de lijdensweg voor het Rooie Dorp is nabij. Nu is dat de voorbije jaren op hoog lokaal niveau vaker beweerd, maar het leed verergerde vervolgens alleen maar. Ditmaal gloort er echter een mooie toekomst voor het karakteristieke wijkje aan de Machineweg: slopen de oude meuk en dan nieuwe woningen bouwen. In 2017 staan de huizen er.
De enige instantie die nog dwars kan liggen, is de gemeenteraad. Maar die zal volgende week donderdag blij en met een gevoel van opluchting ja zeggen tegen de plannen van B&W. Dat bleek op het rondetafelgesprek van de raad afgelopen donderdag. “Het duurt al veel te lang,” zei Teun Treur van oppositiepartij VVD. “We hopen op een vlot verloop verder,” meldde Dick Kuin van coalitiepartij AB.
Veer gelaten
Eind januari kwam de cruciale verkoop van de woning op nummer 113 rond. Wooncorporatie Eigen Haard, die eigenaar is van het Rooie Dorp, kocht het enige huis aan dat ze er niet bezat. De gemeenteraad had in juni 2013 in een motie een oproep gedaan dat huis bij de nieuwbouw te betrekken zodat die straks één geheel kan vormen.
“Dat had nogal wat voeten in de aarde,” bekende wethouder Tom Verlaan (CDA). “Maar we zijn er op uitstekende wijze uitgekomen, tot volle tevredenheid van Eigen Haard en de bewoner. Eigen Haard heeft een veer gelaten, kan ik stellen.”
Meer dan graag
Om de deal “in één keer” rond te krijgen legt de corporatie volgens Verlaan 55.000 euro op tafel en de gemeente een even hoog bedrag. “Eigen Haard doet dat in het goede vertrouwen dat de raad meegaat. Zo niet, dan heb ik een discussie met de raad.” Chantage of niet, de wethouder zal aangevoeld hebben dat de raad niet zal tegenstribbelen om zo'n bedrag.
Volgens de wethouder willen alle betrokkenen “vooruit”. “Eigen Haard wil verder en de bewoners willen meer dan graag verder,” merkte hij op. Dat laatste was nog een understatement. Het korte woordje van bewoonster Hetty van der Peet en oud-bewoonster Anja van den Heuvel aan de raadstafel sprak boekdelen. “Er lijkt beweging in de zaak,” verzuchtte Van der Peet aan de raadstafel.
Vergeten groep
“Veel van de bewoners die hadden aangegeven terug te willen keren naar de 'nieuwe' Machineweg, zijn verhuisd naar elders, ook wel door het lange wachten. We zijn dus geen grote groep meer, de bewoners die wel wachten om terug te kunnen keren.”
Van der Peet zei te hopen dat de raad aan hun “welzijn” denkt. Het heeft lang gevoeld “alsof we zijn vergeten”. “Het valt haast niet uit te leggen wat het met je doet: je huis, je basis, achter te moeten laten. Buren zijn al weg en vervangen door studenten en tijdelijke huurders. Het aanzien van 'onze' straat holt achteruit, net als de kwaliteit van de woningen.” Even belangrijk in beider ogen was de “onzekerheid”, sinds april 2011, toen de eerste bewonersinformatieavond plaatsvond.
Appeltje schillen
In december dat jaar was er een dieptepunt toen raadsleden en toenmalig wethouder Ulla Eurich (PACT) de vloer aanveegden met Eigen Haard. De corporatie had bewoners niet betrokken bij de Rooie Dorp-plannen, terwijl ze op papier die suggestie wel gewekt had.
De woedende Eurich had prompt een appeltje te schillen met Eigen Haard. Dat dieptepunt liet Verlaan donderdag maar achterwege bij een korte opsomming van wat zich de laatste jaren afgespeeld had.
Impact op bewoners
PACT'er Joop Kok was op het rondetafelgesprek onder de indruk van het bewonersrelaas. “Vaak kennen we de impact op de mensen niet. Het is goed dat eens te horen,” merkte hij op. Op Koks vraag naar de verdere betrokkenheid, lieten de bewoners positieve geluiden horen. “Er is uiterst zorgvuldig met bewoners en omwonenden omgegaan. We zijn van alle kanten gehoord.”
De wethouder wilde aanvankelijk geen uitspraak doen over het opleveringstijdstip van de nieuwbouw. Sunny Lakerveld van PACT nam echter geen genoegen met het antwoord “zo snel mogelijk”. De wethouder ging pas na enkele keren aandringen overstag. “In 2017 is de bouw gereed. Daar houden we ons voorlopig aan vast. Of dat een garantie is? Nee. Maar ik zie geen beren op de weg,” aldus Verlaan.
Tegeltjes blijven
Een karakteristiek stukje Aalsmeer – de 44 huizen met de rode daken daterend uit de jaren twintig van de vorige eeuw – is binnenkort dus verdwenen. De nieuwbouw zal er in de verte een beetje op lijken, maar dat zijn vooral mooie woorden. Kok zei zich er bij voorbaat aan te “ergeren” dat de stijlkenmerken dadelijk uitgewist zijn. “Het wordt iets totaal anders. Maak er in ieder geval een eenheid van,” luidde zijn oproep.
Wat gebeurt er met de bijzondere siertegels in de gevels van de huizen? AB'er Danny Tol pleitte ervoor op zijn minst die band met het verleden in stand te houden door ze een plaats te geven in de nieuwbouw.
“Het is onze uitdrukkelijke wens dat te doen, en van Eigen Haard ook,” reageerde Verlaan. “Maar Eigen Haard heeft wel aangegeven dat ze er netjes uitgehaald moeten kunnen worden. Garanties kunnen ze niet geven.”
Foto's: het steeds verder verpauperende Rooie Dorp zoals dat er vandaag de dag uitziet. (foto's Arjen Vos)
3 reacties
Jammer… weer een stukje historisch goed… geruild tegen “goedkope” nieuwbouw. Zou het niet leuker zijn om te renoveren?
Hoe esthetisch en verduurzaamd de nieuwbouw ook zal zijn, het feit blijft dat er goedkope huurwoningen aan de woningmarkt worden onttrokken en dat de nieuwe huren aanzienlijk hoger zullen zijn dan wat de huurders nu betalen. Hoeveel hoger is nog niet bekend. Wel is het zo dat de maximale huurprijs waarvoor een sociale huurwoning aan een nieuwe huurder mag worden verhuurd (de zogeheten liberalisatiegrens) in 2015 wordt verhoogd van € 699,48 naar € 710,68. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om deze grens vanaf 2016 voor drie jaar te bevriezen.
En nu maar hopen dat er sociale woningbouw plaatsvindt voor een normale huurprijs en geen 750 euro per maand. Want op Woningnet worden huizen voor die prijzen aangeboden als zijnde sociale huurhuizen!