Eerste begrotingsvergadering gemeenteraad vanavond

Vanavond is de eerste van twee raadsvergaderingen over de Programmabegroting 2016. In die begroting legt B&W verantwoording af over de plannen voor Aalsmeer volgend jaar. Ook de kostenplaatjes en een doorkijkje naar de navolgende jaren zijn in het stuk verwerkt. In de programmabegroting worden de in de Lentenota 2015 globaal aangekondigde plannen vertaald in concrete plannen.

Een later deel van de vergadering wordt gewijd aan voorstellen van B&W die in de twee vaste raadscommissies veertien dagen geleden zijn voorbesproken. Daaronder de vernieuwde plannen voor Dorpshaven-Noord, waar zowel oppositie als coalitie veel kritiek op had (klik hier), en de woningbouwplannen voor het voormalige postkantoor, waar de fracties meer willen dan B&W (klik hier).

De andere onderwerpen zijn het vaststellen van de kwaliteit van het groenbeheer en -onderhoud, de heffing per 2016 van precariobelasting over leidingen en kabels (die moet circa € 1 miljoen opleveren; de burger gaat het volgens B&W niet in zijn portemonnee voelen) en de startnotitie voor nieuwbouwwijk Polderzoom (daar verrijzen rond de Nieuwe Aalsmeerderlaan maximaal 200 woningen).

Géén beschouwingen
Voor het eerst houden de fracties géén algemene beschouwingen op de begrotingsvergadering. Dat was een vast ritueel elk najaar om de fracties de gelegenheid te geven hun politieke boodschap te ventileren. Een paar jaar geleden werd er echter voor gekozen die spreekbeurten bij de lentenota te houden, omdat daar de kiem wordt gelegd voor lokale toekomstplannen.

Maar bij de begroting bleven de fracties dat nog eens dunnetjes overdoen. Onlangs besloten ze daar een eind aan te maken. Vanavond dus geen breedsprakige betogen. De fractievoorzitters beperken zich tot een inhoudelijke kijk op de begrotingsparagrafen aan de hand van speerpunten.

Er is op de agenda een uur voor ingeruimd. Dat is dan inclusief het inbrengen van eventuele moties en amendementen. Volgende week donderdag reageert B&W op datgene waarmee de fracties vanavond  komen. Ook vindt er dan een debat plaats over de begrotingsplannen. Als sluitstuk keurt de raad op op 5 november de begroting voor volgend jaar al dan niet goed.

Huldiging beachhandballers
Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering is er, om 19.45 uur, een huldiging in de raadzaal van een beachhandbalteam van FIQAS Aalsmeer, de C1-jeugdploeg. De beachhandballers, die voor het eerst meededen, werden deze zomer meteen landskampioen.

Ook staat de raad kort stil bij het overlijden van oud-ambtenaar Pieter van der Zwaag, die in 1983 tot ereburger van Aalsmeer is benoemd. Burgemeester Jeroen Nobel spreekt een in memoriam uit.

De raadsvergadering, die openbaar is, begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom op de publieke tribune.

● Klik hier voor de agenda en stukken van de raadsvergadering 29 oktober
● Op Radio Aalsmeer is de vergadering te volgen. Klik op de knop rechtsboven in dit scherm om live te luisteren

Foto's (van boven naar beneden): raadzaal, nieuwbouw Dorpshaven-Noord en verpauperd postkantoor. (foto's AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel