Een betaalbaar bruisend hart in het dorp

Een Oude Veiling, een verenigingsgebouw. De coöperatieve gedachte die er aan ten grondslag ligt zijn wortels van Aalsmeer die anno 2017 meer dan alleen nostalgie zouden moeten vertegenwoordigen. De gemeente heeft gemeend om van het volledige gebouw een voorziening voor en van Aalsmeer te maken. Het pand moet een sociaal, cultureel, educatief en maatschappelijk centrum worden. Zes organisaties hebben hier een handtekening voor gezet. Jong moet er oud gaan ontmoeten en vice versa. Het is een maatschappelijk experiment dat het verdient om te slagen ook al kost het een paar centen.
 
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een gemeentebestuur de kans heeft aangegrepen om eigenaar van het hele pand te worden. Die kans heeft zich al meerdere keren voorgedaan zoals begin jaren ‘80 toen de Stichting Toonbeeld werd opgericht om de toen failliete boedel van De Oude Veiling over te nemen om er een cultureel centrum van te maken. De vergaderingen vonden plaats in de snackbar van Hans en An Tromp aan de overkant.
 
Natuurlijk had Toonbeeld steun van het gemeentebestuur nodig, maar die was ver te zoeken. Het gemeentebestuur uit die tijd zag er liever flats verrijzen en met een regenteske houding werden alle ideeën afgewimpeld. Juist die houding zorgde er voor dat de lokale politieke partij Aalsmeerse Belangen werd opgericht. In 1982 was het zover dat Coq Scheltens en Geurt Ouwerkerk raadslid werden van de gemeente Aalsmeer. Cultuur heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij AB, zo werd gezegd.
 
Er is echter veel bezuinigd de laatste jaren en de kunst- en cultuurfinanciën zijn gereorganiseerd. Het heeft een zekere bitterheid gewekt als er gekeken wordt naar de bedragen die nu nodig zijn om de plannen voor de gebouwen van De Oude Veiling tot een succes te maken. Per bewoner komt het neer op een bedrag van boven de 60 euro en dat zijn nog maar de kosten tot nu toe. De begrote exploitatietekorten tot in 2021 zijn hier niet in meegenomen. En het is niets voor niets dat een AB-wethouder hier de kar trekt. Geen andere partij in Aalsmeer heeft zich hier zo expliciet aan verbonden. Dat blijkt keer op keer.
 
Het heet nu alleen geen Toonbeeld meer, maar de Huiskamer van Aalsmeer die moet gaan bijdragen aan dat zo gewenste bruisende dorp. Met De Oude Veiling als warm kloppend hart in de Markstraat. Maar is het wat Aalsmeerders willen? De grote zorg is natuurlijk de exploitatie en het antwoord op de vraag of bewoners van deze mooie gemeente er kunnen gaan halen wat ze willen en of dat dan die sommen geld waard is? Het mag toch niet zo zijn dat een lang gekoesterde wens van AB de partijpolitieke ambities zo opjaagt dat dit de kans op financieel succes, hoe bescheiden ook, in de weg staat?
 
Ja, er is vroeger gedanst, geschaakt, naar muziek geluisterd, films bekeken, gezongen, gegeten en gedronken in De Oude Veiling. Veel verenigingen vonden er een plekje. Dat kan nu ook weer. Alleen is die samenleving wel veranderd. Blijft de vraag of er een ondernemer is die het restaurantgedeelte wil gaan exploiteren. Dat is nogal wat als je de wrang gekleurde geschiedenis bekijkt. Er zijn heel wat ondernemers stukgelopen op De Oude Veiling en het pand heeft te vaak en te lang leeg gestaan. En dat is nu iets waar niemand op zit te wachten.
 
Ondernemen is een vak waar de medewerkers van het Cultuurpunt, bibliotheek, Tweede Thuis, ESA of lokale overheid niet voor zijn opgeleid. De kans dat deelnemende partijen op elkaar gaan wachten is daarom niet denkbeeldig. De balans tussen de inbreng van die partijen is cruciaal. ESA onderhoudt het gebouw, maar wie onderhoudt de inhoud, wie programmeert er artistiek en wie bewaakt de financiën? Gaat die ondernemer de losse eindjes met elkaar verbinden?
 
Concrete vragen waar nog geen antwoorden op zijn en toch gaat de commissie Maatschappij en Bestuur vanavond beslissen over de toekomst van De Oude Veiling. Dure intenties vol goede bedoelingen zijn nog geen garantie voor structurele, concrete en betaalbare resultaten.
 
Jan Daalman
 

4 reacties

  1. Jammer dat je er gisteravond niet was Jan, dan had je kunnen luisteren naar de insprekers, raadsleden en portefeuillehouder. Waarvan de laatste overigens vind dat het niet nodig is een haalbaarheidsonderzoek te doen en belanghebbenden het draagvlak noemt waar SLS om vraagt. En de raad neemt blijkbaar genoegen met deze antwoorden.
    Een haalbaarheidsonderzoek lijkt mij wel belangrijk, want zeggen dat de Oude Veiling de huiskamer van Aalsmeer wordt, betekend nog niet dat de Aalsmeerder dit als zijn/haar huiskamer gaat zien. Een breed draagvlak van de burgers van Aalsmeer, een eis van het SLS voor het toekennen van de subsidie zal meteen laten zien in hoeverre de huiskamer haalbaar is. En daar zit hem wellicht nu net de crux.

  2. Toen niet, nu wel ! ?
    Hoe werd het Oude Raadhuis, ooit met hart en ziel bestiert door de kunstzinninge Coq Scheltens en later door mevr. Itterzon, bij het oud vuil gezet, door wethouder Verhoeven, met de mededeling: Het gemeentelijke geld is op, houdt u zelf uw kunstbroek maar op!
    Het ,dure, cultuurpunt werd in leven geroepen en nu wordt er als het aan dezelfde AB wethouder Verhoeven ligt, een kunsttempel en huiskamer geschapen in de Oude veiling voor de kunst.. Voor wie?
    Zou het niet logischer zijn, dat de gelden die vrijkomen van de KLM vandaan, breed en maatschappelijk gedragen verdeeld gaan worden over diverse kunstinstellingen.
    Wat dacht u van de werkschuit? Nog steeds geen nieuw onderkomen. Schande!
    Ik kom net als deelnemer van de dichtersavond in Bacchus vandaan. Het thema was: Humor. Ik bedoel maar.

  3. Ik denk dat de penningmeesters van Aalsmeerse verenigingen
    , die hun dubbeltjes zitten te tellen hier een beetje zuur naar kijken.

  4. Complimenten, prima stukje dat de dillema’s rondom de Oude Veiling prima weergeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin