Durft AA het wel aan om keuzes te maken?

Vreugde bij AA op 17 maart (Foto archief AV/Jaap Maars)

Door: Joop Kok. (Beschouwing)Vandaag, meer dan twee maanden na de verkiezingen, wordt het concept raadsprogramma besproken waar alle fracties aan mee hebben gewerkt. Maar wat is er in die tussentijd gebeurd?

Op de avond van de verkiezingen, zeker na de bekendmaking van de uitslagen van de dagen daarvoor, zag het er voor AA zeer rooskleurig uit. Zeven zetels en wie weet nog kans op een extra restzetel. AA flirtte tijdens de verkiezingsavond volop met D66, GL en PvdA. Totaal zou dat tot dertien en wie weet zelfs veertien zetels kunnen leiden. Een collegeverdeling van twee voor AA, één voor D66 en één voor de combinatie GL en PvdA. Eindelijk een college zonder CDA en VVD. De volgende ochtend bleek dat toch anders te zijn, een overwicht van slechts één zetel.

Raadsbreed college
Zo minimaal dat, geen enkele partij dat risico durfde aan te gaan. Maar wat dan wel? Een raadsbreed coalitieakkoord met een raadsbrede vertegenwoordiging in het college, dat waren geruchten die ik zo her en der opving. Een college van vijf wethouders; AA, CDA, en VVD ieder één en D66 een halve evenals GL in combinatie met de PvdA. Eén meer dan de vier die gezien het groot aantal vraagstukken waar men mee te maken krijgt, nodig is. Het zou een unicum zijn en zeker de landelijke pers halen als dat idee zou worden uitgevoerd. Voor de VVD echter zou dat een reden kunnen zijn om aan de bel te trekken. De machtsinvloed van Robert van Rijn, duidelijk het alfa mannetje van het vorige college, wordt dan minder gezien de mogelijkheid tot tegenoffensief binnen het college. Met als argument dat de VVD deze extra kosten niet aan haar kiezers kan verkopen zou ze deze mogelijkheid af kunnen wijzen. Andere partijen kunnen zich beroepen op het teloor gaan aan dualisme. Wie corrigeert dan nog het college als uitvoerende macht als je daar zelf als partij deelgenoot van bent? Heeft de raad nog wel een functie of kunnen we die beter opheffen? Wat betekent dit voor het democratisch functioneren van een gemeente?

Concept raadsprogramma
Maar, opnieuw de vraag, wat dan wel? Als zo’n vraag zich op landelijk politiek niveau voordoet, wordt er iemand aangesteld die dat gaat onderzoeken. Zo ook in Aalsmeer, want zo absoluut is AA nu ook weer niet. Eerst werd aan de hand van gesprekken vastgesteld waar men het over wilde hebben. Naast voor de hand liggende thema’s als Volkshuisvesting en Mobiliteit moest het ook gaan over de onderlinge samenwerking in het algemeen, die tussen raad en college en die met de bewoners. In een één op één setting werden de thema’s besproken en de resultaten tot een concept raadsprogramma verwerkt dat ter goedkeuring aan de fracties is voorgelegd. Vandaag komen deze bijeen om dit concept te bespreken. Wanneer alle fracties akkoord zijn wordt het gepubliceerd en vervolgens besproken en vastgesteld in een vergadering van de gemeenteraad.

Pyrrus
Een lange en omslachtige weg, het lijkt erop dat AA moeite heeft om echt keuzes te maken. Niet zo gek, men is meer gewend om te opereren vanuit het perspectief van de zich tekort gedane burger dan die van de ziener die het voortouw neemt. Zelf zal AA dat geheel anders uitleggen, dan zal men woorden in de mond nemen als ‘zorgvuldig opereren’ en ‘een ieder tot zijn recht laten komen’. Hoe het ook zij, wanneer AA het proces te lang laat duren zou dat wel eens bij andere partijen tot ongeduld en zelfs tegenvoorstellen kunnen leiden. In dat geval is de verkiezingswinst van AA niet meer dan een Pyrrus overwinning.

 

4 reacties

 1. Joop eerst dhr. Zelen raadplegen in de toekomst. Anders ga je onherroepelijk in de fout.

 2. Een gok; de partijen voor het college zijn bekend, nu nog de personen.

 3. Joop,
  Vaak zijn je stukken op AV best sterk, maar deze is minder.
  Bewaar je ’tussentijdse politieke beschouwing’ maar liever tot op het eind.
  Laat de coalitie onderhandelaars in alle rust hun politieke werk doen.
  Beter iets langer de tijd nemen, dan in alle haast ‘onzorgvuldige’ politieke beslissingen nemen.

  p.s. Wat een minachting naar de kiezers, die op AA hebben gestemd.
  Neem van mij aan, ik voel me niet ’te kort gedaan’ als burger in Aalsmeer.
  Integendeel, het perspectief voor de bewoners in gemeente Aalsmeer zier er gezond uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin