DOV: draagvlak van gemeenteraad, bouwplannen uit prijsvraag

De plannen om van De Oude Veiling in de Marktstraat de ‘Huiskamer van Aalsmeer’ te maken zijn gisteravond bij de commissie Maatschappij en Bestuur een stap dichterbij realisatie gekomen. AB en het CDA bleken warme pleitbezorgers. De fractie van PACT heeft nog twijfels over onderbouwing van de financiering en over het door SLS geëiste draagvlak in de samenleving, maar zijn niet tegen. De VVD hield een pleidooi om een ondernemer met gezond verstand te benaderen om nog eens naar het financiële plaatje te kijken. Alles bij elkaar genomen is het de eerstvolgende raadsvergadering waar de beslissingen over de toekomst van De Oude Veiling gaan vallen.
 
De directeuren Roel de Bruijn van Ons Tweede Thuis en Marcel Jansen van het Cultuurpunt Amstelland hielden voorafgaand aan de commissie warme pleidooien om van het pand een sociaal, cultureel, educatief en maatschappelijk centrum te maken om zo te investeren in een 'Huiskamer voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Een Huiskamer voor alle burgers van Aalsmeer bij elkaar, voor mensen met én zonder beperkingen en wel zo dat het geheel meer dan de som der delen is'.
 
Centrale rol voor bibliotheek 
Een levendige spil in de Aalsmeerse gemeenschap waar altijd wat te beleven valt, dat is het beeld dat beide heren schetsten. Een toekomst waarin iedereen kan meedoen en waarin de bibliotheek de centrale rol neemt in het regisseren van de culturele programmering en dat activiteiten ook daadwerkelijk plaatsvinden. Het Cultuurpunt wordt verantwoordelijk voor de communicatie over die activiteiten.
 
Vlekkenplannen
Bouwkundig ingenieur Joop Kok etaleerde er nog zijn eigen ideeën over de verbouwing die er moet gaan plaatsvinden. Hij wilde laten zien dat van De Oude Veiling een vanzelfsprekende en inspirerende plek te maken is. Wethouder Van der Hoeven gaf aan dat de tekeningen zoals die er nu liggen, slechts vlekkenplannen zijn die nog nader moeten worden uitgewerkt. Hierop steunde de hele commissie het idee van AB-fractievoorzitter Helma Persoon om dan maar een prijsvraag uit te schrijven over die verbouwing. Het is huiswerk dat de wethouder meekreeg.
 
Draagvlak
Ons Tweede Thuis, de Bibliotheek Amstelland, Cultuurpunt Aalsmeer, ESA, AM Match en de gemeente Aalsmeer behoren tot de kerngroep die de 'Huiskamer’ moeten gaan realiseren. Volgens fractievoorzitter Ronald Franssen is het plan voor De Oude Veiling aan de ene kant een droom die uitkomt. Aan de andere heeft PACT twijfels over de definitie van het door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) geëiste draagvlak en over de financiële onderbouwing. De reactie van de wethouder dat het draagvlak van de gemeenteraad moet komen onderschrijft hij echter. “Waar moet je anders dat draagvlak vandaan halen? Wat mij betreft is het een onderwerp dat recht heeft op een goede discussie in de raad straks. Als PACT weten we nu al wel dat we niet tegen gaan stemmen.”
 
Van meet af aan
De VVD echter lijkt nul euro aan de plannen te willen spenderen. De VVD vindt het nog wel positief dat zo veel maatschappelijke instellingen er de schouders onder willen zetten, maar dat mag dan niets kosten. De VVD bestempelde de plannen als drijfzand. Helma Persoon fractievoorzitter van Aalsmeerse Belangen is tevreden hoewel ze het liefst had gezien dat de plannen door alle partijen gesteund worden. “Wij hebben van meet af aan gezegd dat het voor ons geen probleem is dat het geld kost. Aalsmeer krijgt er een mooi project voor terug. Nog veel mooier omdat het oude idee van een kleinschalig cultureel centrum verbreed wordt met een welzijnscomponent. Tegelijkertijd denk ik wel dat we alert moeten zijn dat er straks zoveel mogelijk gaat gebeuren.”
 
60 Euro klopt niet
Fractievoorzitter Persoon wil nog wel even iets rechtzetten over wat er genoemd is in het artikel dat gisteren op AalsmeerVandaag verscheen. Hierin wordt een bedrag van 60 euro opgevoerd dat de plannen per inwoner zou gaan kosten. Ze verwijst het bedrag naar het rijk der fabelen al was het alleen maar omdat de SLS-gelden niet mogen worden meegeteld. Wat De Oude Veiling dan wel kost per bewoner, zal waarschijnlijk in de raad aan de orde komen. Volgens Persoon staat het vast dat het een heel stuk lager zal uitpakken dan bijvoorbeeld de jaarlijkse kosten per bewoner voor kunstgras of een atletiekbaan. 
 
VVD treurig
Volgens wethouder Van der Hoeven zal het hier structureel bekeken om een bescheiden bijdrage gaan. Hij noemde de benodigde gelden een zeer verantwoorde besteding in het sociaal domein. Het CDA onderstreepte dat standpunt en stelde dat het zeer treurig is dat de VVD geen geld in het plan wil stoppen, zeker als er gekeken wordt naar de gelden die besteedt worden aan de sport. Tot slot reageerden AB, CDA, PACT positief op het voorstel om het plan in de volgende raadsvergadering te bespreken.
 
Foto's: (boven) Gertjan van der Hoeven verdedigt zijn standpunten, insprekers Roel de Bruijn, Marcel Jansen en Joop Kok, een vragende Ronald Fransen en luim bij Teun Treur en Eric Abbenhues van de VVD. (Foto's Arjen Vos)
 
(advertentie) 
 

3 reacties

 1. Is er al berekend wat de oude veiling per bezoeker gekost heeft afgelopen jaar? Waarschijnlijk een stuk meer dan 60 euro..

 2. Voorop gesteld, ik ben absoluut niet tegen de kunst, Integendeel! Het verdiend zeker zijn eigen ruimte.
  Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld en verstaat SLS onder breed draagvlak?
  Kunst en de Oude Veiling verdienen een weloverwogen en breed gedragen maatschappelijke beslissing, hoe we het geld gaan inzetten voor en met de kunst en overige maatschappelijke instellingen.
  Wat er nu dreigt te gebeuren, is een politieke draagvlak en beslissing te forceren van coalitie tegen de gedeelde oppositie, zonder de burger er ook maar in te betrekken!
  Wiens droom komt uit??
  Wiens zeepbel spat straks financieel uit een??

 3. Volgens vd hoeven ligt een breed draagvlak bij de raad
  Als de raad in meerderheid voor stemt is het naar zijn idee een breed draagvlak.
  Oftewel alle participatiebijeenkomsten kunnen afgeschaft worden de raad is ons brede draagvlak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin