‘Doorgroeien Schiphol minachting voor omwonenden’

Het voornemen van minister Van Nieuwenhuizen om Schiphol vanaf 2021 weer 'beperkt' te laten groeien is wethouder Van Duijn in het verkeerde keelgat geschoten. Hij reageerde vanmorgen in het Radio1 Journaal op het voornemen. “Ik hoorde het met enige verbijstering…”

Het nieuws valt bijzonder slecht bij de Schipholwethouder. Helemaal in een tijd dat Aalsmeer extra onder vuur ligt vanwege de Zwanenburgbaan die tot komende zondag dubbel (stijgen en landen) gebruikt wordt omdat er momenteel spoedonderhoud aan de Kaagbaan plaatsvindt. “Als Schiphol door mag groeien wordt dit onze nieuwe werkelijkheid,” aldus Van Duijn.

Moet kunnen
De verontwaardiging van de wethouder Ruimtelijke Ordening is groot, zo bleek uit het interview met Jurgen van den Berg van Radio 1. “In Aalsmeer zeggen we al veel langer dat er nu al geen sprake is van balans. En deze minister zegt dat het moet kunnen met stillere en milieuvriendelijker vliegtuigen. Vorige week is er een rapport verschenen over de gevolgen van ultrafijnstof, er moet nog van alles gebeuren op gebied van veiligheid en er is een enorm participatietraject opgestart om met inwoners over de luchtvaartnota te spreken. Ik vraag me af hoe serieus je dan de omwonenden neemt.”

De concept-Milieu Effect Rapportage wijst volgens Van Duijn uit dat als er groei komt, dat het meeste invloed heeft op Aalsmeer en Zwanenburg: “De meest dichtbevolkte gebieden hebben de laatste jaren al veel groei moeten opvangen. Er zijn dagen dat er 500 vluchten over je dak komen.” 

Been in het gips
De wethouder noemt het voornemen om verder te groeien een minachting voor de omwonenden. De minister denkt dat het mogelijk is door stillere en schonere vliegtuigen maar daar zegt Van Duijn niet in te geloven. “Er wordt gerekend met gemiddelden. Over een jaar berekend zal de hinder gemiddeld misschien zijn afgenomen maar als ik een been breek valt de pijn gemiddeld over een jaar wel mee. Maar als ik in het ziekenhuis lig met mijn been in het gips doet het op dat moment wel verdraaid veel pijn.” 

Droge ogen
De hoop is wat Van Duijn betreft gericht op de Tweede Kamer. “Die zal er ook nog wat van moeten vinden. Wij blijven ondertussen wel doorgaan met het vertellen van ons verhaal. Over de mensen achter cijfers die een vertekend beeld geven,” aldus van Duijn die zegt de minister meerdere keren een brief te hebben gestuurd met een uitnodiging om in Aalsmeer langs te komen en met bewoners te praten maar haar nog niet heeft gezien. “Bij deze nodig ik haar nogmaals uit om langs te komen en het zelf te ervaren. Dan ben ik benieuwd of ze nog met droge ogen verklaart dat het in balans is met de omgeving.”

Serieus werk
Wat Van Duijn ook stoort is dat de minister voorbij gaat aan het overleg met de Bestuurlijke Regie Schiphol waarin 40 gemeentes en vier provincies vertegenwoordigd zijn. “We hebben als BRS in januari unaniem besloten dat er serieus werk moet worden gemaakt van hinderpeberkende maatregelen en het terugdringen van nachtvluchten en dat we dan pas willen praten over eventuele groei. Eerst zien en dan geloven, daar is nog geen recht aan gedaan. Door groei toe te staan zet je alles en iedereen aan de kant.”

Klik hier om het hele interview terug te luisteren. Na het nieuws van 07:00 uur vanaf minuut 06:30

Tekst Arjen Vos, foto's archief AV

(advertentie)

5 reacties

 1. Steun op weg naar Den Haag.

  Inderdaad Henk, de petitie – Stop Groei Schiphol- tekenen is belangrijk en hard nodig.

  Maar de extra raadsvergadering van komende donderdagavond 11 July bijwonen, waarin een actualiteitsdebat plaatsvindt over de luchthaven Schiphol, de groei en hinder van het vliegverkeer is nog veel belangrijker voor ons als inwoners van Aalsmeer.

  Aalsmeer moet zich via zijn burgers wethouder van Duijn, donderdag a.s. keihard ondersteunen richting de Tweede Kamer en Den haag..

  Gemeenteraadsleden, ook van uw kant verwachten we constructieve plannen tegen dit regeringsbeleid.

 2. teken de petitie stop groei schiphol. te vinden op internet.
  is niet van mij afkomstig toch belangrijk h de vries

 3. nog vergeten heb een email naar de v.v.d. gestuurd . waarin ik Minister nieuwenhuizen. uitnodig . Ben benieuwd.

 4. Minister Nieuwenhuizen wil graag praten met omwonenden van Schiphol .Bij ons is ze van harte welkom.Kan ze zelf ervaren wat een ellende Schiphol ons aandoet. Ben bang dat ze dat niet doen. Wij burgers zijn denk ik niet belangrijk genoeg. Gaan praten als de besluiten al genomen zijn. Schande Henk de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin