Daklozenopvang in kantoorpand Thijsselaan

Dit gebouw had de gemeente op het oog voor de opvang van economisch daklozen (Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De gemeente wil een kantoorpand aan de Jac. P. Thijsselaan inrichten als daklozenopvang. Dit meldt het college van B&W vandaag in een raadsbrief. Er wordt ruimte gecreëerd voor zeven individuele economisch daklozen (of stellen zonder kinderen) die voor een jaar opvang kunnen krijgen. De gemeente is voornemens het kantoorpand, dat al enige tijd leeg staat, voor vijf jaar te huren, zodat totaal 35 personen gebruik kunnen maken van de opvang.   

Het plan is om het kantoorpand te verbouwen naar zeven woonunits. Op de begane grond worden douches geplaatst. Er wordt een algemene kookgelegenheid gecreëerd en de brandmeldinstallatie wordt aangepast. Aan de economisch daklozen wordt ondersteuning geboden door maatschappelijk werkers van de Regenboog groep, onder meer voor het op orde krijgen van werk/inkomen, en het maken van een plan van aanpak voor doorstroom naar een duurzame vervolg woonoplossing.  

Rustige en veilige omgeving
Kenmerkend voor economisch daklozen is dat ze geen ernstige verslaving of psychiatrische problemen hebben en zelfstandig kunnen wonen. Het gebrek aan (betaalbare) huisvesting wordt gezien als één van de grootste oorzaken van het toenemend aantal (economisch) daklozen. Sinds begin 2021 werken vijf Amstelland gemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder- Amstel en Uithoorn) regionaal samen om  economisch daklozen tijdelijk in een rustige en veilige omgeving te huisvesten. 

Informatiebijeenkomst
Voor de huisvesting van economisch daklozen is een omgevingsvergunning nodig. Het gaat om een reguliere procedure met een doorlooptijd van zes weken. Omwonenden kunnen tegen het besluit bezwaar maken. Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat het plan aan de voorkant wordt besproken met de directe omgeving. Daarvoor zal er in november voor buurtbewoners een informatiebijeenkomst worden georganiseerd. 

Bron: raadsbrief college van B&W Aalsmeer, foto’s Arjen Vos

3 reacties

  1. Een heel nobel plan. Maar het doet mij ergens een beetje mijn nekharen omhoog komen.

    De jeugd heeft totaal geen plek om te starten.
    Niet alleen en niet samen. Er wordt van alles beloofd maar omdat zij te weinig geld hebben vallen ze met alles buiten de boot.
    En als er dan wel wat is zoals bv het seringepark dan krijgen ze een tochtig en beschimmelde woning die al jaren plat gegooid hadden moeten worden en wat knaps voor in de plaats.

    Maar blijkbaar is er dus wel een mogelijkheid van de gemeente en centjes om een goed plan te creëren zoals dit gebouw verbouwen en te herbruiken.

    Dus ik vind het een beetje 2 ledig verhaal.
    Fijn voor deze mensen maar gemeente denk ook eens aan de jeugd en het vervangen van bv de begoniastraat. De enige straat die nog niet opgeknapt is. Deze mensen stoken zich de blubber omdat er niks geïsoleerd is

  2. Eens met Peter, mogen er zeker meer dan 7 zijn, klinkt heel luxe met wat ik zie bij de opvang aan oorlogsslachtoffers.
    Op welke basis heeft de Amsterdamse Regenbooggroep de gunning gekregen?
    Zullen we dan meteen wat units bouwen voor onze eigen jeugdige inwoners? Of levert dat soms te weinig op?

  3. Tsja… Eigenlijk staat hier dus gewoon: gemeente Aalsmeer creëert betaalbare woonruimte.
    Dat zouden er best meer mogen zijn dan 7 woonunits. Een stuk of 100 minimaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin