D66 pleit voor krimp Schiphol

(Gesponsorde content) Afgelopen maandag zijn Raoul Boucke (woordvoerder Schiphol D66 landelijk) en Bouke van Hilten (politiek-assistent) in Kudelstaart ontvangen door een gecombineerde afvaardiging van Aalsmeer en Uithoorn uit de gemeenteraad en andere betrokkenen, waaronder de bewonersvertegenwoordiging Aalsmeerbaan en een vertegenwoordiging vanuit de Stichting Recht op bescherming Vlieghinder (RBV).
Sybrand de Vries, lijsttrekker voor D66 Aalsmeer, verwelkomde Raoul en Bouke en legde uit dat de lokale vertegenwoordigers vanuit D66 zich meer en meer bezighouden met Schiphol en ook een stevig standpunt ten opzichte van Schiphol innemen. “Genoeg is genoeg en alleen krimp van het aantal vliegbewegingen is de juiste en enige hinderbeperkende maatregel. Er wordt door inwoners steeds meer overlast ervaren, eigenlijk is de overlast de afgelopen jaren door groei van het aantal vliegbewegingen ondraaglijk geworden.”
 
Krimp positief
Iedereen kreeg uitgebreid de gelegenheid Raoul en Bouke van hun visie en ervaringen op de hoogte te brengen. Het werd een geanimeerd gesprek waarbij alle hinderaspecten op de omgeving van Schiphol aan bod zijn gekomen. Onderwerpen als geluidsoverlast, gezondheidsschade, het perverse slotsysteem, inbreuk op het woongenot, de beprijzing van vliegtickets en kerosine maar bovenal het welbevinden van inwoners passeerden de revue. Ook de maatschappelijke kosten- en batenanalyse uitgevoerd door CE Delft kwam aan de orde. Uit die analyse blijkt overduidelijk dat krimp van Schiphol juist een heel positief effect heeft op de omgeving, zonder dat die krimp ten koste gaat van de economie. Sterker nog, in die economie zijn juist heel veel groeikansen voor duurzame banen, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie.
Wantrouwen in de overheid
Raoul en Bouke maakten uit het gesprek op dat er vooral veel wantrouwen in de overheid lijkt te zijn. Hij vindt het belangrijk dat de overheid haar burgers beschermt en dat bewonersparticipaties serieus worden genomen. Hij wees ook op het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens, waarin het recht op bescherming van het privé- en gezinsleven is opgenomen. Hij gaf ook aan dat als de overheid niet of onvoldoende beschermt de weg naar de rechter open ligt. In die zin begrijpt en waardeert hij de stap die de RBV genomen heeft. Hij ziet de RBV dan ook als belangrijke gesprekspartner en stak ze een hart onder de riem. Raoul en Bouke gaven aan graag op de hoogte te worden gehouden van de ervaringen van de aanwezigen. Dit is ook de reden dat Raoul en Bouke dit bezoek aflegden, om de ervaringen rechtstreeks uit de monden van de getroffenen te horen. Hij moedigde de aanwezigen aan om dit te blijven doen.
Het bezoek en het gesprek duurde uiteindelijk een uur langer dan gepland, er werd alle tijd genomen om met elkaar het gesprek te voeren. Aan het eind van het interessante bezoek dankte Sybrand iedereen voor zijn/haar aanwezigheid. Hij benadrukt dat de enige weg die gelopen kan worden de weg is van het beperken van het aantal vliegbewegingen. Tegelijkertijd gaf hij aan niet tegen Schiphol te zijn, maar tegen de onacceptabele (gezondheids-)overlast van Schiphol op de inwoners van de gemeenten en de natuur te zijn.
(Foto D66)

Eén reactie

  1. Wie heeft er dan voorrang bij het boeken van een vliegvakantie uit het niet-ingekrompen deel van het reizenarsenaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin