Coördinator moet evenementen gladjes laten verlopen

Er is de laatste weken heel wat te doen geweest rond het evenementenbeleid in Aalsmeer en Kudelstaart. Waar gaat het dan om? Om de plaats waar evenementen plaatsvinden, om veiligheid en(geluids)overlast en vooral: vervroegde sluitingstijden. De tent zou bijna elke feestdag een uur eerder dicht moeten om de overlast te beperken. Maar dat heeft de oppositie, vurig geholpen door de publieke opinie, kunnen verijdelen. De sluitingstijden blijven zoals ze ook voorgaande jaren waren, Vergunningen aanvragen wordt eenvoudiger gemaakt, en: er komt een coördinator die voor goede communicatie tussen alle betrokken partijen gaat zorgen.
 
Afgelopen donderdag stroomde de raadszaal van Aalsmeer vol met belangstellenden. Vertegenwoordigers van veel Aalsmeerse evenementen waren aanwezig. SPIE, Aalsmeer Roest Niet, de Pretpeurders, allemaal wilden ze graag weten waar het heen zou gaan met het evenementenbeleid. Burgemeester Nobel wilde niet starten met de vergadering voordat de balkons leeg waren en alle belangstellenden een plek hadden gevonden op de publieke tribunes onder en boven in de zaal.
 
AB-raadslid René Martijn had zich vanwege mogelijke belangenverstrengeling (hij maakt deel uit van de feestweekorganisatie) uit de vergadering rond het onderwerp terug getrokken. 
 
Blijven hangen
Wat waren de grote problemen rond de Feestweek geweest? Is er veel overlast en wat houdt die overlast dan in? Het issue rondom veiligheid heeft te maken met wet- en regelgeving. De pramenrace vaart dit jaar uit voor de 30e keer en er zijn nog nooit mensen achter bruggen blijven hangen. Burgemeester Nobel stelde, dat als er vragen rondom veiligheid zijn, hij hier nu en in de toekomst serieus naar zal kijken.
 
Nieuwe oplossingen
Andere problemen: geluidsoverlast voor omwonenden en verminderde bereikbaarheid van winkels tijdens de feestweek, worden al jaren lang door omwonenden en winkeliers geuit. Vorig jaar is echter het besluit genomen om de locatie van de feestweek niet te verplaatsen. Deze is dus ook in 2016 gewoon op het Praamplein. Omdat het college ook deze inwoners wil horen, stelde zij tijdens de Raad dat het goed is om nogmaals te kijken of met praktische maatregelen en “out of the box” denken wellicht deze groep toch nieuwe oplossingen kan worden aangereikt.
 
Vergunningen
Eén besluit is door alle partijen goed ontvangen. Het aanvragen van vergunningen wordt eenvoudiger. Dit maakt het proces van aanvraag en beoordeling ontvanger eenvoudiger en minder tijdrovend. Waar het heen gaat met de veiligheidsmaatregelen, is nog niet helemaal duidelijk. SPIE-voorzitter Erna van den Heuvel: “Natuurlijk zijn wij als SPIE voorstander van een veilige pramenrace, maar het moet wel haalbaar zijn.”
 
Warm hart
Ook is besloten dat er een evenementencoördinator wordt aangesteld. Een nieuwe functie, voor 32 uur in de week. Deze coördinator zal het beleid rondom de evenementen begeleiden en de gesprekspartner worden van betrokken partijen. Wie dit wordt is nog niet bekend. Gezocht wordt naar iemand met kennis, inzicht en een warm hart voor de gemeente. De organisatoren van de evenementen moeten het nog even afwachten. Ronald Stolwijk, Pretpeurder uit Kudelstaart is duidelijk: “Het heeft allemaal te maken met communicatie en samenwerking. Als je met elkaar in gesprek gaat is veel mogelijk.”
 
Het evenementenbeleid 2016-2020 zal over twee jaar worden geëvalueerd.
 
Tekst en foto's Esther Sparnaaij 
 
Foto's: een volle raadzaal laat zien dat de burgers meeleven met de politiek; de VVD-fractie was fel in zijn mening over de regeltjescultuur vanuit Amstelveen.

Eén reactie

  1. Ik begrijp het niet helemaal, wellicht kan iemand mij het uitleggen. In de tijd dat wij nog de ambtenaren in Aalsmeer hadden zitten hadden we geen coordinator/vertaler der culturen nodig. Na het verhuizen van het ambtenaren apparaat is er een cultuurverschil ontstaan/zichtbaar geworden tussen Amstelveen en Aalsmeer. Ik snap het niet, de ambtenaren zijn toch van Aalsmeer verhuist naar Amstelveen? En naar ik mag aannemen nog steeds werkzaam en verantwoordelijk? Of is er iets anders aan de hand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel