Coalitiepartijen ook in Aalsmeer afgestraft

En opnieuw is in Aalsmeer een rechtse partij de winnaar. Nee niet de PVV, die meer dan gehalveerd is. Net zo makkelijk als men van zorgverzekeraar wisselt, wisselt men van politieke partij. De hoop is nu gevestigd op Thierry Baudet. Zorg voor het klimaat noemde hij gedram, kosten om het klimaatakkoord uit te voeren, zou 1.000 miljard gaan kosten en de toestroom van duizenden migranten moest gestopt worden. Welk wetenschappelijke en onderbouwde argumenten daar ook tegen ingebracht werden, Baudet bleef standvastig achter zijn standpunten staan. Hij liet zich als een popster op het strand fotograferen, stelde zich op als redder van de Nederlandse cultuur en flirtte in de vallende schemering met ‘de Uil van Minerva’. 

Het werkte even betoverend als rond de eeuwwisseling het optreden van Pim Fortuin. Net zo min als in het verleden de thee van Cohen niet bleek te werken, geldt dat nu voor de koffie van Rutte. Hoe heftig hij ook Caroliene om hulp smeekte, de kiezer liet het koud, die liet zich liever verleiden door de lavendelgeuren van Baudet. Hoe na de paringsdans het uilenjong zich in de Provinciale Staten zal gaan gedragen, is nog volkomen onduidelijk. Het vizier van Forum voor Democratie was vooral op de Eerste Kamer gericht, op het tegenhouden van het klimaatakkoord. De risico’s van een coalitiepolitiek zullen, net als voor GroenLinks tijdens de kabinetsformatie in 2017, te groot zijn.  

Cijfers
Ook de VVD heeft moeten inboeten, van 30 naar 20 procent. Bij het CDA is eveneens een verlies te constateren, van 16 naar 12 procent, maar tegelijkertijd speelt daarbij de opkomst van CU, zowat 7 procent. Bij de progressieve partijen valt vooral de forse winst op van GroenLinks, van 2,3 naar 8,2 procent en het verlies van D66, van ruim 11 naar 7 procent. Ook de PvdA heeft verloren, het was 9 en is nu 7 procent.  

Indien we de cijfers van Aalsmeer vergelijken met de landelijke, valt op dat ook in Aalsmeer de coalitiepartijen worden gestraft, Aalsmeer rechtser stemt, even christelijk als landelijk en dat de progressieve partijen, ondanks de royale winst van GroenLinks, het niet al te best doen. Aalsmeer is een dorp van ondernemers dicht bij Amsterdam en gedraagt zich, politiek gezien, geheel conform soortgelijke dorpen. Waarom juist in een dorp waar men weet wat het is om verantwoording te nemen, dat in de politiek afstraft, is een raadsel.

Tekst Joop Kok

Foto's: stembureau Mikado in Aalsmeer-Oost. Foto's Jaap Maars

(advertentie)

  

4 reacties

  1. Erst das fressen dann die moral Joop. De kiezer is eerst tijdens de crisis geconfronteerd met de bekende buikriem en lastenverzwaring, toen het beter ging (uiteraard was men in Den Haag er als de kippen bij om de credits hiervoor op te eisen) werden wij geconfronteerd met een vooruitzicht van enorme kosten van de klimaatmaffia, pensioenen staan onder druk, op straat hoor ik op 100 meter lopen 6 verschillende talen, grote bedrijven betalen per verdiende euro minder dan de mkb er aan lasten en belasting, Groningers zitten met de handen in het haar en de knip wordt getrokken voor de KLM. Vissers mogen miljoenen investeren en mogen van de Fransen niet meer pulsvissen… boeren, denk jij dat die zich nog echt vertegenwoordigd voelen door het CDA? En ik als ondernemer, denk je echt dat ik het gevoel heb dat de VVD ook maar iets voor mij doet? Ik merk er helemaal niets van. Erst das fressen dann die moral. Wil je mijn stem? Zodat jij die verantwoordelijkheid/ macht kan uitoefenen? Prima maar dan moet je wel leveren wat je beloofde.

  2. Anja, het is helemaal correct wat je zegt, maar Klaas maakt het plaatselijk waar ik het landelijk bedoelde.

  3. Een gemeentelijke coalitie wordt afgestraft door uitslagen van een provinciale verkiezing? Dat vind ik een vreemde conclusie. Deelnemende partijen zijn niet gelijk, politieke kwesties en verantwoordelijkheid gaan over andere issues, dat alles maakt dat de kiezer heel andere keuzes kan maken bij provinciale verkiezing dan bij gemeenteraadslverkiezingen.

  4. Gelukkig afgestraft! Hopelijk gaat er met GL eindelijk een veilig fietsklimaat gerealiseerd worden, worden de wasbord fietspaden geegaliseerd! Misschien meer 30 km zones met een fanatieke snelheids controle. Alle kinderen veilig op de fiets naar school!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin