“Aalsmeer is wel degelijk bestuurbaar.” Dat was de uitsmijter van waarnemend fractievoorzitter Dirk van Willegen van het CDA in zijn algemene beschouwingen afgelopen donderdag. Net als hij was zijn collega van Aalsmeerse Belangen Helma Persoon in haar beschouwingen overwegend positief gestemd. Van de beide coalitiefracties (CDA en AB hebben elk 6 zetels en daarmee een meerderheid in de raad van 12 tegen 11) kwam Persoon met het langste vragenlijstje.
Op de eerste van twee raadsvergaderingen over de Lentenota 2015 – de verzameling plannen voor volgend jaar, met daarbij de financiële consequenties – toonde het CDA, de grootste partij in Aalsmeer, zich vooral blij. “De lentenota staat bol van nieuw beleid en van de ambities om Aalsmeer en Kudelstaart nog mooier en beter te maken,” zei Van Willegen. Tegelijk was hij in zijn sas met het “verantwoord financieel beleid” van de gemeente, iets wat Persoon in andere woorden beaamde.
Blij
Verheugd was de CDA'er onder meer over de benoeming van de eerste kinderburgemeester en de uitreiking van twee jongerenlintjes (beide 'oude' CDA-wensen), de realisatie van een jongereninloop in Oost, de “sterk verminderde” jongerenoverlast in Kudelstaart en de positieve ontwikkelingen in de Hornmeer (herinrichting park, sporthal, complex fusievoetbalclub, fusieschool, senioren- en starterswoningen rond Roerdomplaan). “Het CDA kan niet wachten,” meldde hij over de plannen voor woningen op het oude VVA-terrein.
Er was meer waar hij blij mee was. Het nieuwe Tuinhuis (“Een ware aanwinst”) van de Historische Tuin en de aankoop van De Oude Veiling en Fort Kudelstaart, waartoe de raad eerder op de avond had besloten. Eveneens blij was hij met het “realistischer programma” voor het onderhoud van de buitenruimte; dit nadat de eerst gestelde ambitie te hoog was gebleken.
Voortslepend
“Logisch” noemde Van Willegen het dat de twee parttime wethouders Tom Verlaan (CDA) en Jop Kluis (AB) hun formatie elk uitgebreid zien van 0,5 naar 0,8. In zijn ogen rechtvaardigen de vele nieuwe werkzaamheden rond de zorg en voor het uitvoeren van diverse ambities dat. Hij prees B&W voor hun aanpak van de van rijkswege gedwongen overheveling van de zorgtaken naar de gemeente.
Maar de CDA'er maakte zich daarnaast zorgen over een aantal zaken. Zoals de “soms lang voortslepende projecten”, de lange wachtlijsten voor jongeren die een woning willen en het “enorme aantal vragen” van raadsleden aan B&W en de “veel grotere aantallen moties en amendementen dan voorheen”.
Ontsierend
Ook de “aanblik van rommelige plekken in de gemeente” en de vele honderden geparkeerde auto's “die Aalsmeer ontsieren”, baren het CDA zorgen. Van Willegen pleitte voor een “nieuwe, nuttigere bestemming” voor oude kassen en leegstaande complexen.
Het eeuwige hete hangijzer Schiphol betitelde hij als een “duivels dilemma”, aangezien Aalsmeer er zoete (economisch) en wrange (vlieghinder) vruchten van plukt. Wat de ruimtelijke beperkingen betreft vanwege het LIB (Luchthavenindelingsbesluit) vond hij, verwijzend naar het nieuwbouwproject op de Helling, dat Den Haag nauwelijks meewerkt aan “constructieve oplossingen”.
Hoppen voorbij
Net als Van Willegen kon Persoon goed leven met de “kleine” formatie-uitbreiding van de twee deeltijdswethouders. “Dat hun inzet gehonoreerd gaat worden is niet meer dan logisch.” De fractievoorzitter van AB, in grootte de tweede partij van Aalsmeer, liet in haar spreekbeurt weten met name verheugd te zijn over de daadwerkelijke uitvoering van plannen door B&W. Die “hoppen” niet meer alleen “van voorstel naar voorstel”, zoals ze vorig jaar had opgemerkt. “Dat lijkt nu verleden tijd.”
Ook op háár 'positieve' afvinklijstje stonden De Oude Veiling, Fort Kudelstaart, de kinderburgemeester, het jongerenlintje en de jongerenontmoetingsplek in Oost. Persoon geloofde dat er, zoals het plan is in De Oude Veiling, een “enorme sociale kans” voor Aalsmeer ligt als er “kruisbestuivingen kunnen plaatsvinden op het gebied van cultuur, verenigingen en participatie”.
Erbarmelijk
De AB'er vroeg B&W om meer aandacht voor wonen in Aalsmeer. Wat wil B&W precies? Waar kan er iets concreets uitgevoerd worden? Wanneer? En voor welke doelgroep? Zelf heeft AB “onze wensenlijst” al klaarliggen. In elk geval wenste Persoon “een spoedige uitvoering van tijdelijke goedkope wooneenheden voor jongeren”.
Kanttekeningen zette ze bij de huuropbrengst die B&W al in 2016 wil halen uit het nog te verbouwen souterrain van het gemeentehuis. “Te vroeg en te optimistisch,” zei ze.
Zoals Van Willegen vóór haar had laten doorschemeren, was ook Persoon weinig lyrisch over de buitenruimte. “De presentatie van Aalsmeer in de buitenruimte is soms erbarmelijk,” stelde ze. De fractievoorzitter bepleitte een “inhaalslag” in het aanpakken van openbaar groen en grijs. “Al is het alleen maar om een volgende vertraging te voorkomen.”
Komende donderdag is de tweede ronde van de Lentenota 2015. Daarin een debat over de algemene beschouwingen van de fracties en over de bijna twintig ingediende moties en amendementen. Tot slot neemt de gemeenteraad die avond een besluit over de lentenota. Komt er groen licht? Ja, want de beide coalitiefracties zijn voor. En die hebben een meerderheid van één zetel.
● Klik hier voor de algemene beschouwingen van VVD, PACT en HAC
Foto's: van boven naar beneden Dirk van Willegen (CDA; links, naast hem Robbert-Jan van Duijn) en Helma Persoon (AB) tijdens de raadsvergadering 25 juni. (foto's Arjen Vos)
[Advertentie]
4 reacties
Beste mevr. Persoon, meestal waardeer ik uw inzet en persoonlijke bevlogenheid in uw politieke werk. Dit keer heb ik wat moeite als u zegt: Enorme sociale kans, 700.000€ wat betreft Oude Veling voor de cultuur. Jammer dat u en zeker uw wethouder, dit ook niet zag bij het Oude Raadhuis. Het was een enorme kans, om de cultuur omhoog te stuwen, voor HEEL WEINIG GELD.
Van Willegen klaagt over overvloedige vragen, moties en amendementen. Daarmee legt hij perfect bloot waar het aan schort. De kleinst mogelijke meerderheid speelt – wat in het jargon heet – een “zero-sum-game.” Winnaars en verliezers. Raadsbreed overleg, win-win situaties? Vergeet het. Wij bepalen wat er gebeurt. Deel zo min mogelijk informatie. Geen boodschap aan solidariteit in het algemeen belang. Van Willegen toont zich een goede volgeling van het verderfelijke gedachtengoed van CDA-Aalsmeer-bestuursvoorzitter Hermen de Graaf: terug naar “acceptatie van leiderschap,” weg van “de vetocratie die ons nu terroriseert” en “luisteren naar de integere elite die het beste met de mensheid voor heeft.” Als grootste fractie in de raad heeft geen van de CDA-mannenbroeders, noch oud-burgemeester Jobke Vonk met al evenzeer een CDA-partijkaart, het initiatief genomen om uitvoering te geven aan de wet Dualisering Gemeentebestuur van 2002 dat het primaat bij de raad legt. Tenenkrommend, maar ook verduidelijkend. Een extern onderzoek hoeft niet meer.
In Aalsmeer hebben we al de halfbakken integriteitsonderzoeken Berenschot en Vermeer gehad, en de poging-Wildeman om de bestuurlijke problemen op te lossen. Een analyse van “de bestuurscultuur en de bestuurlijke verhoudingen in politiek Aalsmeer” (zie AV “Nobel laat extern bureau politiek Aalsmeer onderzoeken, maandag 29-06-2015 10:46”) lost de échte problemen niet op. Waar het om gaat is de integriteitskwestie. Het vertrouwen in (een deel van) de huidige bestuurders is zoek. Aalsmeer moet investeren in een écht onderzoek naar de integriteit van onze bestuurders: een heuse raadsenquête, begeleid door bureau Bing. Enkel zo’n onderzoek kan leiden tot duidelijkheid, catharsis en een helingsproces. Tenzij de afloop hoe dan ook een fusie met Amstelveen moet zijn.
Met deze uitspraak loopt Van Willegen het onderzoeksbureau van Nobel voor de voeten. Wij weten dus nu al wat er zal gebeuren met een kritisch rapport van dit bureau; dat wordt na een 12-11 stemming in de prullenbak gedeponeerd. Wanneer stopt het bestuur met deze gemeenschapsgeldverslindende ongein? Overigens moet men zich wel afvragen wat de term ‘bestuurBAAR’ inhoudt. Zwembaden in verre vakantieoorden zijn meestal ook verwarmBAAR, maar in de praktijk nooit warmgestookt!