B&W: financiën op orde, voortgaan op ingeslagen weg

Ze zaten erbij alsof ze er weinig zin in hadden. Hun verhalen waren ook nogal flets. Ambities? Die kwamen de afgelopen jaren weleens beter uit de verf. Toch zaten ze daar maandagnamiddag op een rij in de B&W-kamer op het gemeentehuis, de vier wethouders en de burgemeester – de voornaamste bestuurders van Aalsmeer. Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel was druk in de weer met zijn smartphone en véínsde niet eens belangstelling voor de woorden van zijn naaste collega's. 

B&W had de lokale pers uitgenodigd om die bij te praten over belangrijke gemeentelijke plannen voor de naaste toekomst. Die plannen, mét grove kostenplaatjes, zijn opgenomen in de zogenoemde Lentenota 2015, waarmee de gemeenteraad eind deze maand of begin juni al dan niet akkoord gaat.

Aankoop Oude Veiling
Elke wethouder, en ook de burgemeester, vertelde waar hij zich hard voor wil maken dit jaar en volgend jaar. Dat blijkt vooral meer van hetzelfde te zijn. Voortgaan op de ingeslagen weg, zoals de heren het noemden. Toch viel er tussen neus en lippen door nog wat nieuws te noteren.

Grootste nieuws was dat de gemeente De Oude Veiling gaat aankopen. Tenminste als de gemeenteraad een voorstel van B&W honoreert; komende dinsdag spreekt de raadscommissie Ruimte & Economie erover. “Er is al een mondelinge overeenkomst,” gaf Gertjan van der Hoeven (AB; jeugdzorg, onderwijs, sport, cultuur) aan. De wethouder wil het voormalige cultuurcentrum annex café-restaurant “nieuw leven inblazen”.

Financiële drager
De horeca moet volgens hem opnieuw de “financiële drager” worden, maar ook de bovenzalen, waar waarschijnlijk verenigingen en culturele organisaties weer actief kunnen zijn, zullen een geldelijke bijdrage aan de exploitatie moeten leveren. “We willen er commercie en een ideële grondslag combineren,” benadrukte Van der Hoeven.

De gemeente denkt bij een nieuw café-restaurant aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (zoals van Ons Tweede Thuis) of vroegtijdige schoolverlaters. Maar er ligt nog niets vast, aldus de wethouder. Alles is nog bespreekbaar, ook het samenvoegen met de naastgelegen bibliotheek en het cultuurpunt.

Atletiekbaan
Van der Hoeven meldde verder dat de gemeente bezig is met “scenariostudies” voor de atletiekbaan van AVA in de Sportlaan. De opties reiken van “opknappen van de baan tot alles verplaatsen naar een nieuw terrein”, maar ook “het stoppen van het subsidiëren van de atletieksport” wordt onder de loep genomen.

Even eerder had hij vastgesteld dat “we blijven investeren in sportvoorzieningen en het moderniseren van sportcomplexen”. Het project van fusievoetbalclub FC Aalsmeer nadert zijn afronding, de vierde sporthal bij De Waterlelie zit eraan te komen (“Dat betekent ook een kwaliteitsslag voor de entree en horeca van het zwembad”), drie asfalt-handbalvelden (bij de Bloemhof en RKDES) worden gerenoveerd en er komen twee kunstgrasvelden bij RKDES (in 2015 en 2016).

Beter vestigingsklimaat
Een van de speerpunten van wethouder Ad Verburg (CDA; zorg, economie, greenport, openbare ruimte) is “versterking en verbreding van de economie”. Hij wil een “aantrekkelijker vestigingsklimaat” en gaat er “samen met de ondernemers” mee aan de slag. Doel is het “beter positioneren van de sierteelt”, maar ook van andere bedrijfstakken zoals scheepsbouw en logistiek.

De komende vier jaar gaan de “verbeterprocessen” in de openbare ruimte (riolering, groen, wegen) door. Verburg pompt er € 30 miljoen in om de noodzakelijke “inhaalslag nog intensiever” te kunnen aanpakken. De afvalstoffenheffing zal “behoorlijk naar beneden” kunnen, meldde hij.

Aankoop Fort Kudelstaart
Het Fort Kudelstaart wordt aangekocht. Dat bevestigde wethouder Jop Kluis (AB; recreatie, duurzaamheid, Tuinen van Aalsmeer), die dat drie maanden geleden reeds aankondigde. Ook deze aankoop staat op de agenda van de commissie Ruimte & Economie 9 juni.

Kluis gaat het fort, dat voor Aalsmeer een toeristische impuls van jewelste moet opleveren, “conserverend restaureren”. Niet het onderste uit de kan halend dus, maar dusdanig dat het “voor gebruik geschikt” wordt. “We krijgen de helft aan subsidie van de provincie terug.” De animo onder potentiële exploitanten van het fort is volgens hem groot. Hij gaat vooralsnog uit van een “kostenneutrale exploitatie” voor de gemeente.

De wethouder stelde ook een – voor het eerst – aparte nota over recreatie en toerisme in het vooruitzicht. Een must in zijn ogen, want recreatie en toerisme vormen “een pijler van de Aalsmeerse economie”. Als “mooi project” bestempelde Kluis de Zuiderkerkplannen, waar met 55 seniorenwoningen tegemoet zal worden gekomen aan de “behoefte aan beschermd wonen”. Er komen 28 woningen onder de socialehuurgrens en 27 erboven, terwijl de Zuiderkerk gemeenschapsruimte wordt.

Stinkende best
Speerpunt voor wethouder Tom Verlaan (CDA; wonen, Schiphol, burgerparticipatie) is “bouwen voor jongeren en senioren”. Hij zal er zijn “stinkende best” voor doen. Maar de mogelijke komst van een nieuw, verzwaard, LIB (Luchthavenindelingsbesluit) maakte hem weinig vrolijk. “Dan blijft er 18% van het grondgebied over waar nog woningbouw mogelijk zal zijn.”

Verlaan sprak in dat verband van de “spanning in het Schipholdossier”. Aalsmeer plukt economisch vruchten van Schiphol, maar heeft wel veel last van vliegoverlast. De kans dat Aalsmeer er wat geluidshinder betreft “nóg negatiever uitkomt”, achtte de wethouder “niet zo groot”.

Aan alle tafels
De wethouder besefte dat de overlastsores geen kwestie is van “dat gaan we even regelen”. Maar door “aan alle tafels te zitten waar over Aalsmeer gesproken wordt” dacht hij voor de inwoners het meeste te kunnen bereiken.

Over het vanwege Schiphol stilgelegde nieuwbouwproject (6 luxe woningen) bij scheepswerf Van Dam aan de Helling zei Verlaan dat hij “goede hoop” op betere tijden heeft. “Maar het ministerie is de loopgraven in en houdt alles tegen. We hadden fluitend vergunning gekregen om er te bouwen als Van Dam er níét had gestaan.”

Goed bericht
De “lobby richting Den Haag” is in volle gang, voegde Nobel (openbare orde, financiën, communicatie) eraan toe. De waarnemend burgemeester, maandag precies twee weken in functie, kon kort van stof zijn. Dat de lasten voor de burgers (“behoudens wellicht de rioolheffing”) volgend jaar niet omhoog gaan, noemde hij “een goed bericht”.

Voor de periode tot en met 2017 kan de gemeente doen wat ze moet doen om burgers en ondernemers te faciliteren. “De financiën zijn goed op orde, het gaat goed in Aalsmeer,” concludeerde Nobel.

Foto's: (van boven naar beneden) B&W maandag op de persmeeting, De Oude Veiling in betere tijden, Gertjan van der Hoeven, Ad Verburg, Jop Kluis, Tom Verlaan en Jeroen Nobel. (foto voorpagina/boven: gemeente; overige: AV-archief)
 

2 reacties

  1. Ik hoop dat ik het verkeerd lees: de raad moet nog beslissen of er is al een mondelinge overeenkomst over de aankoop van de Oude Veiling? De gemeente gaat haar eigen horeca beconcurreren: over verbetering van vestigingsklimaat gesproken. Op deze manier krijgen de echte ondernemers toch geen kans? Is er een juiste overdrachtsprijs afgesproken wanneer een wethouder een handjeklap met zijn eigen partijgenoot doet? Ongelofelijk.

  2. Dat vestigingsklimaat wordt in ieder geval niet aantrekkelijker wanneer de gemeente gaat concurreren met de lokale horeca.

    Dat er over de Oude Veiling niets vast staat wordt tegengesproken door het feit dat van der Hoeven al een mondelinge (dus bindende) overeenkomst heeft gesloten. Nota bene met zijn eigen partijlid, Leo van Erp van AB (eigenaar oude veiling).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel