Burgemeester neemt ontslag

Om acht uur vanavond maakte burgemeester Vonk bekend dat ze haar functie neerlegt. De raadzaal was muisstil toen ze haar verklaring voorlas. Daarin gaf ze aan dat ze Aalsmeer een geweldige gemeente vindt maar dat ze zichzelf niet de geschikte persoon acht die Aalsmeer nodig heeft. “Aalsmeer heeft een burgemeester nodig die gevechten kan beslechten. Die burgemeester ben ik niet,” zo zei ze.

Dat Vonk de vergadering opende door te zeggen dat ze een verklaring wilde afleggen, voorspelde al het nodige. Ze vertelde vorige week bij de Commissaris van de Koning te zijn geweest voor overleg omtrent de bestuurlijke situatie in Aalsmeer. In een vervolggesprek met Remkes eerder deze dag heeft ze haar ontslag aangeboden.

Hart en ziel
“Ik ga op zoek naar een nieuwe werkkring,” sprak ze, “in overleg met de Commissaris van de Koning heb ik besloten in ieder geval uiterlijk per 1 oktober 2015 de koning te vragen mij ontslag te verlenen. Zolang ik hier nog werkzaam ben, blijf ik me volledig inzetten voor Aalsmeer en Kudelstaart. Ik ben en blijf trots op deze gemeente en wens met hart en ziel dat er bestuurlijke rust komt in het dorp. Daar moeten alle partijen stappen voor zetten. Er is de afgelopen periode gewerkt aan het verbeteren van de omgangsvormen en de vergaderprocessen in de raad. Dat gaat echter niet ver genoeg. Ik zal me de komende maanden dan ook inzetten om het verbetertraject nog een extra zet te geven. Voor de inwoners van Aalsmeer die een goed en fatsoenlijk bestuur verdienen.”
 
Wijn
Na deze verklaring werd de vergadering tien minuten geschorst. Daarna werd weer overgegaan tot de orde van de dag. De burgemeester vervolgde als voorzitter de agenda met het beëdigen van de nieuwe raadsleden Ton Smit en Ton Harte en het uitdelen van flessen wijn aan enkele jarigen in de raad.
 
Morgenmiddag staat er een persconferentie gepland waarin een nadere toelichting wordt gegeven.
 
Foto's: burgemeester Vonk legt een verklaring af waarin ze haar aftreden bekend maakt. Na de schorsing worden enkele raadsleden die onlangs jarig waren getrakteerd op een fles wijn. Foto's Arjen Vos 

14 reacties

  1. Als het college solidair is treden ze nu ook af. Misschien komt dan een einde aan het geharrewar. En komt er een breder gedragen college.

  2. De VVD en met name het HAC hebben vanaf het begin het politieke spel verkeerd gespeeld en zijn ‘buiten de boot’ gevallen. Ik zie ze daarom als slechte verliezers die constant geprobeerd hebben de zaak omver te trekken. De VVD heeft nog wel een te late lijmpoging gedaan. Daarnaast zijn er nog een aantal Aalsmeerse en Kudelstaartse burgers geweest die behoorlijk de sfeer in Aalsmeer aan het verpesten zijn. Daarmee is de soap compleet. Ik ben geboren en opgegroeid in Aalsmeer (nu Kudelstaart) maar ik schaam mij nu voor deze toestanden in Aalsmeer. Raadsleden die geen respect hebben en elkaar de tent uitvechten kunnen beter opstappen. Jammer dat onze burgemeester nu deze begrijpelijke stap neemt. Zij is in dit geval het slachtoffer van een wanvertoning. Nog een advies: laat de heer Litjens maar in Amsterdam blijven maar pas op dat hij straks niet Amstelveen (incl. Aalsmeer) gaat inlijven bij Amsterdam :). Ik blijf dan toch liever een Aalsmeerder/Kudelstaarter dan dat ik een Amsterdammer wordt 🙂

  3. De burgemeester van Amstelveen wordt de ’tijdelijke’ vervanger… jaja… tijdelijk…

  4. Meneer Hoving, als u het echt weet hoe e.e.a. in elkaar zit dan zal u zeker dit niet schrijven. Het is u zeer aan te raden om ook eens naar de rol van de oppositie te kijken. Laten wij vooruit kijken.

  5. Het ligt niet aan de burgemeester maar aan de raadsleden die geen respect op kunnen brengen voor anderenl Deze laatste groep had beter op kunnen stappen, maar daar is moed voor nodig. Ik wens Jobke het allerbeste toe!!!

  6. Dat Aalsmeer een burgemeester nodig heeft die gevechten kan beslechten is een misvatting. De gemeente heeft nood aan professionele, daadkrachtige bestuurders die komaf maken met oud zeer dat aan die “gevechten” ten grondslag ligt. Berenschot, Vermeer, Wildeman: het waren allemaal halve maatregelen tegen het diepe gebrek aan vertrouwen. De fout zit in het 12-11 weggestemde integriteitsonderzoek BING. Dat was het moment geweest om op te stappen.

  7. Het is in één woord zielig te noemen hoe bestuurders hier met elkaar omgaan. Het vervelende is dat, (namen en partijen hoeven we hier inmiddels echt niet meer te noemen), het besef er blijkbaar niet is dat deze mensen de burgers dienen te vertegenwoordigen. Ondanks dat ieder raadslid zich waarschijnlijk 100% inzet lukt het blijkbaar niet om vooruitgang te boeken en dat is treurig. Ik ken maar weinig Aalsmeerders die tevreden zijn over de huidige gang van zaken, integendeel, het aantal gedupeerden van procesvertragingen loopt op. Als goed bestuurder en degelijk persoon zou ik vandaag nog mijn haantjesgedrag en mijn oud zeer tegen mederaadsleden/partijen overboord gooien, Jobke bedanken voor het nemen van mijn verantwoordelijkheid en als de sodemieter zorgen dat de raadszaal op orde komt. Maar goed, het kan natuurlijk allemaal anders zijn. Ik heb geen inzage in de geheime documenten. 😉

  8. Dit was wel te voorzien. De machthebbers van ons kabinet, het CDA en AB, denken de macht te hebben. Hun wil is wet. Een rommelig geheel dat geen tegenspraak duldt. Laten we hopen dat er nu een nieuwe verdeling gaat komen in het bestuur van ons dorp. Hopelijk worden we nu niet worden ingelijfd door Amstelveen. De voorkeur is eigenlijk nieuwe verkiezingen, maar dat kan niet. Dus moeten de partijen het nu zelf proberen op te lossen. Lukt dus nooit met de huidige machthebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel