Brandbrief vanavond op radio en tv

De brandbrief die namens Witte Weekblad, Stamtafel Radio Aalsmeer en AalsmeerVandaag aan het gemeentebestuur is gestuurd, komt vanavond aan de orde bij het radioprogramma 'Stamtafel' en in het nieuwsoverzicht van RTVA.
 
Stamtafel Actueel wordt uitgezonden vanaf 20:00 uur. Presentator Dirk Box zal met zijn vaste stamgasten uitgebreid over de brief spreken. RTVA hield vanmiddag al een interview met Witte Weekbladjournalist Jan Daalman en hoofdredacteur van AalsmeerVAndaag, Arjen Vos. Vanaf 19:00 uur is dat te zien in het regionieuws op de zender of op de website van RTVA.
 
De inhoud van de brief kunt u hieronder lezen.
 
 
Geachte leden van de gemeenteraad,
 
Wij als lokale media willen onze zorg uitspreken over het functioneren van de lokale democratie. Uit onze netwerken in de Aalsmeerse samenleving bereiken ons te veel signalen dat het publieke debat, op z’n zachtst gezegd geschuwd wordt door onze eigen bestuurders.
 
Tegelijkertijd stellen we vast dat die houding het werk van de lokale pers niet bevordert. Persvrijheid en transparantie van de zijde van de overheid spelen hier een belangrijke rol.  Waar het ons media om gaat, is het op tijd verspreiden van actueel nieuws, burgers adequaat informeren, het betrekken van burgers bij thema’s en diezelfde burger tegelijkertijd de kans te bieden zich als een kritische burger op te stellen. Het is de smeerolie van een goed draaiend en democratisch proces.
 
Onze conclusie is dat dit in de gemeente Aalsmeer nog voor verbetering vatbaar is.
 
 Voorbeelden zijn: 
 
·     Het geplande AZC waarin een bewonersbrief klaar lag voor een ‘besloten’ informatiebijeenkomst drie dagen later. De pers had van niets geweten.
 
·     De Zorgbijeenkomst in de Oude Veiling waarvan alleen bij toeval het Witte Weekblad wel op de hoogte was.  Vervolgens moeten er dan wel afspraken worden gemaakt om een eventueel stuk langs de afdeling communicatie te sturen voor een ‘feitencheck’. Anders zijn we niet welkom.
 
·     De bijeenkomst voor de Groenzone in de Beach. Ook weer voor omwonenden waarvan een redacteur van Aalsmeer Vandaag er toevallig een was. Hoe Aalsmeers. Maar ook hier waren geen media actief uitgenodigd terwijl het toch een onderwerp betrof dat de hele gemeenschap geld kan gaan kosten.
       
·     De bijeenkomst voor het migrantenhotel in de kelder van het gemeentehuis. Ook weer voor de ‘omwonenden’ zonder dat de pers actief was benaderd. Nu waren Witte Weekblad en Meerbode bij toeval aanwezig om maar te zwijgen over het ‘deurbeleid’.
 
.     En tot slot de ‘speciale’ inwonersbijeenkomst op 31 maart over de structuurvisie Greenpark. Ook hier heeft de pers geen uitnodiging voor ontvangen.
 
Zonder twijfel zijn er meer voorbeelden op te noemen maar deze vijf zijn sprekend genoeg. Samengevat zijn het voorbeelden waarin de lokale media het werken moeilijk zo niet onmogelijk wordt gemaakt.
 
Is dat beleid? Is dat opzet? Op dit moment lijken de media vanuit de gemeente vooral te worden gezien als ‘goednieuws’ kanalen als er bijvoorbeeld weer eens een lintje ergens wordt doorgeknipt. Dat kan niet de bedoeling zijn.
 
Naar onze opvatting wordt de lokale democratie pas goed bediend als de lokale media goed worden bediend. Daarom deze brandbrief en de oproep aan u gemeentebestuurders om er voor te zorgen dat betrokken burgers en burgers die dat nog gaan worden goed geïnformeerde burgers zijn. Burgers die de kans krijgen om vragen te stellen en op basis van onafhankelijke en betrouwbare informatie hun mening kunnen vormen.
 
Namens de redacties van:
Het Witte Weekblad
Aalsmeer Vandaag
Stamtafel van Radio Aalsmeer 

Eén reactie

  1. Is het juist dat het voltallige gemeentebestuur morgen om 10.30 uur officieel het boetekleed aantrekt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel