Bram Heijstek: ‘Ik vaar weer eigen koers’

Bram Heijstek was “er klaar mee” gisterochtend. “Deze raad is zo extreem respectloos naar elkaar. Zij zal het tot 2018 niet over de inhoud hebben, maar over gekrenkte gevoelens. Zij is alleen bezig met de vernietiging van HAC. Coalitie of oppositie, ze kunnen mijn aanwezigheid niet uitstaan.”

In de rest van zijn ongemeen felle verklaring, op het cynische af, sabelt de HAC-fractievoorzitter de burgemeester en de raadsleden allemaal neer. “Na tien maanden is voor mij de maat vol,” schrijft hij, uit het politieke herstelproces stappend. Heijstek spreekt over “dit zooitje”, “een smerig politiek spelletje” en een “oorlog” waar hij niet aan mee wil blijven doen.

Niet mijn oorlog
Later op de dag staat hij, op zijn fractiekamer in het gemeentehuis, nog steeds achter zijn open brief. Hij richtte die aan extern adviseur Geeske Wildeman, die het herstel- of verbeterproces in goede banen moet leiden. Nog steeds is hij fel en ook opgewonden en hij noemt – in zijn eigen optiek – man en paard, onverbloemd en niet bang voor grote woorden.

Oorlog? “Het is niet míjn oorlog! Ze hadden al bonje met elkaar vóór ik erbij kwam,” zegt Heijstek, die als eenling in de 23-koppige gemeenteraad zit. “Ik voel me de bal in het spelletje tussen links en rechts. Daar ben ik klaar mee. We moeten over de emoties heenstappen en het over de inhoud hebben.”

Tijdsverspilling
Praten in het Seniorenconvent, een overlegorgaan waarin alle fractievoorzitters en de burgemeester zitten en de regie ligt over het herstelproces? “Dat is tijdverspilling. Ze worden het toch nooit eens. Het vertrouwen is er niet. Het heeft geen nut er verder gesprekken aan te gaan. Al wil ik natuurlijk wel dat het met de onderlinge verhoudingen in orde komt. Laten zij daar maar bekvechten, maar hou mij erbuiten.”

Voor de HAC'er is het een “opeenstapeling” van, in zijn ogen, kwalijke ervaringen in de gemeenteraad. In maart stapte hij, enthousiast maar onervaren, in de politieke ring, nadat HAC bij de raadsverkiezingen 577 stemmen had weten binnen te halen. In zijn brief somt hij een serie pijnpunten op: “Een burgemeester die van mening is mij in alles te mogen beperken, raadsleden die mij structureel schofferen, assistenten die hun boekje jegens mij te buiten mogen gaan,” en zo gaat het nog even door. “Ik word monddood gemaakt en voel me genegeerd,” vat hij in de fractiekamer samen.

Emmer van tolerantie vol
Heijstek vertelt dat “de emmer van tolerantie overliep”. Hij doelt daarmee op een gemeentelijke workshop donderdagavond over het nieuwe vergadermodel van de raad. Daarbij stak een collega-raadslid hem figuurlijk “een mes in de rug”.

Terwijl de anderen de workshop als prettig en open waardeerden, sloegen alleen bij Heijstek de stoppen door. Hij verdween in de pauze. Zijn volgende stap was vrijdagochtend de publicatie van de brief. Die verraste iedereen, omdat de workshop niks te maken had met het herstelproces waarover binnen het Seniorenconvent gesproken wordt.

“Het grootste probleem voor mij is de burgemeester,” zegt de HAC'er. Dat het niet botert tussen de twee, is maar al te goed merkbaar op raadsvergaderingen. “Ze is mijn grootste irritatie. Ik weet niet wat ik ermee aan moet. Aan alle kanten word ik beperkt.”

Geen etterbak
Wat hem verder onder meer mateloos stoort, is dat de raad mogelijk nieuwe regels voor de spreektijd van raadsleden gaat vaststellen. Per saldo betekent dat dat hij op raadsvergaderingen minder zijn mond mag opendoen.

“Ik wil niet beperkt worden in mijn rol als gemeenteraadslid. Als ik een hekel zou hebben aan homo's of moslims, als dat mijn mening is, heb ik het recht dat te verkondigen.” Is hij dan gekant tegen homo's of moslims? “Nee,” reageert hij in één adem.

Bram Heijstek ís raadslid. “Ik ben geen lulletje dat wil etteren. Het volk heeft gesproken en ik ben gekozen. Het volk heeft gezegd dat de oude koers niet de koers is die het wil. Het zegt: het gezeik moet over zijn. In hun arrogantie gaan CDA en AB daaraan voorbij.”

Meer tijd in raadswerk steken
En nu? Heeft hij zichzelf niet buitenspel gezet nu hij opgestapt is uit het Seniorenconvent? Wordt er niet óver hem beslist zonder dat hij erbij is? “Dat wordt toch al gedaan,” vindt hij.

Maar voor Bram Heijstek, 27 jaar oud, is alle lokale politieke gedoe geen reden om water bij de wijn te doen. Integendeel. “Vanaf nu vaar ik weer mijn eigen koers,” zegt hij monter. “Ik ga meer tijd in het raadswerk stoppen. Ik heb ervoor gekozen dat de partij op de eerste plaats komt en daarna mijn bedrijf. Ik kies ervoor minstens drie dagen in de week raadslid te zijn. Dat is mijn éígen politieke keuze.”

● Klik hier voor eerste bericht over opstappen HAC uit overleg
● Klik hier voor reacties daarop van collega-fractievoorzitters

Foto's: Bram Heijstek op de fractiekamer van HAC in het raadhuis. (foto Arjen Vos)

 

Eén reactie

  1. Aan HAC. op de eerste plaats wil ik je zeggen dat ik je inzet in de raad bewonder. Waar anderen meer dan één fractiegenoot hebben, moet jij het allemaal alleen op knappen. Maar… alleen zijn in deze rol, hoeft nog niet alleen te voelen. Verlaat de hoek van je het pispaaltje te voelen. Ga midden in de arena van de raadszaal staan. Daag ieder uit, ook je vijand, en laat zien waarom 577 burgers op je gestemd hebben. Maar besef dat Aalsmeer bestuurd moet worden ook met HAC erbij. Je hoeft geen water bij de wijn te doen. maar drink tenminste dan samen eens een goed glas met de burgemeester. Het jaar 2014 schijnt een goed ‘wijnjaar’ te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin