Botsinkje AA en CDA bij eerste verkiezingsdebat 

Dick Kuin met zijn ‘Gibson’ (screenshot)

Door: Klaas Leegwater. Het eerste verkiezingsdebat tussen de vijf lijsttrekkers en een raadslid is gisteravond vrij tam verlopen. In een volle zaal van The Beach Aalsmeer, hoofdzakelijk gevuld met raadsleden, bleef het echte vuurwerk nog uit. Pittige discussies waarbij het onderscheid op onderwerpen duidelijk naar voren kwam waren niet te zien, alleen bij een onderling debat tussen Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer en Bart Kabout van CDA ontstonden er wat vonken.

De avond, soepeltjes geleid door Wim Bartels en Anna-Maria Giannattasio, begon met een introductieronde waarbij elke lijsttrekker een voorwerp mocht tonen wat voor hem/haar belangrijk was of ergens symbool voor stond. Van een vogelveertje van GroenLinks-raadslid Sunny Lakerveld (“staat voor vrijheid en veerkracht”) tot lijsttrekker Sybrand de Vries van D66 met een boekenlegger (“er gaat voor mij niets boven lezen, vooral non-fictie”). 

‘AA blijft hangen in kritiek’
De meeste tijd in deze ronde kreeg Kuin toebedeeld, de lijsttrekker van AA toonde op lichte aandrang van Giannattasio zijn muzikale kwaliteiten met een protestlied van Boudewijn de Groot uit de jaren ’60 tijdens de Vietnamoorlog (‘Welterusten meneer de president’). Kuin, bekend als zanger/gitarist van de legendarische Aalsmeerse band The Hobo String Band, begeleidde zichzelf op een Gibson-gitaar, type Bob Dylan (“want Dylan is mijn idool”).  

“De stijl van Absoluut Aalsmeer zie ik terug in dit lied, kritiek hebben op iemand en daarin blijven hangen,” refereerde CDA’er Bart Kabout even later aan het muzikale optreden van Kuin. Dat deed Kabout in het onderlinge debat met AA waarbij het CDA de stelling De gemeente moet rekening houden met de stille meerderheid naar voren bracht. Kabout tegen Kuin: “Jullie kijken vaak eerst de kat uit de boom, als er dan tegenstand uit de samenleving komt, gaan jullie daarin mee. Dat is het verschil met het CDA; niet optreden als belangenbehartiger, maar alle belangen afwegen en dan een knoop doorhakken.”

Relpartij
In zijn verdediging veranderde Kuin de stelling direct tot ‘de gemeente moet luisteren naar de stille meerderheid’. De debatleiders corrigeerden Kuin niet, en ook Kabout pareerde alleen met wat gemompel. Het gaf Kuin de gelegenheid handig het initiatief te pakken in de discussie met Kabout. “Eigenlijk zeg je dat wij een ‘relpartij’ zijn, je legt het wat netter uit maar is het wel wat je bedoelt. Zo kun je ons niet wegzetten.” 

Kul
Kuin, gepokt en gemazeld in het politieke debat maakte het Kabout, meer de stijl van een bestuurder, lastig. “Het is echt kul wat je zegt Bart, we doen juist het tegenovergestelde. We gaan de wijken in, horen wat er speelt en dat brengen we mee in de debatten. Dat noemen wij participeren.” Kabout: “Jullie focussen teveel op het negatieve, je moet mensen ook kunnen uitleggen als dingen soms niet kunnen. Wij merken dat bij onderwerpen het negatieve geluid domineert in de raad, terwijl onze ervaring in de wijken is dat mensen plannen hartstikke mooi vinden.”

Lucifer aansteken
Kabout kreeg later in het algemene debat bijval van VVD-lijsttrekker Dirk van der Zwaag. Over de bestuursstijl van AA: “Als er iemand een lucifer aansteekt in Aalsmeer komen er 25 vragen van AA. Waar de brand was en hoeveel brandweerwagens zijn er ingezet. Ik bedoel te zeggen: soms wordt er door AA bestuurlijk meer onrust opgeroepen dan nodig is. Anderzijds heeft het wel zijn effect, dat is ook het eigen van Absoluut Aalsmeer.” Een tevreden lachende Kuin: “Dirk slaat hiermee de spijker op de kop. Wij zijn nodig in de raad.”

Slagboom in stiltegebied
De tweede stelling van de avond ‘de natuur- en stiltegebieden in het Aalsmeerse Plassengebied moeten worden gerespecteerd’, ingediend door AA, leverde weinig tegenstellingen op. Alle partijen waren het hierover eens, alleen de wijze waarop dit gehandhaafd moet worden leverde verschillende ideeën op. Van een slagboom in een stiltegebied, alleen toegang met elektrische boten, tot het weren op het water van toeristen buiten Aalsmeer.

Vluchtelingen uit Oekraïne
Jammer was dat op de eerste debatavond geen tijd werd ingeruimd voor de actualiteit in de wereld. Hoe kijken de lijsttrekkers naar de grote vluchtelingenstroom die op gang komt naar het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne? Vinden zij dat gemeente Aalsmeer snel mogelijkheden moet bieden voor opvang? Is er een lijsttrekker bereid om vluchtelingen onderdak te bieden? Naar verluidt zal gemeente Aalsmeer vandaag of morgen bekend maken wat het kan betekenen voor vluchtende inwoners uit Oekraïne.

Haperingen in TV-signaal
Verder was het geen onverdeeld genoegen het debat via het TV-kanaal van Radio Aalsmeer te volgen. De geluidsverbinding liet te wensen over of viel soms een periode helemaal weg, en beeld en geluid liepen niet synchroon. Dat was jammer voor alle geïnteresseerden die mogelijk door de matige beeld- en geluidskwaliteit vroeg in het debat zijn afgehaakt. Een duidelijk punt van aandacht voor het volgende debat op 9 maart vanuit het Dorpshuis in Kudelstaart. De gemeente gaat uitzoeken wat de oorzaak was van de haperingen.

Volgende week twee nieuwe stellingen van twee andere partijen. D66: De gemeente moet de komende periode een centrale rol spelen bij de energietransitie, en waar nodig partijen dwingen tot het overgaan tot actie. En PvdA: Het is een goed idee dat alle jongeren gefouilleerd kunnen worden op verboden middelen. Jongeren uit andere dorpen of steden die naar Aalsmeer komen om onrust te stoken hebben in Aalsmeer niets te zoeken. 

Sunny Lakerveld van GroenLinks verving tijdens het debat de afwezige (ziek) lijstrekker Ronald Fransen.

Foto’s Screenshots gemeente

 

 

Lees vorig bericht

Vermoeden van hennepkwekerij bij de buren? Meld het!

Lees volgend bericht

Nieuwe Etos met open armen ontvangen


6 Reacties

 • Reactie op:
  Kabout: “Jullie focussen teveel op het negatieve, je moet mensen ook kunnen uitleggen als dingen soms niet kunnen. Wij merken dat bij onderwerpen het negatieve geluid domineert in de raad, terwijl onze ervaring in de wijken is dat mensen plannen hartstikke mooi vinden.” einde citaat.
  Mijn reactie:
  Is het dan zo dat inwoners het CDA niet durven tegen te spreken? Of spreekt het CDA alleen de eigen aanhangers die het met het beleid eens zijn? Durven inwoners dan tegen kandidaten van AA wel hun echte mening te geven?
  Ik kan nl niet geloven dat het CDA echt alleen maar positieve berichten hoort. Veel inwoners vallen onder de “stille meerderheid”, maar als er echt wordt geluisterd dan spreekt die stille meerderheid zich wel uit. En pas DAN kunnen we daarop acteren in de raad. Zo is er steeds minder vaak sprake van gokken bij het nemen van beslissingen op wat de “stille meerderheid” misschien wel denkt. En dan met aannames eea in het eigen voordeel van het beleid van een partij uit te leggen. Fijn dat er in een democratie altijd ruimte is voor tegengeluiden. Jammer dat sommige partijen dat als vervelend ervaren. Maar zonder kritische blikken en tegengeluiden geen goed beleid.

 • Ach ik weet niet of het zo slecht is dat Absoluut Aalsmeer wordt gezien als “rel partij” door de partijen. Het laat zien dat de mening van onze inwoners duidelijk verwoord worden in de raad, dat noem ik participeren, het luisteren naar je inwoners en hun meenemen in de beslissing, ik sta daarvoor.

 • Ik adviseer de heren en dame politici om bij de eerst volgende bijeenkomst alle sleutels mee te nemen van de plekken waar je werkt, het liefst hangend aan je broekriem, nostalgisch straatbeeld dat terugverlangt naar nu, alle fotoboeken mee te nemen om gezellig over huis, haard en hobby’s te keuvelen, maar het mooiste is toch als je een instrument meeneemt en erbij gaat zingen. Er is vast wel iemand in de familie die ergens nog een wasbord, een blokfluit of mondharmonica heeft liggen. Mompel er wat bij en gegarandeerd, je puurheid zal lof oogsten. Tijd voor het stellen van serieuze vragen verdampt en iedereen is blij, leve de lol.

 • Uit deze dorpsbubbel-babbel lijkt geen ontsnapping mogelijk. Een onbegrijpelijke stupide mini-playbackshow, met een heuse floormanager die aangeeft wanneer het klapvee in actie moet komen. Voorzichtig om elkaar heen draaien met het besef: met deze sufferd zullen we het de komen vier jaar moeten doen. We moeten het elkaar vooral niet te moeilijk maken. En Oekraïne? Laten we het gezellig houden…!

 • Onbegrijpelijk, onbehoorlijk en – sociaal gezien – verre van sterk vind ik de verbale reactie van wethouder Bart Kabout over Dick Kuin en over Absoluut Aalsmeer. Met deze houding begrijpt deze wethouder kennelijk niet dat zijn vroegere verbindende rol voorbij is. De mening van CDA-fractievoorzitter Dirk van Willigen over Kabout dat deze sociaal sterk is en bewezen heeft een echte verbinder te zijn, gaat niet langer op.
  Het CDA zou er goed aan doen hem niet langer als wethouder te laten functioneren.

 • Twee opmerkingen als teleurgestelde burger van Aalsmeer:

  1 Waar was het ‘geluid’ vanuit de burgers zelf ?

  Citaat uit debat :
  2 Over de bestuursstijl AA: ‘Als er iemand een lucifer aansteekt in Aalsmeer komen.. enz.
  Ik zou zeggen in mijn simpelheid: ‘Zorg dan dat er geen kruid-vat staat’ .

  Ik wens alle Politieke partijen een goede verkiezingsuitslag toe,
  waar de burger zich in kan vinden.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *