Borden staan, maar verkiezingskoorts? Nog niet

Sinds maandag staan ze er, de verkiezingsborden voor de staten en waterschappen. Het is wel even schrikken – nooit zijn ze zo kolossaal geweest. Het gaat op woensdag 18 maart dan wel om twee verkiezingen tegelijkertijd. De hele gemeente mag haar stem uitbrengen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Aalsmeer doet dat daarnaast voor het Hoogheemraadschap Rijnland, Kudelstaart voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De borden hangen vol. Dat lijkt op het oog te getuigen van een flinke animo voor beide verkiezingen, maar om te zeggen dat het leeft…

Onthutsend
Zeker de waterschappen hebben het moeilijk. “Onthutsend,” zei VVD-gedeputeerde Elisabeth Post op de VVD-nieuwjaarsborrel, meldend dat een schamele 8% van de burgers wist dat er waterschapsverkiezingen aankwamen.

De provincie leeft in elk geval méér. Aalsmeerse kandidaten voor de staten doen hun best hun partijen en zichzelf ook hier te profileren. Aalsmeer heeft er twee in huis, Marieke van Duijn, nummer twee bij de PvdA, en Hermen de Graaf, zesde bij het CDA. Van Duijn zal het provinciehuis op haar sloffen halen. De Graaf moet zijn best nog doen; zijn partij heeft nu vijf zetels, maar staat op enige winst.

Lokale loket
Er doen vijftien partijen mee in Noord-Holland. Daaronder elf oude bekenden: VVD, PvdA, PVV, D66, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Ouderenpartij NH, 50Plus en ChristenUnie/SGP. Aangevuld met vier nieuwelingen: Vrouwen Partij, Multicultureel Plus Partij, Piratenpartij en Hart voor Holland.

Hart voor Holland is een bundeling van twintig lokale partijen; de partij noemt zich het toekomstig “lokale loket” binnen de staten. Desgevraagd laten AB (Aalsmeerse Belangen) en HAC (Het Aalsmeers Collectief)  weten niet bij Hart voor Holland betrokken te zijn. Beide Aalsmeerse partijen zijn niet benaderd en hebben evenmin zelf een visje uitgeworpen. Ze zullen zich de komende weken dan ook koest houden op het verkiezingsfront.

Actieve partijen
Vier andere partijen zijn wel actief, CDA, VVD, PvdA en D66. De een maakt er meer werk van dan de andere. Er wordt deze dagen nog druk overlegd over de strategie tot 18 maart. Flyeren doen ze allemaal en ze zullen in maart zonder twijfel opduiken in de winkelcentra en op de markt.

Vorige week woensdag was er een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in het Dorpshuis Kudelstaart. Het was volle bak voor een onderwerp dat lokaal, provinciaal en landelijk speelt, de lusten en vooral de lasten van Schiphol (klik hier voor artikel).

NH-verkiezingstoer
De christendemocraten hebben nog meer in het vat zitten. Een belangrijke dag wordt woensdag 4 maart. Die dag doet de CDA Noord-Holland-verkiezingstoer Aalsmeer aan, met waarschijnlijk een bezoek aan Mijnsheerlijckheid in Kudelstaart.

De borrel met gedeputeerde Post op 16 januari was in de praktijk een 'verkapte' verkiezingsbijeenkomst van de VVD. Een nieuwe meeting hebben de liberalen niet op het programma staan, voor zover bekend. De PvdA en D66 zijn niet van plan verkiezingsavonden, al dan niet met partijbobo's, te houden.

Frisse windtour
Maar PvdA en D66 ondernemen wel andere activiteiten. Onder het motto Frisse Windtour gaat Marieke van Duijn c.s. vier dagen lang fietsend de provincie door. Op de slotdag fietst het gezelschap door de regio Schiphol en komt het ook door Aalsmeer en Kudelstaart.

Doel van de sociaaldemocraten is de provincie “duurzamer en gezonder” te maken. Onderweg doet de Kudelstaartse statenkandidaat her en der luchtkwaliteitsmetingen. Afgelopen zaterdag nog deelde de lokale PvdA-afdeling, met een vette knipoog naar 18 maart, rode rozen uit bij zorgcentra en wijksteunpunten om zorgwerkers en -vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Vaartocht Westeinder
D66 organiseert op zaterdag 7 maart een vaartocht op de Westeinderplassen. Die is mede opgezet ter promotie van de landelijke 'water'-partij Water Natuurlijk, die steun krijgt van D66 en GroenLinks.

Op de rondvaartboot van Henk van Leeuwen, waarop beroepsvisser en Westeinderkenner Theo Rekelhof te gast is, vaart onder meer Willem Kikkert mee. Het oud-PAC-raadslid staat, als nummer vijf, op een verkiesbare plaats voor Water Natuurlijk in Rijnland.

Niet vergeten
Ook de gemeente doet op meerdere fronten een duit in het zakje. Zo stuurde ze dinsdag een persbericht (klik hier voor de tekst) rond, waarin ze meldt ze dat “u deze keer zelfs twee keer mag stemmen”, voor staten en waterschap. Verder komt de gemeente met (onder meer) weetjes over de beide stempassen en het benodigd identiteitsbewijs. “Vergeet ze niet, woensdag 18 maart.”

Foto's: (van boven naar beneden) verkiezingsbord op Hortensiaplein, de CDA-verkiezingsbijeenkomst over Schiphol en PvdA'ers die op Valentijn rozen uitdeelden aan zorgwerkers. (foto's Arjen Vos en, onder, PvdA)
 

3 reacties

  1. Joop, de borden zijn binnenkort weer weg, je stem weegt de komende jaren mee. Als je je hierdoor laat tegenhouden ben je wel erg kortzichtig.

  2. Dat dat zo maar kan, zo’n GIGANTISCH GROOT bord, pure horizonvervuiling. Is dit een voorbeeld van hoe we de samenleving kunnen verbeteren? Het is dat ik de verkiezingen belangrijk vind, maar uit protest zou ik bijna niet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel