Blije CDA’ers zien mooie toekomst voor zichzelf en sierteelt

“Aangezien het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart zal groeien naar 25, 30 zetels, zijn we op zoek naar Noord-Hollandse kandidaten.” Een gewaagde voorspelling die provinciaal partijvoorzitter Jelle Beemsterboer met een olijk gezicht best voor zijn rekening wilde nemen op de gecombineerde nieuwjaarsreceptie van CDA Noord-Holland en de lokale CDA-afdeling. Hij had de lachers, ook niet-CDA'ers, in elk geval meteen op zijn hand.

De ambiance in het Wellant College aan de Linnaeuslaan was vrijdagmiddag zeer groen. De CDA'ers kleurden de aula in hun huisstijl en het groene onderwijscentrum en de regionale groene sector stonden volop in de schijnwerpers.

Gave sector
Er waren nogal wat prominenten verzameld, onder wie Tweede Kamerlid Michel Rog, Europarlementariër Wim van de Camp, gedeputeerde Jaap Bond en provinciaal fractieleider Theo van Eijk, de oud-interim-burgemeester van Aalsmeer.

De zeven sprekers, die allen slechts een kort woordje mochten doen, benadrukten stuk voor stuk het “mooie” van de bloemen- en plantensector, die Aalsmeer groot gemaakt heeft. “Wat een gave sector, je zou er zelf in willen werken,” sprak Mariëlla van der Meer van het Groen Onderwijscentrum met gevoel voor understatement.

Onwankelbaar vertrouwen
Interim-voorzitter van het lokale partijbestuur en ceremoniemeester Ko Weststrate zou Weststrate niet zijn als hij niet even stilstond bij het overlijden op 8 januari van de 90-jarige Piet Steenkamp, de motor achter het CDA, dat in 1980 het licht zag.

Steenkamp had een “onwankelbaar vertrouwen” dat de fusiepartij van drie afkalvende christelijke voorgangers er zou komen. Het kostte hem weliswaar dertien jaar, maar hij “heeft het pleit gewonnen”, constateerde Weststrate, die “ooit” zestien jaar raadslid was en in 2010 en 2014 als formateur aan de wieg van de coalitie stond.

Groos
Ook fractievoorzitter Robbert-Jan van Duijn moest het met een enkel woordje doen. Hij was “trots zoveel mensen in ons mooie dorp” Aalsmeer bijeen te zien. Voor de fijnproevers en de vele Kudelstaartse CDA'ers in het gezelschap vertaalde hij zijn boodschap in het “Kudelstaarts”: “Ik ben er groos mee dat u er vandaag bent.”

Van Duijn sprak vol verve over “de geweldige dorpen, het sterke verenigingsleven en het bijzondere ondernemers- en mooie woonklimaat” hier. En als er iets in Aalsmeer is wat “we hebben en moeten behouden, is dat de sierteeltsector”. Greenport Aalsmeer, met Aalsmeer “als spil” daarin, is volgens hem nog verder te versterken “door vernieuwing en door een brug te slaan” tussen scholen en ondernemers.

Moderniseringslag
De Aalsmeerse christendemocraten, die een jaarlijkse traditie maken van thematische nieuwjaarsborrels, hadden daarom ditmaal onderwijs en greenport als blikvangers gekozen. “We moeten zorgen dat er voldoende mensen op de juiste manier worden opgeleid,” onderstreepte Sander van Voorn van Greenport Aalsmeer het belang van goed onderwijs en de naadloze aansluiting daarvan op de arbeidsmarkt.

Programmamanager Van der Meer gaf aan dat het opgerichte Groen Onderwijscentrum de moderniseringslag gezicht geeft. Zo staan internationalisering en duurzaamheid intussen hoog op de agenda bij de opleidingen. “We zoeken samenwerking met overheid en bedrijfsleven en dat leidt tot resultaten die ertoe doen.”

Goud in handen
Gedeputeerde Jaap Bond, voorzitter van de greenport, vertelde dat er “acht jaar geleden niks was” als regionale overkoepelende organisatie. “Wat er wél was: we hebben goud in handen met deze sector.” De kunst was “bedrijven van hun erf af te krijgen en te zorgen voor verbinding”. Op dat punt heeft in zijn ogen de greenport zijn kwaliteiten bewezen. “Ik ben er blij mee en trots op.”

Was een ander obstakel in het verleden de jeugd te porren voor werk in de bloemen- en plantenwereld, nu ligt dat anders. “Het lukt dat voor elkaar te krijgen,” aldus Bond. Het maakte hem optimistisch, want “de toekomst ligt bij de jeugd.”

Toekomst gewaarborgd
Positief was eveneens wethouder Ad Verburg van economische zaken. Hij sprak over veiling FloraHolland, die het “moeilijk” had gehad vanwege de crisis. Een andere oorzaak, zo bleek uit gesprekken deze maand met de veilingtop, was dat “ze wel erg achterovergeleund hadden”. “Dat gaat niet meer,” anno 2016.

“De oppervlakte van de veiling zal krimpen door andere technieken in de bloemen en planten. Maar de groei zit er weer in. De toekomst is gewaarborgdd. Aalsmeer en de regio verdienen dat,” vond Verburg.

Foto's: nieuwjaarsreceptie vrijdagmiddag van CDA Noord-Holland en CDA Aalsmeer in Wellant College; van boven naar beneden onder meer: Jelle Beemsterboer (links) en presentator Ko Weststrate; Ad Verburg en Jaap Bond; Robbert-Jan van Duijn. (foto's Arjen Vos)

 

Eén reactie

  1. Fijn dat het CDA tijd en gelegenheid biedt om de sector en het Groen Onderwijs zo in de picture te zetten. Er wordt hard gewerkt door bedrijfsleven, onderwijs en overheid om met elkaar de sector te versterken. Blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel