Heetste hangijzer in de Commissie Ruimte en Economie gisteravond was de behandeling over de structuurvisie Greenpark Aalsmeer. De gemeente wil akkoord gaan met drie locaties waar onderkomens voor arbeidsmigranten gerealiseerd gaan worden. Aan de Japanlaan, Legmeerdijk en de derde achter de Molenvliet. Tegen laatstgenoemde locatie komen bewoners in het geweer. Ze willen meer overleg. Als dat niet gebeurt schuwen ze een rechtgang niet.
Gaat het om een hotel voor zakenreizigers, een studentenflat, een tehuis voor gescheiden vaders, een onderkomen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning of een arbeidsmigrantenhotel? Er kwamen gisteren tal van gebruiksmogelijkheden voorbij waar het ging om de nieuwe vorm van tijdelijke huisvesting. Aan de Molenvliet, achter de woningen aan de Aalsmeerderweg en pal onder de Aalsmeerbaan, moeten containerwoningen verrijzen met 200 slaapplaatsen voor de duur van vijf jaar. Restrictie: bewoners mogen er niet langer dan zes maanden in verblijven. Op die manier kan het project namelijk als een horecavoorziening (hotel) worden beschouwd en gelden andere regels. Hoe er op wordt toegezien dat ‘bewoners’ niet langer dan een half jaar gebruik maken van de accommodatie, is een vraag die niet beantwoord kon worden
Handreiking
Van acht tot tien. Twee uur lang werd erover gesproken. De zeven insprekers die zich hadden aangemeld waren al goed voor bijna drie kwartier spreektijd. Zoveel insprekers was reden geweest voor griffier Joyce Satijn om het onderwerp van kwart voor tien naar het begin van de avond te plaatsen. Een handreiking die aanvankelijk niet door iedereen zo begrepen werd. Uiteindelijk mocht de publieke tribune blij zijn dat ze om tien uur naar huis kon. De commissieleden gingen toen nog aan de slag met vijf andere eveneens pittige onderwerpen.
Andere gedachten
De avond begon voor de Belangenvereniging Omgeving Molenvliet al om zeven uur in De Oude Veiling. Een heuse persconferentie was er georganiseerd om de standpunten maar zo breed mogelijk bekend te maken. Naast AalsmeerVandaag waren Nieuwe Meerbode en Stamtafel Radio Aalsmeer van de partij.
Verteld werd wat de omwonenden boven het hoofd hangt en welke strategie er ingezet gaat worden om het tij te keren. In totaal hebben zich 44 huishoudens bij de groep aangesloten. In advocaat Lex de Jager vonden ze een raadsman die hen helpt de gemeente op andere gedachten te brengen. In de 28 jaar dat De Jager advocaat is en vele zaken zowel met als tegen gemeentes heeft gevoerd, had hij zelden meegemaakt dat een gemeente zo met zijn burgers om gaat.
Muilkorven
Dan doelde hij met name op de mogelijkheid om in te spreken. Slechts vijf minuten voor zo’n 'complexe zaak waar grote belangen mee gemoeid zijn' en dan zonder mogelijkheid voor discussie. De Jager was dan nog net niet met stomheid geslagen, begrepen deed hij er niks van. “Het is toch ook in het belang van de gemeente Aalsmeer om haar bewoners niet te muilkorven?” vroeg hij zich hardop af.
Wenselijke oplossing
Volgens de advocaat is de gemeente niet correct omgegaan met eerder ingediende bezwaren en is het volgens hem onterecht dat de gemeente de realisatie van het hotel presenteert als ‘een logisch gevolg van diverse besluiten’. “Dat alleen de accenten verlegd zijn is het eufemisme van het jaar. Er zijn wel degelijk belangrijke wijzigingen in de structuurvisie aangebracht.”
De advocaat noemde zeven punten die de bewoners graag nog besproken zouden zien. Hij pleitte daarom voor een ronde tafelgesprek met bewoners en burgemeester om te komen tot een wenselijke oplossing. “Anders dwingt de gemeente ons tot een juridische procedure die alleen maar verliezers oplevert,” aldus de raadsman die hetzelfde pleidooi als inspreker voor de Commissie herhaalde.
Geen binding
De bewoners zeggen niet tegen arbeidsmigranten te zijn maar het geen ideale situatie te vinden wanneer deze mensen bij elkaar in een kamp worden gehuisvest. “Zo bouw je geen bestaan op en heb je geen binding met de plek waar je werkt en woont. Zelfs de VN zegt dat het niet goed is om mensen in een kamp te huisvesten,” aldus een lid van de belangengroep. Volgens een andere aanwezige is het de vraag of de migranten het zelf wel zien zitten om zo te wonen. “Wij verhuren woonruimte aan Polen. Die vinden het een slecht idee.”
Later: wat zei de politiek ervan…
Foto's: (boven) de publieke tribune voorafgaand aan de vergadering, (midden) tijdens de persconferentie in De Oude Veiling, (onder) advocaat Lex de Jager in zijn vijf minuten spreektijd. Voorzitter Wilma Alink-Scheltema en griffier Joyce Satijn luisteren. (Foto's en tekst Arjen Vos)
(advertentie)
66