Bestuurdersspeld voor zittende raadsleden en wethouders

Het ene jaar komt de ene burgemeester met een nieuwe onderscheiding voor raadsleden. Het volgende jaar zet de volgende burgemeester er een dikke streep door en voert hij een oud gebruik in. Jobke Vonk schonk de vertrekkende raadsleden na de verkiezingen van maart 2014 een gegraveerd glas. Aan het eind van de raadsvergadering donderdag reikte waarnemend burgemeester Jeroen Nobel de zittende raadsleden en ook de wethouders een prestigieuze bestuurdersspeld uit.

Daarmee herstelde Nobel een oude traditie, die door Vonk op een zijspoor was gerangeerd. “Ik heb besloten de bestuurdersspeld opnieuw in te voeren, al was die eigenlijk niet afgeschaft,” zei hij staand achter het spreekgestoelte.

Ambassadeursfunctie
Nobel gaf er een eigen draai aan. Het is namelijk geen speld voor raadsleden die afscheid nemen. Ze krijgen hem “niet achteraf, want dan is het geen symbool van waarde meer”. De zittende raadsleden en wethouders ontvingen hem donderdag in hun hoedanigheid als actief bestuurder. “Juist nu, om hem met waarde te kunnen dragen. Als teken dat ze een unieke functie in de samenleving vervullen. Het is immers een ambassadeursfunctie.”

De burgemeester had de raadsvergadering van 1 oktober uitgekozen omdat een dag later het onderzoeksrapport van Bas Eenhoorn naar de Aalsmeerse bestuurscultuur zou verschijnen. “Wat er ook in het rapport staat, is van ondergeschikt belang. Het vervullen van uw functie, dát is van belang,” stelde Nobel vast.

Hij vertelde dat de gouden bestuurdersspeld sinds 1989 verleend werd bij het afscheid van raadsleden. “Een prachtige speld van edelsmit Rob Sipkes. Sinds 2004 kregen ook wethouders na hun zittingsperiode de speld. Er zijn er zo'n veertig uitgegeven.”

Minder enthousiast
Met de traditie werd gebroken toen Jobke Vonk in maart vorig jaar tien raadsleden een roemer gaf. Een roemer was ooit, gaf ze toen aan, een speciaal, luxueus uitgevoerd wijnglas, geschonken bij belangrijke gebeurtenissen. Elk vertrekkend raadslid kreeg van haar een exemplaar, voorzien van het wapen van Aalsmeer en diens zittingsjaren. “Hiermee starten we vandaag een nieuwe en tevens heel oude traditie,” verklaarde Vonk.

Nobel zei donderdag dat hij gehoord had dat het glazen kleinood “iets minder enthousiast” werd ontvangen. Onderscheidingen uitreiken is een bevoegdheid (“Er zijn er niet veel”) van de burgemeester en daar maakte hij in dit geval graag gebruik van.

Symbolisch
Voorafgaand aan zijn toespraak mochten twee raadsleden op een zetel plaatsnemen te midden van hun collega's. Dat waren René Martijn (AB), als vice-voorzitter van de raad, en Nanda Hauet (VVD). De laatste omdat er ook in Nobels ogen een “vrouw bij” moest, om het gelijkheidsprincipe gestalte te geven.

Na afloop van zijn woordje speldde de burgemeester symbolisch Martijn en Hauet het insigne op. De andere raadsleden en ook de wethouders kregen de speld van de bode, in een keurig doosje.

Foto's: burgemeester Jeroen Nobel speldt donderdag de 'nieuwe' bestuurdersspeld op bij René Martijn en Nanda Hauet. In zijn speech benadrukt hij dat raadsleden en wethouders een ambassadeursrol vervullen (foto's Jaap Maars). Ook te zien: het gegraveerde glas van Jobke Vonk (foto AV-archief).

Eén reactie

  1. De één omdat hij vice-voorzitter is… de ander omdat het een vrouw is. Er was geen vrouw met een speciale functie of bijzondere prestatie anders dan ‘vrouw zijn’? Gelijkheidsprincipe heeft hier wat mij betreft werkelijk niets mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin