Avond vol badinerende opmerkingen

Tijdens de afgelopen Raadsvergadering op 27 juni werd de burgemeester, wiens vader die dag was overleden, vervangen door Ronald Fransen. De opzet van VVD fractievoorzitter Dirk van der Zwaag om als reactie op de kadernota alleen maar bezuinigingsmogelijkheden op te sommen riep bij hem een totaal andere reactie op dan bij zijn fractiegenote Sunny Lakerveld. In haar reactie op de beschouwingen van de fracties was zij vol lof over de VVD. Zij vond het verhaal van de VVD “oprecht een ontzettend mooi en knap verhaal, goed financieel onderbouwd, complimenten daarvoor.” Voorzitter Ronald Fransen dacht er blijkbaar heel anders over, die sloot het betoog van Van der Zwaag af met de opmerking: “Dank u wel, dit was de afdeling boekhouding.”

Dirk van der Zwaag kwam er in zijn reactie op de betogen van de fracties en de antwoorden daarop van het College op terug. “Ik heb wel van de voorzitter uitleg nodig over deze in mijn ogen badinerende opmerking. Ik vond het niet correct.” Fransen: “Als ie badinerend is opgevat, dan bied ik daar mijn excuses voor aan, dat had ik niet moeten zeggen.”

Motie Steenbreek
Er waren er nog meer die het in de ogen van Van der Zwaag moesten ontgelden. “Ik heb kennis genomen van de mededeling van mevrouw Alink dat het College de motie Steenbreek ondersteunt. Waar ik in verwarring van raakte was haar verwonderende blik de zaal in, want ik neem aan dat wij als Raad daar ook over mogen praten. Dat wil ik even vastgesteld hebben.”

Een overbodige vraag, Alink had na het uiten van haar enthousiasme voor de motie Steenbreek duidelijk aangegeven dat het College hem wil overnemen: “Als u dat goed vindt.” Ze had zelfs afgesloten met de woorden: “Dat laat ik aan u.“ Blijkbaar had Fransen net zo slecht geluisterd als van der Zwaag, in plaats van het op te nemen voor Alink bevestigde hij zijn woorden.

Gratis uitdaging
Het volgende slachtoffer was Judith Keessen. Zij was namens D66 de indienster van de motie Steenbreek. Een landelijke organisatie waar zij de gemeente lid van wilde maken om zo beter actie te kunnen voeren tegen de trend om particuliere tuinen te verharden. Onzin in de ogen van zowel het CDA als de VVD. We hebben Groei & Bloei en de waterschappen die actief bezig zijn met het adviseren om de tegels in de tuin te vervangen door groen. De lidmaatschapskosten van 2500 euro zou de gemeente wel op een betere manier kunnen gebruiken. Van der Zwaag bood D66 de gratis uitdaging aan om mevrouw Keessen, als indienster van de motie, op de internetsite van de gemeente haar zorgen kenbaar te maken en dat te delen met de inwoners van Aalsmeer. Een ‘advies’ dat zij in de tweede ronde als badinerend wegzette. 

Serieus naar kadernota gekeken
Haar fractiegenoot Willem Kikkert constateerde, net als van Willegen van het CDA, dat de partijen wel erg veel op één lijn zitten en dat het in die zin geen toegevoegde waarde had om op elkaar in te gaan. Hij had wel één opmerking richting de VVD. Die had het erover dat zij serieus, en dat woord was meerdere malen in de mond genomen, naar de kadernota hadden gekeken. Dat vond hij badinerend. Door de toevoeging van dat woord zou kunnen doorklinken dat andere fracties dat niet gedaan zouden hebben. Het verweer van Van der Zwaag haalde dat gevoel niet bij hem weg.

Tekst Joop Kok

(advertentie)

 

 

3 reacties

 1. Met een wals erover

  In mijn woede en afkeur over dit Schiphol-besluit, was ik te onnauwkeurig in mijn woordgebruik. Sorry.

  Natuurlijk heeft dhr. Vermeer gelijk of was het meer een stille gedachte van vele anonieme:
  ‘Kom raad, zet u unaniem in tegen het nieuwe Schiphol-besluit vanaf 2021. De steun van de bewoners en het college heeft zeker!!

  Het is toch ook niet uit te leggen, in deze tijd van klimaatcrisis, dat Schiphol ‘beperkt’ mag blijven uitbreiden.
  De uitstoot van de luchtvaart is nu al gigantisch.
  Emissieloos kunnen vliegen is op korte termijn een fabel, volgens vele deskundigen.
  Is Schiphol als een van de motors van onze economie, belangrijker dan onze gezondheid en geluidsoverlast?

  Moeten wij als (politiek) Aalsmeer gewoon niet als eerste gemeente, als openlijk protest, bedanken voor de toegestoken gelden van het Schipholfonds?

  Ik ben absoluut niet tegen vliegen, maar verdeel de vliegactiviteiten beter over het hele land.
  Verderop ligt een vliegveld te niksen.

  Oke, daar wordt nu gewalst op het Vrijthof.

 2. Waar staat de stof – zuiger ?

  Ik hoop dat het de ‘hitte’ buiten was, die de raad bijna terug bracht in zijn verkeerde rol, van een paar jaar geleden.
  Of was het…, als de kat van huis is, dansen de muizen…. .

  Laten ze zich drukker maken over o.a. het bericht wat ik zo juist hoorde op het nieuws:
  Schiphol mag weer verder uitbreiden in 2020.

  Ik hoop dat Wethouder v. Duijn die zich juist verzet tegen deze uitbreiding van Schiphol, nu daadkrachtig en anoniem wordt gesteund door deze raad.

  Uw persoonlijke opwaaiende onderliggende politieke stof, is dodeljk voor het verdringen van het ‘Stikstof” van Schiphol:

  Kam beide ‘stof nesten’ definitief uit, nu het nog kan !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin