Actie bewoners Baanvak om bomen te redden mislukt

Johan Jonker wist het eigenlijk al een beetje. De grote eiken die de Baanvakbuurt zo’n dertig jaar terug bij oplevering van de wijk van de gemeente kreeg, zijn niet meer te redden. Hij heeft nog handtekeningen verzameld, media ingeschakeld en is op bezoek geweest bij B&W, maar het mocht niet baten. Bij een bezoek aan burgemeester Nobel en wethouder Kluis is het gemeentestandpunt klip en klaar uit de doeken gedaan. De bomen moeten wijken voor de nieuwbouwplannen bij de Spoorlaan. Dat is overigens al in 2011 bij een bestemmingswijziging beslist.
 
Jonker is er samen met buurtgenoot Bert Rijkmans naar toe geweest. “Ik heb daar mijn punten voorgelezen,“ vertelt Johan Jonker, “en ja, ik heb indertijd niet binnen de geldende periode gereageerd. Dus is er een besluit genomen. Of ik het er nu wel of niet mee eens ben. De Burgemeester wilde er verder geen doekjes om winden. Hij wilde zo duidelijk mogelijk zijn om geen valse verwachtingen te scheppen. Hij vertelde dat alle park, groen of aanplant die cadeau is gedaan aan de inwoners van Aalsmeer eigendom blijft van de gemeente. Dit betekent dat de gemeente er zo nodig iets anders mee mag doen. Hij vertelde dat het cadeau bij het viaduct hier geen uitzondering op vormt. Einde verhaal.”
 
Monumentaal
De schenking nu zo’n dertig jaar geleden, kwam tot stand door de onverwachte kap van een unieke en monumentale oude eik, een zogeheten Wodaneik. Deze eik stond pal achter het voormalige Stationsgebouw en sneuvelde voor de bouw van het Baanvak. Het idee om er omheen te bouwen vanwege de monumentale waarde net zoals om de schoorsteen bij het Ketelhuis was toen nog geen optie.
 
Nieuwbouwplannen
Bij oplevering van de wijk schonk de gemeente daarom ter compensatie vijf eikjes plus een grote eik en een grote linde voor in de groene zomen van het Baanvak. De bomen staan nog aan weerskanten van het viaduct over de Burgemeester Kasteleinweg. De eik en de linde waren toen al zo groot dat ze met de kraan geplaatst moesten worden. Deze zeker dertig jaar oude bomen moeten nu wijken voor nieuwbouwplannen bij de Spoorlaan en rond het viaduct bij de Burgemeester Kasteleinweg. Daar heeft de gemeente bij monde van de burgemeester geen doekjes om gewonden.
 
Foto: de bomen langs het viaduct van Baanvak zullen binnenkort verdwijnen (foto archief AV)
(advertentie)

6 reacties

  1. De Heer Jonker heeft met een aantal bewoners aardig wat actie gevoerd, ook in de “bezwaarperiode”. Er is toen op het Gemeentehuis onomwonden medegedeeld dat wij geen schijn van kans hadden.
    Er was toen al besloten, en in de bekende slogan vastgelegd, “Al de grond langs en rond de N201 moet geld genereren voor de opwaardering van de Burgemeester Kastelijnweg.
    Naar het idee van vele omwonenden ging het toen al alleen om geld. waren toen al de normen en waarden weggevaagd, en de beloftes van de Burgemeester en Wethouder met voeten getreden.

  2. In een land waar de regering weinig tot niet luistert naar de bevolking kun je verwachten dat dit belijdt op gemeentelijk niveau wordt doorgetrokken….

  3. Als de bomen dan toch gekapt gaan worden kan de buurt gezamenlijk er een mooie eikenhouten praam van bouwen!

  4. Monumentale bomen kunnen worden verplaatst. In gemeenten waar men ze wel op waarde weet te schatten gebeurt dat ook. Hier, helaas, bestaat ons bestuur uit groen haters. En dat in een oord dat onder de rook van Schiphol ligt. Zelfs compensatie betekent hier niet wat het eigenlijk betekent. Men hanteert een speciaal parallel woordenboek waarvan de woordenschat uitsluitend wordt gekend door B&W van Aalsmeer.

  5. Kunnen ze niet in die ‘opslag’ waar ook de speeltuin toestellen opgeslagen zijn? Of zijn deze inmiddels ook ‘geruimd’……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel