Absoluut Aalsmeer de grootste, CDA en VVD leveren in

Door: Klaas Leegwater. Absoluut Aalsmeer is winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van lijsttrekker Dick Kuin behaalde zeven zetels, drie meer dan in 2018. D66 won eveneens, de Democraten komen uit op drie zetels. CDA en VVD, de afgelopen vier jaar samen een meerderheid in de raad van veertien zetels, doen een stapje terug. CDA gaat van acht naar zes zetels en VVD houdt van de zes zetels er vijf over. 

Ook GroenLinks lijdt pijn. De partij met lijsttrekker Ronald Fransen moet een zetel inleveren en staat nu op één zetel. Dat zijn er evenveel als voor de PvdA, hetzelfde aantal dat de partij in de vorige raadsperiode in bezit had. De uitslag die gisteravond tegen twaalf uur bekend werd is een voorlopige, mogelijk wordt er nog een restzetel verdeeld. Maandag is de definitieve uitslag. 

Vreugde bij Dick Kuin en Greta Holtrop

Vreugdedans
Vanzelfsprekend grote blijdschap bij Absoluut Aalsmeer toen de einduitslag op het bord verscheen in het gemeentehuis waar de uitslagenavond werd georganiseerd. Lijsttrekker Kuin en fractieleden vlogen elkaar om de hals. Veel lachende gezichten, handen gingen juichend de lucht in, een vreugdedans werd ingezet, kreten van blijheid en hier en daar was een traan zichtbaar. Ook was er ongeloof op de gezichten te zien.

Kuin was snel bij zijn positieven. Op het podium naast presentator Peter Maarsen had de winnaar nauwelijks de felicitaties van de andere partijleiders in ontvangst genomen of hij richtte zich tot Sybrand de Vries van D66 . “Een ontzettend groot compliment aan D66,” waarmee Kuin al voorsorteerde op de onderhandelingen over een nieuwe college. “Ja, de eerste stap van ons zal zijn richting D66.” 

Overdonderd
De Vries was overdonderd door de zetelwinst. “Ik moet er nog van bekomen, ik ben stomverbaasd. Onderling hadden we het wel eens over drie zetels maar dat lachten we dan weer snel weg. Blij dat er zoveel mensen in Aalsmeer een D66-hart hebben.” Bart Kabout van het CDA reageerde nuchter op het verlies van twee zetels. “Natuurlijk had ik er liever meer gehad, maar ik kan leven met zes zetels. De acht zetels van vier jaar geleden zie ik als een uitschieter.” 

Dirk van der Zwaag van de VVD had gehoopt op een zetel meer. “Deze uitslag valt dus tegen, ik zal er vannacht slecht van slapen.” PvdA’er Jelle Buisma: “Met één zetel zijn we stabiel gebleven. We hebben elk geval niet verloren, maar ik had onszelf heel graag een tweede zetel gegund.” En Ronald Fransen over het zetelverlies: “Jammer natuurlijk, verliezen is nooit fijn. Dit is de uitslag, het is niet anders.”

Spannend verloop
De ontwikkelingen op de uitslagenavond verliepen uitermate spannend. Vroeg in de avond bij de bekendmaking van de stemmingsuitslagen op maandag en dinsdag ging Absoluut Aalsmeer fors aan kop met acht zetels, terwijl CDA en VVD bleven steken op vijf. Naarmate de avond vorderde en de uitslagen van woensdag per stembureau binnenkwamen kropen de drie partijen steeds dichter naar elkaar toe, en met nog vier stembureaus te gaan stonden de drie partijen elk op zes zetels.  

‘Zeven zetels, wow..’
Tenslotte gaven de uitslagen van stemlokalen Clubgebouw VZOD, Proosdijhal, Buurthuis Middelpunt en Buurthuis Hornmeer de beslissende steun aan Absoluut Aalsmeer. Bij alle vier de stembureaus kwam de partij als grootste uit de bus. Even later in de hoek van de zaal vierde de fractie van Absoluut Aalsmeer een overwinningsfeestje. In de nacht dankte de winnaar haar stemmers op twitter:  ‘Lieve inwoners dank voor jullie vertrouwen. Ongelofelijk maar waar, we hebben gewonnen!!! Zeven zetels wow.’ 

Voorlopige uitslag. AA 7 (+3) CDA 6 (-2) VVD 5 (-1) D66 3 (+1) GL 1 (-1) PvdA 1 (0).

Van de 25322 stemgerechtigden in Aalsmeer brachten 12721 mensen hun stem uit ( bijna 51 procent). 48 mensen stemden blanco en er werden 50 stemmen ongeldig verklaard. 

 Aantal stemmen: AA 3435 CDA 3053 VVD 2754 D66 1635 GL 968  PvdA 876.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Desiree Bloemen 

 

  

 

4 reacties

 1. Ook een compliment aan de presentatie van de avond op TV Aalsmeer, het was informatief en onderhoudend

 2. Hoera voor Dick Kuin, en nu op weg naar een daadkrachtig wethouderschap!

 3. Ik zie dat de ‘officiële voorlopige uitslag’ toch anders is, namelijk:
  Voorlopige uitslag: AA 6 (+2) CDA 6 (-2) VVD 5 (-1) D66 3 (+1) GL 2 (0) PvdA 1 (0).
  Restzetel naar GL i.p.v. naar AA?

 4. Feest voor de democratie!
  De burger heeft zich politiek uitgesproken. Misschien 50% te weinig, maar toch.
  En nu aan de bak met z’n allen !
  Maak waar wat er belooft is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin