Raadslid Dirk Stoker van Aalsmeerse Belangen (AB) vindt dat AalsmeerVandaag wel een heel erg suggestieve kop heeft geplaatst boven een recent stuk over de Amstelveense zogenoemende Lappendeken-motie van de Amstelveense gemeenteraad.
Is Aalsmeer straks een buitenwijk van Amstelveen? “Nou, dat moeten wij nog zien,” schrijft Stoker. “Laten we duidelijk zeggen: de gemeenteraad van Aalsmeer beslist hierover en zoals de meningen binnen de raad nu zijn, zal er van een bestuurlijk samengaan geen sprake zijn.”
Lees hier de ingezonden brief in de rubriek Lezerspost.
54
11 reacties
Hallo Dick, kleine correctie op uw laatste tekst. Zullen we er gemakshalve maar van uitgaan dat de Aalsmeerse bestuurders niet in hun eigenbelang in de raad of in het college zitten, maar in het belang van zijn burgers? Dat is een veel betere logica en uitgangspunt voor het behoud van een zelfstandig Aalsmeer.
Hallo Nicolette, hartverwarmend hoe je de zogenaamde logicatheorie van dhr. Lookman onderuithaalt!
@Nicolette Pecht. Het kostenaspect blijkt in de praktijk te worden overschat, en is slechts één van de vele criteria. In mijn reactie zeg ik slechts: als een breed extern onderzoek leert dat een fusie een logische stap is, dan mogen Aalsmeerse bestuurders die uit eigenbelang niet tegenhouden. Dit temeer nu er al ambtelijk gefuseerd is en de burgemeester over het effect daarvan “zeer tevreden” is.
Dick Lookman, het gaat mij meer om het gegeven dat ik geen idee heb waarom het ‘wars van de logica’ zou zijn om een aparte gemeente te blijven? De logica bestaat uit niets anders dan het argument geldbesparing? Of mis ik nu delen argumentatie? En is geldbesparing een ‘logischer’ argument dan bijvoorbeeld het argument dat demografische gegevens over de inwoners in Aalsmeer wezenlijk anders zou kunnen zijn dan in Amstelveen? Dat daarmee de wensen en behoeften van zijn inwoners volledig anders zijn? Want als elk argument afgedaan wordt met ‘Aalsmeer kan binnen een groter verband heel goed eigenheid waarmaken’ dan blijft het enige argument op de vraag ‘waarom?’: geldbesparing. Goedkoop is vaak duurkoop, zeggen ze dan.
Josine, last wat betreft het aanvragen van vergunningen voor evenementen in deze gemeente, bijvoorbeeld.
Men moet zich afvragen of de zure reactie van Dirk Stoker namens “Aalsmeerse Belangen” eerder wordt ingegeven door het eigen belang van de partijleden – waaronder de “pluche-zitters” – dan van de inwoners van de gemeente Aalsmeer. De realiteit is dat Stoker’s partij in belangrijke mate mede debet is aan de bestuurlijke problemen in Aalsmeer. Het emotionele schot voor de boeg van Stoker is dus verstoken van realiteitszin. Of Aalsmeer wars van de logica een zelfstandige gemeente moet blijven kan en mag niet het belang zijn van welke Aalsmeerse politieke partij dan ook. Het belang van de inwoners moet voorop staan. Een breed opgezet onderzoek door een gerenommeerd, onafhankelijk bureau, gevolgd door een communicatiecampagne richting inwoners, en een intensieve maatschappelijke discussie, zijn wat mij betreft de essentiële elementen die aan de basis moeten liggen voor een reële beantwoording van de vraag over het voortbestaan van Aalsmeer als zelfstandige gemeente. Emotionele argumenten zijn begrijpelijk, maar mogen niet de doorslag geven. En voor wie “Aalsmeer blijft Aalsmeer” roept: Aalsmeer kan in een groter verband heel goed zijn eigenheid waarmaken en eigen specifieke belangen verdedigen, mits de benoeming van flinke Aalsmeerse mandatarissen in dat groter geheel.
Hallo Josine, persoonlijk heb ik met mijn bedrijf, totaal geen last van Amstelveen en Aalsmeer dat ze op ambtelijk gebied samenwerken. Integendeel. We werken voor beide gemeentes in volle tevredenheid. Maar… het totaal samengaan van beide gemeentes in één grote kolos, dat is wat anders. Jouw mening op dit gebied deel ik dan ook zeker niet. Het zou veel besparing opleveren. Alweer dat vervelende woord: economisch belang. Daar wordt tegenwoordig te veel aan op gehangen. Laten we a.u.b. onze eigen oorspronkelijkheid bewaren en koesteren als gemeente Aalsmeer! Dan maar wat minder economisch aangepakt, maar wel met ons eigen bloeiend bloemen-Hart!
In welke opzichten levert de ambtelijke samenwerking dan last op? Daar ben ik wel benieuwd naar. Ook ben ik van mening dat een samengaan van de gemeenten juist veel voordelen en besparingen kan opleveren.
Anders dan de Nieuwe Meerbode laat AalsmeerVandaag zich gelukkig niet de les lezen door deze lokale dwingelandjes. Deze lieden met hun lange tenen hebben blijkbaar niet veel op met persvrijheid gezien hun partijgrote betutteling van dit medium.
Een net uit de lappenmand kruipende politieke kater moet juist blij zijn dat AalsmeerVandaag zulke verfrissende, nadenkende koppen plaatst voor zijn burgers. Het heeft kennelijk bij menigeen beelden en gedachtes opgeroepen die men in de toekomst niet wenst. De reacties van de Aalsmeerder, als zou Aalsmeer bij Amstelveen onder de lappendeken worden gestopt, waren gelukkig heftiger, in de positieve zin van het woord, dan de kop die AB tot wanhoop bracht. Het is het nadenken en wakkerschudden van een ieder dat AalsmeerVandaag heeft bereikt met zijn scherpe maar rechtvaardige pen. Laat ik ook hierover duidelijk zijn: de raad beslist met het mandaat van de burger. Aalsmeer blijft Aalsmeer!
Deze kop mag dan te suggestief zijn geweest maar ik denk dat voor veel mensen geldt dat ‘zoals de meningen binnen de raad nu zijn’ een zin is die nu al veel te veel ruimte biedt voor discussie en dus niet gerust stelt. De ‘ambtelijke samenwerking’ zou ook geen last opleveren, maar dat doet het wel degelijk.
Ik heb er in ieder geval weinig tot geen vertrouwen in, dat als zou blijken dat met een nog ‘intensievere samenwerking’ nog eens een zogenaamde 2 miljoen bespaard zou kunnen worden, de meningen in de raad niet heel makkelijk zouden kunnen omslaan.