AB, CDA en VVD: komst Lidl onafwendbaar

“Hoeveel miljoenen hebt u in uw achterzak om zaken met Lidl te doen?” Met die sneer reageerde wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) donderdagavond op raadslid Rik Rolleman. De PACT-woordvoerder verdedigde een motie van PACT en HAC die B&W oproept te bezien of de supermarktketen niet afgebracht kan worden van zijn stellige voornemen om zich aan de Stationsweg te vestigen. De wethouder vond de motie “onuitvoerbaar”.

Op de indieners na was de gemeenteraad tegen. De VVD stemde met de coalitie van CDA en AB mee. Het was op 25 juni tegen middernacht een debat waar de vonken vanaf spatten. Ditmaal stonden Rik Rolleman (PACT) en René Martijn (AB) tegenover elkaar in het strijdperk.

Voorbeeldige lakei
Martijn toonde zich een voorbeeldige lakei van de wethouder, die partijgenoot van hem is. Van der Hoeven kon zich beperken tot een enkele voetnoot bij Martijns stellingname. Voor het AB-raadslid was het zo klaar als een klontje: “We zien geen andere oplossing, je kan Lidl niet dwingen.”

Zo simpel lag het volgens Martijn: de rechter heeft uitgemaakt dat de discounter op de Rabobanklocatie aan de Stationsweg mag bouwen. Het bestemmingsplan laat dat immers toe. Eerst was het supermarktcomplex aan de straatzijde ingetekend. De AB'er prefereerde het enige tijd geleden ontwikkelde alternatief dat B&W én Lidl omarmen: een iets groter gebouw achter op het perceel tegen de Brandewijnsloot aanbouwen. “Ook niet optimaal, maar beter en iets verkeersveiliger.”

Geen boodschap
De Lidl naar Kudelstaart, waar behoefte bestaat aan een tweede, goedkope, supermarkt, sturen zoals de motie voorstelt? “Dat is géén A-locatie, Lidl wil minstens een gelijkwaardige locatie als de Stationsweg,” wist Martijn. De Duitse supermarktketen heeft er allemaal “geen boodschap aan”, want “dáár mogen ze bouwen”.

“Linksom of rechtsom, we kómen naar de Stationsweg,” verklaarde manager expansie Age-Rint Wielenga van Lidl vorige maand al tegenover AalsmeerVandaag. “We willen hier gewoon een winkel, en liefst zo snel mogelijk.”

Dorp verkrachten
Rolleman wond zich donderdag gaandeweg steeds meer op, toen hij merkte geen voet aan de grond te krijgen bij zijn opponenten. PACT, zo was hij nog kalm van wal gestoken, was “overstelpt” met reacties van burgers en zijn eigen mailbox was “volgelopen”. “Het onderwerp leeft. Er zijn te veel supermarkten, waarom komt Kudelstaart dan niet in beeld?”

Uiteindelijk kreeg de PACT'er het te kwaad. “Ik wil geen keuze maken tussen twee kwaden,” zei hij, doelend op een winkel pal aan de Stationsweg danwel tegen de Brandewijnsloot aan. “We gaan het dorp verkrachten. Je krijgt recht tegenover het gemeentehuis een groot blauw-geel gebouw! Je kunt het maar één keer verpesten,” brieste Rolleman.

Het was PACT er met de motie alleen maar om te doen dat B&W nog eens “serieus” gaat praten met Lidl. “Als B&W het niet doet, moeten we het misschien als PACT zelf doen. Het is ons veel waard, het mag geld kosten,” verklaarde Rolleman.

Begrip voor onrust
Dat was precies wat AB, CDA en ook VVD tegen de motie hadden. Wel haastten ze zich alle drie te zeggen de zorgen van de bewoners van Aalsmeer-Dorp en de wensen van de Kudelstaarters te begrijpen.

“We snappen de onrust van de bewoners en de vraagtekens die ze zetten,” voegde ook de wethouder zich in de rij. In die wetenschap sprak Van der Hoeven van een “moeilijk besluit” dat de gemeenteraad na de zomer moet gaan nemen: ja zeggen tegen een van de twee alternatieven die er liggen en die hij op een informatieavond half mei zelf beide als “niet ideaal” had bestempeld.

Onverstandig
Als portefeuillehouder financiën ontraadde burgemeester Jeroen Nobel de motie “sterk”. Want PACT en HAC suggereren volgens hem nogal wat in de motie. Deze fracties willen uiteindelijk dat de gemeente het bankgebouw van Lidl koopt, met als optie er jongeren in te huisvesten, en dat Lidl een vergelijkbare locatie aangeboden krijgt.

Volgens Nobel is dat een gepasseerd station. “Als de meerderheid vóór de motie is, heeft dat voor de verkopende partij een opdrijvend effect op de prijs. Woningen zoals u wenst voor jongeren, leveren ook geen positief resultaat op. Financieel gaan we er niet op vooruit, we komen evenmin op nul. Nee, we moeten er op inleveren. Dat is onverstandig,” zei de burgemeester eufemistisch. Alleen PACT en HAC wist hij er niet mee te overtuigen.

● Lees hier recent artikel over komst van Lidl naar Stationsweg

Foto's: (van boven naar beneden) tekening van Lidl tegen Brandewijnsloot aan, wethouder Van der Hoeven op de bewonersavond over Lidl op 18 mei, zijn toehoorders die avond, lachen bij PACT op de raadsvergadering afgelopen donderdag (links Lidl-woordvoerder Rolleman) en het bankgebouw dat straks plat gaat voor de supermarkt. (foto's Arjen Vos en AV-archief)

– advertentie – 

7 reacties

 1. Kneuterige gang van zaken. Hopelijk worden overige bestemmingsplannen gedetailleerder nagelopen zodat deze blunder niet nog een keer voorkomt. Het is mijns inziens om te huilen dat een wethouder een plan moet goedkeuren dat hij zelf ‘ook niet optimaal’ noemt omdat er binnen het bestemmingsplan nu eenmaal ruimte is voor iets dergelijks. Die ruimte geeft ook wat mij betreft aan dat dat bestemmingsplan met te weinig visie samengesteld is.

 2. Men moet helemaal geen miljoenen in uw achterzak hebben om zaken met Lidl te doen. Lidl heeft alle belang bij een goede relatie met gemeentebesturen. Maar die moeten wel weten wat ze willen. En daar schort het aan in Aalsmeer. In het kader van de wet Dualisering van 2002 had de raad een meerjarenbeleid moeten uitstippelen waarin dit soort zaken onderdeel zijn. Het was dan aan de wethouder om binnen dat meerjarenbeleid tot zaken te komen met Lidl. Nu laat de raad het initiatief aan de wethouder, die moet improviseren. In dit stadium is elke discussie of de Rabo-locatie nu een A1-locatie is of niet, om met de woorden van Jason Pijnakker te spreken: symboolpolitiek. En of sprake is van “zoveel opstand van haar klanten” staat voor mij niet vast.

 3. Lidl heeft inderdaad het recht. Maar niet van elk recht, hoeft men gebruik te maken. Ondertussen is het wel duidelijk, dat heel veel bewoners van Aalsmeer, niet tegen de komst zijn van Lidl, maar wel de plek, of is het gewoon weer als vanouds: Waar winst valt te behalen, gaan we shoppen. Dat heeft kennelijk ook het college en gedeelte van de raad gedacht. Ik hoop dat Lidl zich toch achter de oren krabt, met zoveel ,opstand, van haar klanten, dat ze toch maar liever in een ,prettige, omgeving als Kudelstaart gaan vestigen, met wel tevreden klanten. p.s Politiek, voor elk probleem is een oplossing te vinden!

 4. Is de RABO locatie een -A-1 locatie? Een A-1 locatie moet het hebben van veel winkelend publiek. In een drukke winkelstraat. Daarbij ook nog opgeteld de meer dan voldoende supermarkten in het centrum. Het lijkt mij dat je niet kan spreken van een A-locatie. Het lijkt mij geen goede bedrijfsstrategie, als je niet ingaat op een aanbod om te vestigen in Kudelstaart als je ook nog de medewerking kan krijgen van de gemeente.

 5. wat een flauwe kul .Kudelstaart geen A status we zouden de Lidl erg graag hebben maar ze voelen zich te goed om hier in ons mooie dorp te komen plek zat. maar nee hoor ze moeten zo nodig het dorp van Aalsmeer veranderen .
  Lidl denk alles maar in zn zak te hebben . Denk na gemeente wat jullie doen . het is nu al een zooitje op de uiterweg met al dat verkeer . als fietser moet je helemaal uitkijken.

 6. De vraag bij mij komt elke keer boven waarom de wethouder Verburg destijds de Lidl geen akkoord gaf om zich te vestigen in het oude postkantoor want zo begrijp ik uit de stukken dat was hun eerste optie en blijkbaar ook hun voorkeur.
  Als dat zo is lijkt mij het juist zeer noodzakelijk om nogmaals met de Lidl te praten

 7. De gemeente is geen partij voor een bedrijf als de Lidl. Die hebben een paar keer per jaar met dit soort situaties te maken, dit is gesneden koek voor ze. Ze hebben het recht zich er te gaan vestigen dus doen ze dat dan ook. Ik roeptoeter wel eens (vaak) dat er in mijn ogen een gebrek is aan visie op de langere termijn. Het lijkt wel of Aalsmeer van alles “overkomt”. De slagvaardigheid is mijns inziens ver te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin