Aalsmeerders niet te porren voor ‘protestival’

Onze huisfotograaf Jaap Maars kent door zijn jarenlange inzet inmiddels aardig wat plaatsgenoten. Maar tussen de vele honderden demonstranten op Schiphol afgelopen zaterdag, ontwaardde hij niet of nauwelijks Aalsmeerders. Een belrondje langs bekende voorvechters voor minder luchtvaart maakte duidelijk dat er inderdaad geen busladingen protestgangers naar de luchthaven waren afgereisd. Wel aanwezig was voormalig huisarts Piet Bon, die zich daags na de demonstratie zeer strijdbaar toont.

Ze waren er wel degelijk, de Aalsmeerders, laat de huisarts-in-ruste weten.  “In elk geval enkele raadsleden van Absoluut Aalsmeer, maar verder niet veel anderen.”

Befehl ist befehl
Bon (op de foto bovenaan rechts in beeld) had ter voorbereiding op de actie zelfs een speciale demonstratietraining ondergaan bij Greenpeace. “Ik ben onder de indruk van de vredelievende basisattitude van deze organisatie. Maar heb tegelijk met verbazing staan kijken naar de disproportionele handelwijze van de Marechaussse die actievoerders wegdroeg en afvoerde. Op mijn vraag of ze dat nou nodig vonden, werd geantwoord dat ze ook maar deden wat ze was opgedragen. Zoiets van 'Befehl ist befehl…' Kennelijk beseft de luchthaven niet dat dergelijke beelden alleen maar positief uitwerken voor de PR van de actievoerders.” Bon bleef overigens zelf uit handen van de potige handhavers. 

Boter op zijn hoofd
De voormalig huisarts noemt Schiphol een 'bijna criminele organisatie' vanwege het feit dat er geen belasting wordt betaald op brandstof en tickets. Een overheid die dat toestaat deugt wat hem betreft evenmin. Tegelijk erkent Bon dat hij zelf ook boter op zijn hoofd heeft. “Ik heb een huis in Zuid-Frankrijk waar ik voor 28 euro naar toe kan vliegen. Dat is goedkoper dan de 35 euro parkeergeld die ik zaterdag kwijt was. Met de kerst ga ik er weer heen. Maar dit keer wel met de auto…”

Tekst Arjen Vos, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van de diverse kerstvieringen van de plaatselijke kerken. 

(advertentie)

 

4 reacties

  1. Tja, een wat “bijzonder” artikel. De actievoerders hadden geen oveenstemming met Haarlemmermeer en Schiphol over actievoeren op deze plek. De marechaussee heeft eerst gewaarschuwd, waaraan door de, volgens Greenpeace, ervaren actievoerders, geen gehoor is gegeven. Als de marechaussee dan later tot ontruiming overgaat, moet men de gevolgen daarvan accepteren en niet opeens de slachtoffer-rol aannemen.

    De verwijzing naar “befehl-ist-befehl” vind ik stuitend.

  2. Altijd lastig deze haat/liefde verhouding met Schiphol. Je zult er maar naast wonen….. dagelijks de herrie, dagelijks vervuiling. Ook ik heb daar mee te maken. Maar ik heb er ook 20 jaar mijn brood kunnen verdienen. Ik heb foto albums vol mooie plaatjes van verre reizen. Allen gemaakt met behulp van een vliegtuig. Het is allemaal een beetje dubbel. En dan lees ik dat je gaat protesteren met de bekentenis dat je maar niet meer gaat vliegen en dan toch maar de auto pakt om naar Zuid Frankrijk naar je tweede huis te gaan… ik heb een suggestie voor de heer Bon. Pak de trein, of nog beter, maak een keuze waar je wilt wonen en verkoop het andere huis.

  3. What ever change, 25 jaar terug ook met een actie meegedaan van milieudenfensie tegen Schiphol.
    Daar ook een paar Aalsmeerders bij de die hard actievoerders Nel de Haas, Nels de Vries , Geurt Ouwerkerk ondanks het feit dat Geurt zelf een vliegbrevet had!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin