Aalsmeerbaan dicht en minder nachtvluchten? ‘Teveel blijft teveel!’

Boeing 747 landt op de Aalsmeerbaan

Door: Arjen Vos. Vrijdag maakte demissionair luchtvaartminister Harbers bekend dat het aantal nachtvluchten op Schiphol volgend jaar omlaag moet en dat de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan dagelijks tussen 13 en 15 uur worden gesloten.

De aangekondigde maatregelen worden genomen naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in maart waarin staat dat omwonenden beter beschermd moeten worden tegen vliegtuighinder. Opmerkelijk is dat het totaal aantal starts en landingen op Schiphol tegelijk wel mag groeien naar 470.000 per jaar.

Verplaatsen heeft geen zin
Het besluit van de minister komt voor Ronald Fransen, voorzitter van de Commissie Luchtvaartzaken van de gemeente uit de lucht vallen. “De minister geeft hiermee dubbele signalen af. Het klinkt als een cosmetische maatregel waarbij je de problematiek verschuift. Aalsmeer neemt in de regio een unieke positie in omdat we te lijden hebben onder het gebruik vier start- en landingsbanen. Vluchten verplaatsen heeft geen zin omdat we daar nog steeds last van hebben.”

Dat de Aalsmeerbaan ‘tussen de middag’ dicht gaat kan volgens Fransen gunstig zijn voor de mensen die er direct onder wonen. “Maar,” zegt hij, “ik vraag me wel af waarom het nu ineens wel kan en hiervoor niet.”

Airbus A380 stijgt op via de Kaagbaan

Verstoorde slaap
Wat het terugdringen van het aantal nachtvluchten van maximaal 32.000 naar 27.000 betreft en het weren van de meeste lawaaiige toestellen in de nacht zegt Fransen: “We hebben in Aalsmeer en Kudelstaart te maken met allerlei verschillende mensen van wie de slaap verstoord wordt. Niet iedereen gaat op dezelfde tijd slapen. Kinderen gaan bijvoorbeeld over het algemeen vroeger naar bed dan volwassenen. Dus zelfs als je er vluchten uit haalt, blijft het voor veel mensen toch een verstoorde slaap. Overigens moeten we wel goed opletten dat het niet vlak voor en vlak na de nacht kneiterdruk wordt.”

Reactie
Fransen kan daarom niet tevreden zijn met de aangekondigde maatregelen. “Teveel blijft gewoon teveel. Alsof er gezegd wordt: ‘ik sla jou de hele dag maar tussen de middag even niet en ’s nachts iets minder.’ Dan word je toch nog de hele dag door geslagen,” aldus de GroenLinks fractievoorzitter die aangeeft dat een reactie vanuit de gemeente richting Den Haag wel op zijn plaats is. Over de vorm wil hij nog overleggen.

(Foto’s: Arjen Vos)

2 reacties

  1. Het gaat er toch niet om wannéér meer lawaai dan toegestaan wordt geproduceerd, maar dàt er meer lawaai dan toegestaan wordt geproduceerd (net als CO2 en stikstof..)!
    Aalsmeer moet de eisen van RBV onverkort overnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin