Aalsmeer wil niet meer in top 10

Begraafplaats Aalsmeer (Foto archief AV/Arjen Vos)

Bij de behandeling en vaststelling van de Kadernota 2021 vorige week donderdag, kwamen ook de tarieven van de Algemene Begraafplaats aan de orde. Aalsmeer staat wat kosten voor de laatste rustplaats betreft in de top 10 van Nederland. Van deze dubieuze eer wil de gemeente af en daarom worden de tarieven die nabestaanden moeten betalen verlaagd.

Met deze tariefsverlaging brengt de gemeente de tarieven meer in balans met omliggende begraafplaatsen in de omgevingen en wordt begraven betaalbaar gehouden, zo laat de gemeente weten. Zowel de kosten voor het begraven in een (particulier) graf als de kosten voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats worden vanaf 2021 naar beneden bijgesteld.

In de recente kadernota staat te lezen: “Onderzoek naar de tarieven levert op, dat deze tarieven fors hoger zijn dan de tarieven die worden gehanteerd in de omgeving. Inwoners beklagen zich daarover bij uitvaartondernemers. Het naar beneden bijstellen van de tarieven heeft consequenties voor de kostendekkendheid. Het verlagen van kosten voor begraven met 20 procent en grafrechten en onderhoud met 10 procent, zou betekenen dat de tarieven goed in de pas lopen met de omgeving, maar dat de kostendekkendheid daarmee 6 procent daalt.”

Ter vergelijking: een algemeen graf in Aalsmeer kost momenteel 2364 euro. In Haarlemmermeer is dat met 1291 euro bijna de helft minder. Uithoorn rekent 2116 euro. Voor een eigen graf betaalt de Aalsmeerder 6317 euro. Een Hoofddorper 6054 en een Uithoornaar 5166 euro. (Bron: Monuta) Aalsmeer is momenteel na Groningen, Papendrecht en Laren de duurste gemeente van Nederland als het gaat om begraafkosten. Haarlemmermeer staat vijfde.

In het najaar worden de tarieven definitief vastgesteld voor volgende jaren.

Tekst Arjen Vos, foto archief AV

ALS_kadernota_partijen_v8

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel