Aalsmeer wil beter handhaven op partyschepen

Partyschip dat in de zomer van '22 lange tijd op de Westeinder verbleef (Foto archief AV/ Arjen Vos)

Door: Klaas Legwater. Aalsmeer wil partyschepen op de Westeinderplassen waarop feestjes worden gegeven en waarbij concrete vrees bestaat voor onveiligheid voor bezoekers gaan weren. Daarvoor wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een aantal begripsbepalingen gewijzigd of toegevoegd. Portefeuillehouder Handhaving Gido Oude Kotte: ‘De wijziging in de APV is niet bedoeld om jongeren te beletten een leuk feest te hebben maar juist om ze te beschermen tegen onwenselijke risico’s.”

Aanleiding voor de aanscherping van het handhavingsbeleid is de aanwezigheid vorig jaar zomer op de Westeinderplassen van een partyschip waarop tijdens de avond- en nachturen, vooral in het weekend, feestjes werden gevierd. De organisator en schipper van de boot had geen exploitatievergunning en overtrad het ankerverbod. Onder dreiging van een dwangsom verliet de schipper met zijn partyschip binnen een dag de Aalsmeerse wateren en meerde aan in Nieuwe Meer.

Beschonken toestand
Een paar maanden later was er een incident met een andere partyboot, schrijft Oude Kotte deze week in een memo aan de raad. Op het schip werden rond de honderd jongeren aangetroffen, waarvan een deel minderjarigen, veelal in zeer beschonken toestand. ‘Door het ontbreken van diverse veiligheidsmiddelen aan boord en van adequate beveiliging had dit tot ernstige levensbedreigende situaties kunnen leiden zoals bijvoorbeeld verdrinking.’ Landelijke wet- en regelgeving ontbreekt om in dit soort situaties op het water direct op te kunnen treden.

Onwenselijk en risicovol
De gemeente heeft de APV nog eens tegen het licht gehouden om te kijken hoe partyschepen of wat daar enigszins op lijkt, de toegang tot Aalsmeer kan worden geweigerd en ook preventief kan worden opgetreden. Dit soort feestjes met veelal jongeren midden op de Poel tijdens de nachtelijke uren wordt gezien als onwenselijk en te risicovol. Vooral als daarbij alcohol en verdovende middelen in het spel zijn. Een complicerende factor bij een incident op het water is de inzet van hulpdiensten.

Met een aantal gewijzigde begripsbepalingen in de APV wordt een leemte in de wetgeving ingevuld zodat direct ingrijpen mogelijk wordt. In de memo benadrukt Oude Kotte: ‘Dit niet met als doel om bijvoorbeeld jongeren te beletten een leuk feest te hebben maar juist om deze bezoekers te beschermen tegen onwenselijke risico’s.’ Overtredingen van de voorschriften uit de APV wordt bestraft met een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal 4.350 euro. Het verbod geldt niet voor rondvaartboten met een vergunning. De gemeenteraad moet nog instemmen met het collegevoorstel.  

Relevant artikel: Partyboot moest weg van gemeente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel