Aalsmeer opgetogen over veranderde houding Schiphol

“Een leefbare, sterke en toekomstbestendige regio die hand in hand gaat met Schiphol en de luchtvaartsector. Laten we met elkaar naar oplossingen zoeken en graag iets minder bemoeienis van het Rijk toelaten.” Dat is de strekking van de stellingname van Aalsmeer tijdens een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden in Den Haag vorige week. Burgemeester Jeroen Nobel bracht de kansen en knelpunten van Aalsmeer en de regio onder de aandacht bij de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu.
 
“Het kan toch niet zo zijn dat de luchthaven blijft groeien en wij als regio achterblijven,” stelde Nobel afgelopen dinsdag op een bijeenkomst voor de lokale pers de retorische vraag. Bedrijven in onze gemeente als Feadship en FloraHolland willen volgens hem ook kunnen groeien. Net als de huizenmarkt. Vanwege de aanwezigheid van de luchthaven wordt deze groei ernstig belemmerd.
 
Troosteloze aanblik
Resultaat van het tegenhouden van de groei is verpaupering van bepaalde gebieden. Het kassengebied in Aalsmeer-Oost wordt als voorbeeld genoemd, maar ook het voormalige Proefstation, dat al jaren een troosteloze aanblik biedt en waar inmiddels al tweemaal een hennepplantage is opgerold. Wat Nobel betreft mag het Rijk wel de portemonnee trekken als het gaat om het uitkopen van bedrijven die wettelijk niet meer mogen doorontwikkelen.   
 
De luchthaven is volgens Nobel van mening veranderd op dit gebied en daar kan de burgemeester alleen maar opgetogen over zijn. Schiphol heeft sinds kort een andere insteek waarbij er niet meer vastgehouden wordt aan belemmerende maatregelen tegen woningbouw of uitbreiding van bedrijven. De luchthaven ziet in dat de ontwikkeling op de grond onlosmakelijk verbonden is aan de ontwikkeling in de luchtvaart. “Dat is een stap vooruit,” aldus Nobel.
 
Voetlicht
Prettige bijkomstigheid vond Nobel dat de door Aalsmeer ingebrachte ‘position paper’ werd ondersteund door aangrenzende gemeentes als Ouderamstel, Diemen, Amstelveen en Uithoorn. Samen sterk, zo heeft de Aalsmeerse delegatie het ondervonden. “We hebben Aalsmeer op een goede manier voor het voetlicht gebracht,” aldus de burgemeester.
 
Ultrafijnstof
Toevallig of niet, op dezelfde dag dat Aalsmeer Den Haag ‘bestormde’, kwam staatssecretaris Mansveld met een brief over een onderzoek naar ultrafijnstof in het gebied rond de luchthaven. Volgens wethouder Tom Verlaan van Schiphol-zaken is de conclusie van het onderzoek dat er inderdaad sprake is van de aanwezigheid van ultrafijnstof en dat het ook gerelateerd is aan de luchthaven.
 
De grootste concentratie hiervan bevindt zich direct op het terrein van de luchthaven. Een sterk verminderde concentratie spreidt zich uit over de regio. Aangegeven wordt dat de kennis op dat gebied nog beperkt is en dat aanvullend onderzoek nodig is. De situatie in de omgeving van Schiphol is wat dat betreft te vergelijken met binnenstedelijk gebied.
 
Geen harde conclusies
Het rapport wordt komende week behandeld in de Omgevingsraad Schiphol. “Ik wil wel dat nadrukkelijker wordt vastgesteld wat de Aalsmeer-situatie is. Er was op dit vlak geen meetpunt in Aalsmeer zelf. Ik wil me hard maken of we ons in Aalsmeer zorgen moeten maken. Veel informatie blijft aanname, dat ademt dit rapport ook uit. Er worden geen harde conclusies getrokken en daarom kunnen we ook nog niet zeggen: ga maar rustig slapen, er is niks aan de hand,” aldus de wethouder.
 

Toch opgenomen…

Kom je goed voor de dag in Den Haag, word je nota bene live via een parlementair kanaal op televisie uitgezonden, blijkt het rondetafelgesprek helemaal niet opgenomen te zijn! Lichte paniek bij de Aalsmeerse bestuurders die her en der visjes uitwierpen om erachter te komen of er niet toch iemand was die de uitzending had opgenomen. Na enig speurwerk werd iemand gevonden. “Een zeer betrokken burger,” aldus wethouder Verlaan, kon de gemeente aan de gewenste beelden helpen.

Foto's archief AV

3 reacties

  1. RIVM negeerde veel meer kennis!! Er is veel meer bekend dan RIVM stelt. Dat zijn nu onze adviseurs van het rijk?

  2. Heb de oude LP van Farce Majeure nog eens fijn afgestoft: “bla blablabla bla” blijkt nog niets aan actualiteit te hebben ingeboet! Opmerkelijk overigens dat het gemeentebestuur nogal selectief gebruik maakt van de inbreng van (zeer) betrokken burgers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin