AA zwaar gekwetst, ‘De verkiezingsuitslag is van ons gestolen’

Werner Koster leest de verklaring voor met naast hem Greta Holtrop

Door: Klaas Leegwater. Absoluut Aalsmeer (AA) heeft donderdagavond fel uitgehaald naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen periode waarin de partij een wethouder, twee raadsleden  en een plek in de coalitie kwijtraakte. College, coalitiepartijen en opgestapte fractieleden moesten het ontgelden. “Het was kwaadaardig, kwetsend, een zetelroof en steken onder de gordel. De verkiezingsuitslag is van ons gestolen.”

De verontwaardiging zit diep bij de partij die vorig jaar bij de  gemeenteraadsverkiezingen als winnaar uit de bus kwam. Geconcentreerd, en naast hem met strakke gezichten partijgenoten Greta Holtrop, Chantal van Hilst-Dekker, en Daniëlle Prent-Bouten keek fractievoorzitter Werner Koster aan het begin van de raadsvergadering in felle bewoordingen voor de eerste keer terug op de gebeurtenissen die AA de laatste maand zijn overkomen.

Kwaadaardig
Half maart werd de nestor van de partij, oprichter Dick Kuin, als wethouder na een motie van wantrouwen aan de kant gezet na een niet meer te lijmen vertrouwenscrisis in het college, mede door onenigheid met collega wethouder Robert van Rijn. Koster verweet coalitiepartijen CDA, VVD en D66 dat zij Absoluut Aalsmeer niet eerder hadden ingelicht over de problemen tussen Van Rijn en Kuin. Koster vermoedt een ‘kwaadaardig opzetje’ om Kuin eruit te werken.

“De houding van de coalitiepartners leidde ertoe dat het moment waarop Robert van Rijn zijn afscheid publiekelijk maakte werd aangegrepen om af te rekenen met onze wethouder. De motie voor zijn vertrek lag al klaar. Mijns inziens was het een kwaadaardig 1-2’tje,” aldus Koster, “exit Dick Kuin, degene met verreweg de meeste persoonlijke stemmen bij de verkiezingen, en voor wie we kort daarvoor gezamenlijk klapten bij het uitreiken van een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de lokale politiek hier in Aalsmeer.” 

Zetelroof
Het aangeslagen AA probeerde na het ontslag van Kuin de boel weer op de rit te krijgen. De partij schakelde daarbij externe hulp in maar kreeg een volgende tik te verduren met het opstappen van fractieleden Judith Keessen en Dirk Biesheuvel. Volgens Koster was dat totaal onverwacht. “Zonder enige uitleg bleef de resterende fractie verbijsterd en verbaasd achter. Deze manoeuvre één week voor de benoeming van onze beoogde wethouder vinden wij niet fatsoenlijk en disrespectvol. Ik kan er ook niet anders concluderen dan dat er twee zetels in deze raad zijn gestolen voor persoonlijk belang.”  

De gifbeker was voor AA nog niet leeg. Nadat de partij samen met CDA, VVD en D66 in goede gesprekken kwam tot aanvullende coalitieafspraken en de voordracht van twee nieuwe wethouders kreeg AA het deksel hard op de neus. De andere coalitiepartijen hadden na de afsplitsing grote twijfels over de stabiliteit van AA en besloten de winnaar van de verkiezingen uit de coalitie te zetten. Daarmee verviel ook de voordracht van Greta Holtrop als opvolger van wethouder Dick Kuin.

Zeer kwetsend
Koster is er erg verbolgen over. “In de coalitie was het vertrouwen naar elkaar uitgesproken, investeren in elkaar en verschillen van inzicht met elkaar delen. Maar nu krijg ik deze woorden moeilijk uit mijn mond, want niets van dat alles is uitgekomen. Bottom line is dat de fractie van AA rake klappen heeft geïncasseerd, waarvan enkele onder de gordel. Onze wethouder is op discutabele gronden uit het college gezet, AA is uit de coalitie geweerd. De benoeming van een wethouder namens AA is op een zeer kwetsende manier tegengehouden en twee fractieleden hebben twee zetels gekaapt.”

Expertise en energie
De fractievoorzitter wilde zijn statement gisteravond niet in mineur eindigen. “Het is AA al eerder gelukt om de enige lokale en grootste politieke partij in Aalsmeer te worden en ik weet zeker dat we er bij de komende verkiezingen weer staan. Het spijt alle fractieleden zeer dat we geen stand hebben kunnen houden in deze politieke arena, maar in deze hoek van de raadzaal zitten vier gemotiveerde raadsleden die hun opdracht als gekozen volksvertegenwoordiger met alle expertise en energie waarover zij beschikken de komende jaren zullen vervullen.”

Op de door de burgemeester geboden ruimte om te reageren op de verklaring van Koster bleef het gisteravond stil. AalsmeerVandaag heeft de coalitiepartijen gevraagd om dat alsnog te doen maar deze hebben dat verzoek (nog) niet gehonoreerd.

Geen zetelroof
Judith Keessen van de nieuw opgerichte partij FlorAalsmeer wilde wel wat kwijt. Zij is het niet eens met de uitspraken van Werner Koster over haar opstappen bij AA. “De term ‘zetelroof’ is niet correct, wij hebben slechts gebruikgemaakt van ons democratisch recht op zetelbehoud. Voor wat betreft de verklaring en woordkeuze van AA, dit laten wij bij hen, het is hun waarheid. Dat onze toelichting bij vertrek niet als zodanig wordt geaccepteerd en gerespecteerd is spijtig.”

Installatie Kuin uitgesteld
De installatie van Dick Kuin donderdagavond als commissielid van Absoluut Aalsmeer is uitgesteld. Volgens de griffie is de reden dat er volgende week een extra raadsvergadering is ingepland waarin een reconstructief leeronderzoek naar aanleiding van het vertrek van twee wethouders is geagendeerd. Die vergadering vindt ten dele in beslotenheid plaats. “Het leek de voorzitter van de raad (burgemeester Oude Kotte, red.) verstandig om de toelating van dhr. Kuin tot het gemeentebestuur (als commissielid) uit te stellen tot na die bespreking.” De benoeming van Kuin staat nu gepland voor de eerstvolgende raadsvergadering na het zomerreces, 5 oktober.

(Foto’s Arjen Vos)

 

 

 

4 reacties

  1. Beste meneer Streijl,

    Uw reactie als AA’er bevestigt mijn punt.

  2. Cor de Vries, als je reageert “niet gehinderd door enig zelfreflecterend vermogen”
    lijkt het mij ook heel verstandig dat je dan ook alle inn en outs moet weten.
    Mocht dit niet het geval zijn, is het heel jammer dat u zo reageert.

  3. AA had er beter aan gedaan om direct na het wegsturen van Kuin uit de coalitie moeten stappen.

  4. Wel lekker als je als politieke partij niet gehinderd wordt door enig zelfreflecterend vermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin