Vermoeden van hennepkwekerij bij de buren? Meld het!

Door: redactie. Gemeente Aalsmeer zet samen met de politie, het openbaar ministerie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum stevig in op de aanpak van ondermijning. De instanties hebben daar uw hulp als inwoner en ondernemer bij nodig. Melden van (het vermoeden van) ondermijning kan vanaf nu ook via het e-mailadres meldpuntondermijning@aalsmeer.nl. Het gaat hierbij om vermoedens van onder meer hennepteelt, witwassen en mensenhandel.

Om een vermoeden van ondermijning te kunnen melden bij de instanties is het belangrijk dat ondermijning door u kan worden herkend. Er wordt gesproken van ‘ondermijning’ als criminelen gebruik maken van legale structuren voor illegale praktijken. Het wordt ook wel vermenging van ‘de onderwereld’ met ‘de bovenwereld’ genoemd. Gedacht kan worden aan verschillende vormen van criminaliteit zoals hennepteelt, drugshandel, mensenhandel, zorgfraude vastgoedfraude en witwassen. Dat maakt ondermijning een lastig te herkennen en aan te pakken fenomeen. Toch kunt u zelf aan een aantal kenmerken herkennen of er sprake is van criminele activiteiten in een ‘legaal’ jasje.

‘Niet pluis’ gevoel
Criminelen (‘de onderwereld’) hebben voor hun activiteiten woningen, bedrijfsruimten en voertuigen nodig. Ze maken daarvoor in ‘de bovenwereld’ bijvoorbeeld gebruik van makelaars, belwinkels en financieel adviseurs. Er wordt dan vaak met contant geld betaald en er worden mogelijkheden gezocht om crimineel verkregen geld wit te wassen. U zou bijvoorbeeld een ‘niet pluis’ gevoel kunnen hebben bij een winkel die niet of nauwelijks klanten ontvangt. Een kwekerij waar niet elke dag bloemen worden gesneden. Of een woning waarvan de ramen zijn afgeplakt. Ondermijning vindt overal plaats: op bedrijventerreinen en in buitengebieden, maar ook in woonwijken en winkelstraten.

Meld het!
“Ondermijning raakt ons allemaal. Omdat criminaliteit een rechtstreeks gevolg heeft voor de omgeving, omwonenden en directe slachtoffers,” zegt burgemeester Gido Oude Kotte in een persbericht, “als u een ‘niet pluis’ gevoel heeft bij activiteiten in uw omgeving is dat de plek om het aan te geven. Ziet, hoort, of ruikt u onraad? Wordt u bedreigd? Voelt u zich bedreigd? Meld het! Altijd.”

Anoniem melden
Een vermoeden van strafbare feiten kan ook worden gemeld bij de wijkagent. Die vindt u via 0900-8844 of op politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten.

Foto’s: Een in oktober vorig jaar ontdekte hennepplantage aan het Molenpad. (Foto’s politie)

Lees vorig bericht

Huurwoningen voor starters in de maak

Lees volgend bericht

Botsinkje AA en CDA bij eerste verkiezingsdebat 


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *