Verdachte chauffeur laan uitgestuurd

De chauffeur die wordt verdacht donderdagochtend op de Oosteinderweg enkele zwanen te hebben doodgereden is met onmiddellijke ingang door zijn werkgever ontslagen. Eveline Nanninga, samen met haar man eigenaar van betrokken bedrijf Pach Bouw uit Amstelveen, vertelt te zijn bezweken onder de enorme druk op sociale media. “De mensen willen bloed zien, we worden als bedrijf kapotgemaakt. Na de coronacrisis kunnen we dit er niet bij hebben. Met het ontslaan van de medewerker willen we de druk van de ketel halen. En proberen economisch te overleven.”

Het is allerminst zeker dat de chauffeur grote blaam treft. Het voertuig van het betrokken bedrijf is op het tijdstip en ter hoogte van de aanrijding gezien, getuigen van het voorval waren er niet. Wel hebben enkele buurtbewoners een klap gehoord. Nanninga: “Onze chauffeur ontkent dat hij iets van het ongeluk gemerkt heeft. Hij reageerde erg verbouwereerd en geschrokken op het moment dat hij uren later hoorde wat er gebeurd was. Hij was er stellig van overtuigd dat hij niets geraakt had. Wij geloven zijn verhaal, maar de situatie is niet te houden. De druk wordt te groot, hem nu ontslaan geeft ons hopelijk wat lucht. Als later uit onderzoek blijkt dat onze chauffeur geen schuld treft zullen we het op riante wijze met hem goedmaken.” 

Alsnog bezweken
Gisteren rond 07.00 uur in de ochtend schrokken buurtbewoners in de omgeving van huisnummer 520 op van een behoorlijk klap. De aanrijding kostte het leven van de vaderzwaan en in elk geval twee van de vier jongen. Een van de andere jongen was er slecht aan toe en bezweek vandaag alsnog. Ook moederzwaan raakte gewond.  De dode en gewonde dieren werden door de dierenambulance meegenomen. Bewoners zagen een witte bestelbus wegrijden van het ongeval.

Onderzoek van de politie leidde aan het eind van gistermiddag tot een bezoek aan het bedrijf in Amstelveen. De bus is van alle kanten door de politie onderzocht. Nanninga: “Er was geen enkele deuk, bloed of veren te zien. Ook niet aan de onderkant van de bus. Dit is niet te verklaren als het een grote klap is geweest. Daarom geloven wij het verhaal van onze chauffeur dat hij niets gemerkt heeft. Maar wij zullen alle medewerking verlenen aan het onderzoek om dit op te lossen.” 

Opzettelijk
Ondertussen ging het los op vooral het Facebookaccount van de dierenambulance en ‘De Toevlucht’, een stichting voor Vogel en zoogdieren opvang. De ernstigste verwensingen kregen chauffeur en bedrijf, de firmanaam zong snel rond op sociale media, naar hun hoofd geslingerd.  Nanninga: “We begrijpen de emotie maar hier schrokken we heel erg van. Ook gingen er verhalen rond dat de chauffeur opzettelijk inreed op de zwanen en extra gas gaf. Mensen roepen van alles zonder iets zeker te weten.”

Nanninga voelt zich niet persoonlijk bedreigd. “We hebben wel een paar vervelende mails binnengekregen. Zodra we worden bedreigd melden we dit aan de politie.” Nanninga hoopt dat na het ontslaan van de chauffeur de hevige publicitaire storm waarin het bedrijf momenteel verkeert, enigszins luwt. Het bedrijf zal tevens een flinke donatie doen aan de dierenambulance Amstelland en/of stichting de De Toevlucht.

Tekst Klaas Leegwater, foto De Toevlucht

Lees vorig bericht

Raad wil integraal lintenbeleid

Lees volgend bericht

Foto 300: verzin en win


5 Reacties

 • Bedrijf gelooft verhaal van werknemer, maar ontslaat hem wel onder druk van sociale media. Laf!

 • Ben toevallig die bewuste ochtend vroeg langs de zwanenfamilie gefietst, op weg naar mijn werk. Rustig er omheen voordat de vader zwaan boos werd. Nog om me heen gekeken of er geen verkeer aankwam voor de zekerheid maar met in mijn gedachte dat dit zelfs een blinde nog zou zien.

  Ze zaten midden op de weg, moeder rechts op de fietsstrook vanaf Aalsmeer richting Amstelveen gezien, dan de kleintjes, en in het midden, iets meer naar links op de weg zat de enorme grote ( viel me ook meteen op dat ie zo groot was) arme vader zwaan.

  Dit was NIET te missen. Hier kon je als automobilist niet zomaar langs, hier had je stapvoets, half over de stoep met twee wielen, langs gemoeten! Wie dit ook heeft gedaan, dit MOET wel met opzet zijn geweest, anders zou deze man of vrouw nooit een rijbewijs hebben kunnen halen als je dit niet kan zien!!! Het was namelijk ook al gewoon licht! ( Niet mistig, niet schemerig, geen felle zon maar duidelijk licht!)

  Hoop dat hij of zij zich heel erg schuldig voelt en goed gestraft wordt, ik vraag me sowieso af of deze persoon gevoel heeft. Heb het nu natuurlijk dan wel over de dader die het ook echt gedaan heeft en niet een verkeerd persoon.

  Mandy.

 • In een rechtsstaat is iemand onschuldig totdat zijn schuld bewezen is.
  Dit is lynch-justitie door ‘sociale’ media.

 • Juist Wim, vreemd verhaal en iemand zonder werk en bedrijf aan de schandpaal

 • Als ik het dus goed begrijp:

  Dus dode zwanen wat heel erg is!

  Iemand (onschuldig?) zonder werk.

  Bedrijf in verlegenheid gebracht.

  Dader vrijuit?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *