Deze periode voert de gemeente in samenwerking met de politie de fietsverlichtingscampagne ‘Ik wil je zien’. Een campagne met een dubbele betekenis want de boodschap is ook ‘ik vind je leuk/belangrijk en wil dat je veilig thuis komt’.
Het is vroeg donker, dus extra belangrijk dat de fietsverlichting in orde is. Er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers omdat ze niet gezien worden. Vooral bij regenachtig weer zijn ze nauwelijks te zien zonder verlichting.
Extra controles
De komende weken besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom-) fietsen. Bij gebrekkige verlichting, bekeurt de politie meteen. Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen.
Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook.
De politie houdt zowel rijdende als staande controles. Een bekeuring voor rijden zonder licht is dit jaar € 50,-.
Regels
• Bevestig lampjes bij voorkeur aan de fiets.
• Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen of benen.
• Ze mogen bevestigd worden aan kleding of tas.
• Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
• Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen.
• Wit of geel licht voor, rood licht achter.
• De lampjes mogen niet knipperen.
Eén reactie
Wordt er dan eindelijk iets ondernomen door de politie! Levensgevaarlijk de fietser zonder licht al rijdend in het donker. Zelfs ouders met kinderen naast zich fietsend, in het donker zo zonder licht. Er is noch blauw noch rood te zien op de weg. Politie, doe er nu iets serieus aan voordat het kalf verdronken is.