Nepagenten op sieradenjacht

(Foto: Pexels)

Door: redactie. “Hallo u spreekt met de politie, er zijn inbrekers actief in uw omgeving. Heeft u misschien sieraden of contant geld in huis? Wij stellen het graag voor u veilig. Kunnen we het straks even bij u ophalen?” Telefoontjes van die strekking worden de laatste dagen veelvuldig gepleegd in Aalsmeer en omgeving.

Deze babbeltruc mag dan een hoog Jan Klaassengehalte hebben, toch wil de politie mensen waarschuwen om hier niet in te trappen. Volgens wijkagent Jeroen Schippers worden vooral senioren op deze manier benaderd waardoor het erop lijkt dat deze nepagenten de beschikking hebben over namen en adresgegevens van hun potentiële slachtoffers. “Dit kan onterecht vertrouwen wekken,” aldus Schippers.

‘Wij bellen nooit zomaar mensen’
De nepagenten vertellen in het gesprek dat er bijvoorbeeld een inbraak is voorkomen en dat zij willen weten of het slachtoffer sieraden en/of contant geld in de woning heeft liggen. Ook kan er gevraagd worden of het slachtoffer een kluis in de woning heeft. De volgende stap is dat de nepagent, zonder uniform, naar de woning komt om de sieraden en/of het contante geld op te halen met de smoes dat de waardevolle spullen veilig worden opgeborgen om een volgende inbraak te voorkomen. “Weet dat wij als politie zijnde nooit zomaar mensen telefonisch zullen benaderen om te vragen of ze waardevolle spullen in huis hebben.”

Direct ophangen
Dit is volgens Schippers slechts één van de vele voorbeelden van hoe de nepagenten te werk gaan. Zijn advies wanneer u wordt gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent is om geen enkele informatie te verschaffen over welke spullen u in huis heeft liggen en direct op te hangen. Meld het bij de politie via het meldformulier op politie.nl of bel 0900-8844. Noteer indien mogelijk het telefoonnummer waardoor u gebeld werd en geef dit telefoonnummer ook door aan de politie.

Legitimatie
“Wij hebben als politie altijd de beschikking over een politielegitimatiebewijs die wij moeten tonen als daarom gevraag wordt. Staat er iemand, al dan niet in uniform, voor uw woning die zegt dat hij een politieagent is en u twijfelt hieraan: vraag dan om het politielegitimatiebewijs.”

 

2 reacties

  1. Deze nepagenten hebben mij ook gebeld met precies die vragen en ik ben een alleenstaande man van 78. Ik rook onmiddellijk lont en heb 0900-8844 gebeld.
    Ruim een kwartier later stonden hier twee agenten voor de deur in uniform. Wat ik heel beangstigend vind is dat ze vrijwel dagelijks bellen om te controleren of ik thuis ben. Neem niet meer op.

  2. als je hiet intrapt dan ben je toch wel er naief . daar is een spreekwoord voor: eigen schuld dikke bult

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin