Fabelachtige Birjovanu leidt FIQAS naar eerste zege

[Klaas Leegwater]  FIQAS Aalsmeer heeft de eerste overwinning te pakken in de BeNe League. In de  benauwde maar sfeervolle, voor driekwart gevulde, Bloemhof won de formatie van trainer René Romeijn gisteravond met 25-23 van het Belgische Hubo Initia Hasselt. Verdiende winst voor de bij vlagen uitstekend spelende thuisploeg, al mogen de Aalsmeerders hun doelman Gaby  Birjovanu ontzettend dankbaar zijn. De  fabelachtig acterende sluitpost voorkwam dat  de Belgische landskampioen de punten in Aalsmeer wegkaapte.

Nog glimmend van de inspanning en blijdschap kwam Birjovanu kort na afloop handen te kort om alle felicitaties over de winst en zijn goede spel tegen Hasselt in ontvangst te nemen. “Ik deed gewoon mijn werk, en dat probeer ik altijd zo goed mogelijk te doen. En het gaat niet alleen om mij, het team is belangrijk,” zei hij.

Bescheidenheid sierde hoofdrolspeler Birjovanu zaterdagavond. De 27-jarige Roemeen verdiende echter een enorme pluim, de doelman verkeerde tijdens de derde wedstrijd in de BeNe League, een competitie met de vier sterkste teams van België en Nederland, in wereldvorm.

Radeloos
Vanuit alle hoeken en standen, de goalie was een levensgrote sta-in-de-weg voor de schutters uit Hasselt. Gek werden ze ervan bij de Belgen, af en toe gingen de handen bij de opponent vol radeloosheid de lucht in. 'Hoe kan dit, die man pakt bijna allles.'

Trainer Romeijn: “Gaby heeft dit wel meer laten zien. Een uitstekende doelman, al tipte hij vandaag wel aan een uitzonderlijk niveau. Grandioos. Bij 24-22 had hij een paar cruciale reddingen, toen wist ik dat de overwinning ons niet meer kon ontglippen.”

Herstel
Een overwinning die na ruim vijf minuten speeltijd nog heel ver weg was voor  FIQAS. De thuisclub, zonder de geblesseerde spelverdeler Wai Wong, begon namelijk matig tegen de 13-voudige landskampioen van België. Het team van Romeijn keek snel tegen een 0-4 achterstand aan. Pas in 6de minuut moest doelman Jef Letten de eerste keer de gang naar het Vlaamse net maken. Romeijn: “Dat was laat, maar wel een belangrijke score. Het voelde als een bevrijding.”

Terwijl het steeds warmer werd in De Bloemhof – zet voortaan die airco op tien – kwam de thuisploeg daarna inderdaad goed op gang. Binnen drie minuten was de ruime achterstand omgebogen naar een 5-4 voorsprong, waarbij de laatste treffer een prachtige uitgevoerde 'dubbele vlieger' was van de sterk spelende Remco van Dam  en aangever Robin Boomhouwer.

Schijnbeweging
Het zat FIQAS in de fase daarna zeker niet tegen. Hasselt raakte voor de derde maal het houtwerk en zag een strafworp bij 8-6 de mist ingaan door een sublieme reactie van Birjovanu. Gelijk daarop benutte Frank Lübbert wél een zevenmeterworp, de bal zeilde uit zijn risicovol uitgevoerde lob een paar centimeters  over  de uitgestrekte vingertoppen van Letten de touwen in.

Van Dam, behept met veel techniek en een snoeihard schot, raakte ondertussen steeds meer op dreef. Geweldig was zijn op links in de heuphouding vertoonde schijnbeweging, een slimme  duik in de vrijgekomen ruimte betekende de 12-8.

Debuut
Acht minuten voor de pauze bracht Romeijn voor het eerst nieuweling Tim Bottinga (overgekomen van Quintus) binnen de lijnen. De speler van Jong Oranje en vorig seizoen uitgeroepen tot handbaltalent van het jaar scoorde de 13-11. Waarom Bottinga in dit duel zo laat gebracht? Romeijn: “Ik maak elke wedstrijd een afweging, spelers verschillen niet veel in sterkte. En het houdt ze scherp.”

De thuisclub dreigde Hasselt in het eerste kwartier van het tweede bedrijf simpel te overlopen. Bij 18-13 kreeg FIQAS uitgelezen mogelijkheden de score verder op te voeren. Vreemd genoeg werd het thuisteam plotseling overvallen door slordigheden. Opeens ging er wel erg veel en kort achter elkaar mis bij de Aalsmeerse aanvallen.

Minder concentratie
Het verschil opvoeren naar 8 of 9 treffers, wat de wedstrijd in een vroeg stadium beslist zou hebben, ging in rook op. Romeijn: “Dat was jammer. De concentratie werd minder. Te snel balverlies door jeugdigheid en overmoed. Een belangrijk leermoment.”

Door het verzuim van FIQAS  sloeg Hasselt zijn slag. De bekerwinnaar uit België kwam met rasse schreden terug in de wedstrijd. Voornamelijk door het uitstekende keeperswerk van Birjovanu lukte het de bezoekers pas zeven minuten voor tijd op gelijke hoogte te komen. 22-22, spanning helemaal terug.

Beslissend voordeel
Een twee minuten tijdstraf met kort daarop een rode kaart voor Belg Tim Houbrechts en wederom ongelooflijke reddingen van Birjovanu gaven de thuisclub het beslissende voordeel. Met een nog een minuut te spelen en 25-22 als tussenstand was de eerste winst voor FIQAS een zekerheidje.

Logisch dat de excellerende Birjovanu na de wedstrijd in het middelpunt van de belangstelling stond. “De winst was verdiend. Alleen in de beginfase waren we nog niet wakker. Niet attent genoeg. Dat bemerkte ik al snel, probeerde daarom mijn medespelers wakker te schudden met gebaren en veel oppeppende woorden,” verkaarde de bevlogen doelman. “Ik ben ontzettend fanatiek, zweep de ploeg en het publiek op als dat nodig is. Dat zit gewoon in mij.”

Rust bewaren
En een tip van de 'man van de wedstrijd' aan zijn medespelers: “Op belangrijke momenten in de wedstrijd meer proberen de rust te bewaren. Niet te snel willen scoren, de bal even rondspelen.”

Romeijn was het daar mee eens. “Heel sterke eerste helft gespeeld, na rust hadden we het moeten afmaken. Opeens werd het toch nog hectisch door onzorgvuldigheden. We moeten er lering uit trekken. De BeNe League is een goed initiatief, de spelers worden er sterker van. We willen zo hoog mogelijk eindigen. Eerste drie is het doel.”