Groene metamorfose Kudelstaartse schoolpleinen

De schoolpleinen van de Antoniusschool en de OBS Kudelstaart ondergaan momenteel een groene metamorfose. Het gebouw De Rietpluim dat beide scholen huisvest en een kinderopvang, staat er nu een kleine negen jaar. Destijds is er vooral geïnvesteerd in het gebouw en kwam de inrichting van de pleinen er wat bekaaid van af. Dat wordt nu aangepakt. 

De vernieuwing van het plein is een gezamenlijk project waarbij een reis naar Zweden van het voltallige personeel van de Antoniusschool een inspiratiebron is geweest. Beide scholen willen kinderen groene pleinen bieden die natuurlijk aanvoelen, prikkelen en uitdagen. 

Kleuters spelen anders
Dat de pleinen een geheel andere ‘look’ krijgen is nu al duidelijk. Vooral bij de kleuters van de Antonius is dat al goed te zien. Er staan nu houten speeltoestellen, een zogeheten buitenklas waar ook ouders al rondhangen, een waterpomp waar straks echt water uitgepompt kan worden, een houten huisje, zand, houtsnippers en nieuwe struiken en zeker tien extra bomen. Er is een heel ander speellandschap ontstaan dat nog wel wat groener moet groeien. Er wordt nog wel wat geduld gevraagd van de kleuters. Daar waar echt gras is gebruikt mogen de kinderen nog niet spelen omdat het gras nog te kwetsbaar is. 

Op het andere plein zien de kleuterjuffen wel al dat kinderen er anders spelen dan toen de stalen toestellen er nog stonden. Die zijn overigens niet weggegooid, maar samengevoegd op de plek waar ook de korfbalpalen en de tafeltennistafel staan. Alles wat hergebruikt kan worden, wordt dat ook en wordt ook gedeeld met de OBS.

Buiten les geven
Bij de kleuterjuffen is het ook begonnen. Zij zagen tijdens de reis naar Zweden de meerwaarde van zo’n natuurlijk ogende omgeving voor het spel van kinderen. Er werd een commissie gevormd met vertegenwoordigers van beide scholen en samen met Kinderland Speeltoestellen werd een plan uitgewerkt. Voordat het zover was moest er natuurlijk wel geld gevonden worden.

Adjunct-directeur en groep zes leraar Danny Dollee en ICT-coördinator en groep acht leraar Roy Schaaij hebben zich er sterk voor gemaakt. Beide leraren tonen zich enthousiast pleitbezorgers van het hele concept. “De reis naar Zweden is echt een kwaliteitsimpuls voor ons geweest,” vertelt een enthousiaste Roy Schaaij. “Daar wordt de helft van de dag buiten les gegeven. Slecht weer bestaat er niet. De centrale vraag voor ons was hoe kunnen we het praktisch aanpakken om ook hier een divers, uitdagend en natuurlijk ogend plein te realiseren. Het gaat wel om 800 leerlingen en met de leerlingen van de OBS er bij zijn dat 1000 kinderen over vijf pleinen verdeeld.”

Beste onderwijs
“Kijk, wij willen het beste onderwijs voor de kinderen,” vult adjunct-directeur Danny Dollee aan. Het gaat er om dat de kinderen plezier hebben, dat ze vertrouwen krijgen en dat ze hun talenten kunnen benutten. Dat doe je door aan te sluiten bij de kinderen. Het grote verschil met de oude pleinen is dat er meer te ontdekken valt en dat het veel groener is.”

Natuurlijk is er gekeken naar het zaaien van echt gras bij de speeltoestellen, maar dat is met 1000 kinderen een onhaalbare zaak. We hebben het praktisch gehouden en daarom voor kunstgras gekozen. Dat moest wel met zo’n intensief gebruik.”

Ook voor de wijk
En dat is het niet alleen. De nieuwe pleinen moet ook een plek krijgen in de wijk want de pleinen blijven na schooltijd toegankelijk. Natuurlijk hopen de scholen dat ouders, maar ook bewoners uit de wijk, een oogje in het zeil gaan houden. Dat moet haast wel lukken want veel van hen hebben ook in financiële zin bijgedragen om het plan voor elkaar te krijgen. Dat dit hard nodig is blijkt wel uit het feit dat één net aangeplante jonge boom moedwillig door de midden is geknakt.

Sponsorloop een pareltje
OBS-directeur Mark van Leeuwen is het hier hartgrondig mee eens. Hij is trots op de samenwerking tussen beide scholen. Ook als het gaat om de gezamenlijk georganiseerde sponsorloop om geld voor de nieuwe pleinen op te halen. “Die sponsorloop was een pareltje. Die hebben we als scholen samen georganiseerd. Het was een groot succes. Alle groepen van beide scholen hebben er hun kleine en grote rondjes gelopen rond de propeller. Het was zo druk dat het de marathon van New York wel leek en gelukkig hebben we ook flink wat geld op weten te halen.” 


Geld gezocht
Met de plannen is een investering van een paar ton gemoeid. Door beide scholen is daarom op allerlei plekken geld gezocht en gevonden. Er staan aanvragen uit bij de Rabobank en bij het Schipholfonds. Ouders konden een boom sponsoren of een stuk van een klimrek. Ook de jaarlijkse Kudelstaartse veiling brengt hopelijk wat geld in het laadje. De ouderraden van beide scholen doen ook een duit in het zakje en ook de scholen zelf dragen naar vermogen bij. Zo is er met veel creativiteit naar middelen gezocht om dat natuurlijk ogende plein te realiseren.

Op dit moment is het project voor 2/3 klaar en na de zomer hebben ook de pleinen van de OBS die metamorfose ondergaan en worden alle pleinen officieel opgeleverd. Als het aan de scholen ligt wordt dat een moment dat gevierd moet worden.

Tekst Jan Daalman

Foto's: de kinderen van de Antonius vermaken zich op het deel van het plein met kunstgras, daar waar echt gras is uitgerold moeten ze nog even met rust laten. Foto midden: leerkracht Roy Schaaij laat de plannen zien. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin