Zoni Weisz: “Het werd tijd voor een boek…”

Velen kennen en kenden Zoni Weisz als de toparrangeur die tientallen jaren betrokken was bij nationale en internationale bloemen- en plantenpresentaties. Als Amsterdamse bloemist-winkelier liet hij wereldwijd van zich spreken en hij verzorgde bloemwerk voor het Koningshuis. Deze week verscheen van zijn hand het boek ‘ZONI, De vergeten Holocaust’, waarin naast zijn ondernemerschap de meeste aandacht uitgaat naar zijn leven als Sinto en overlevende van de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend levensverhaal in boekvorm. Leni Paul zocht hem op en ondervroeg hem.
 
[Leni Paul] Het moest nu maar eens worden geschreven, aldus Zoni Weisz, die in de bloemenwereld jarenlang als Johan Weisz door het leven is gegaan. In zijn smaakvol ingericht appartement in het Brabantse Uden wil hij graag ingaan op zijn bijzonder leven dat een bizar en verdrietig begin had. Als 7-jarig jongetje zag hij de trein vertrekken waarin zijn ouders, broertje en zusjes vanuit Westerbork op transport werden gesteld naar Auschwitz en vandaar nooit meer terugkwamen.
 
Over het lot van de duizenden Joodse Nederlanders werd sindsdien al veel geschreven. Hoe het de Sinti- en Romazigeuners is vergaan, is vrijwel niets bekend en meer en meer ontstond bij Weisz de drang zijn bevindingen over de Sinti in het algemeen en over zijn leven in het bijzonder op schrift te stellen.
 
Wij kennen je als bloemist. Tientallen jaren had je bloemenwinkel Bloemsierkunst René de Amsterdamse Zeilstraat. Hoe kwam je in de bloemen terecht?
“Ik ben opgegroeid bij een tante in Apeldoorn en ben toen al snel in contact gekomen met bloemenwinkelier Derksen aldaar waar ik fietsjongen werd (lange stilte). Derksen is voor mij van onschatbare waarde geweest, heeft me alle kansen gegeven en zag al snel dat ik interesse had in de bloemen.”
 
 
En die interesse groeide uit tot het bekende bloemenarrangeursschap dat je al jong over de wereld bracht. Hoe kwam het zo ver?
“Naast mijn winkel waren er de vele tentoonstellingen en was ik betrokken bij corso's, de Vaktentoonstelling en andere bloemenshows in binnen- en buitenland. Zo versierde ik bijvoorbeeld in 1978 het toen geopende KLM-kantoor op Madison Square in New York en in 1972 en in 1982 was ik hoofdarrangeur van de Floriades. Toen ik ook nog meewerkte aan de Floriade 1992 vond ik dat een mooie gelegenheid om te stoppen met mijn winkel en heb ik de winkel overgedaan aan mijn medewerkers.”
 
Aan Aalsmeerse evenementen droeg Zoni ook vaak een steentje bij. Hij werkte vele jaren mee aan het corso, de Vaktentoonstelling, haalde diverse malen het Guinness Book of Records met het langste bloemstuk van de wereld en de presentatie in het Raadhuis van de Zurellaroos in een arrangement van 35.000 rozen.
Je hebt ook veel gewerkt voor het koningshuis. Vertel daar eens iets over.
“ Ik zeg wel eens, ik werkte voor vier geslachten Oranjes. Als jochie liep ik stage onder Wilhelmina in de tuinen van Het Loo, later kwam ik vaak in aanraking met koningin Juliana die bijvoorbeeld onder meer mijn tentoonstellingen Herfstflora, de Westfriese Flora en in het Van Gogh opende. In 1980 verzorgde ik de bloemen in de Nieuwe Kerk bij de inauguratie van koningin Beatrix, ik deed de versiering bij het huwelijk van Constantijn en Laurentien en toen Willem Alexander met Maxima trouwde mocht ik eveneens de bloemen verzorgen in de Nieuwe Kerk en bij hun burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage.”
 
Zijn boek kwam uit op de dag dat hij in de vergadering van de Verenigde Naties in New York een toespraak hield over de Holocaust en het hedendaagse racisme. Als lid van het Nederlandse Auschwitz Comité en sprak Weisz ook al in 2007 in de vergadering van de Verenigde Naties. In 2011 hield hij een wereldwijd bekeken speech voor de Bundestag.
 
“Met het boek was ik, in mijn hoofd, al jaren bezig en omdat te weinigen weten over de Holocaust van de Sinti- en Romazigeuners ben ik dat op papier gaan zetten. Niemand sprak er over, er is jaren over gezwegen. Ik ben nu 78 en ik vond dat voordat  het te laat is het verhaal gewoon moet worden verteld.”
 
Het boek, met als titel ‘ZONI, De vergeten Holocaust’, verhaalt over het onderduiken bij familieleden. Zijn hele leven en zeker zijn werkzame leven stond in het teken van de bloemen en uiteraard neemt zijn succesvol ondernemerschap in de bloemen- en plantenwereld een groot deel van het boek in beslag.
 
”Zoveel gruwelijke ervaringen en toch heeft hij geloof in de mens niet verloren,” schrijft Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en oud-voorzitter van de Tweede Kamer in het voorwoord van dit boek.
 
Het boek is verkrijgbaar bij de twee Aalsmeerse boekhandels.
 
(Foto's aangeleverd door Zoni Weisz)

 

4 reacties

  1. “Opdat wij niet vergeten! Van harte aanbevolen voor jong en oud!

  2. Dank aan Leni Paul voor dit bijzonder inspirerende interview! Een aansporing om het boek vandaag te gaan kopen. Is er al een lezing gepland in Aalsmeer?

  3. Geachte heer Weisz,

    Bedankt!
    Voor het delen van zowel uw persoonlijke als uw werkzame ‘bloemen’ leven met de medemens.
    Ik ga het zeker aanschaffen en misschien meneer Weisz, bent u bereid om het boek dan te signeren.
    Wellicht dat de redactie daarin een helpende hand kan bieden.

    Hartelijke groeten,

    Jiska Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel