‘We moeten plaats maken voor jongere generatie’

Vanaf haar tienerjaren tot op de huidige dag heeft Elly Offerman zich bezig gehouden met de politiek. Ze zette zich voorts in op maatschappelijk gebied en volgde de ontwikkelingen op de voet, zowel in de eigen gemeente als daar buiten. Vele jaren was ze bestuurslid van de plaatselijke Partij van de Arbeid. Op 1 januari trad ze af. Belangrijkste reden: verschil van inzicht over de toekomst van de partij. “Er moeten meer jongeren bij komen…”
 
Elly Offerman (77) komt uit een 'rood nest’ en daarbij hoorde automatisch de VARA, de AJC , het lidmaatschap van Zangvereniging Kunst en Strijd om enkele herkenningspunten te noemen. Zoals velen in die tijd doorliep ze de Aalsmeerse Ulo-school en de Handelsavondschool, waarna een kantoorbaan volgde bij de Twentsche Bank. “Ik  had daarna diverse baantjes, onder meer werkte ik in de bloemenstal van mijn oom Cor Bol op het oude Schiphol.”
 
Intussen behaalde ze haar boekhoud/assistent-accountantsdiploma (“ik had en heb nog steeds wat met cijfers”) en is ze heel haar werkzaam leven accountantswerkzaamheden blijven doen. “Tot ik trouwde. Als je in die tijd trouwde en kinderen kreeg, stopte je doorgaans met werken buitenshuis, ook ik deed dat, maar heb wel altijd nog een baantje buiten het huishouden gehad. Mijn ouders pasten dan op.”
 
Elly werd al gauw lid van de Rooie Vrouwen en is dat tot op de huidige dag gebleven.
“Ja, ik vond en dat vind ik nog steeds dat er in diverse opzichten en op veel gebieden een gelijke verdeling moet zijn. Geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, daar werd en wordt nog steeds voor gestreden. Bij de PvdA streeft men daar vanouds ook naar een eerlijke verdeling; 50 procent vrouwen, 50 procent mannen in de Eerste en Tweede Kamer en ook goede kansen voor mensen van niet-Nederlandse afkomst.”
 
Strijdbaar, maar niet fanatiek
Elly staat erom bekend altijd strijdbaar te zijn (geweest) zonder fanatiek te zijn.
“Er is veel tot stand gebracht. We hebben een Vrouwentrefcentrum opgericht, waren betrokken bij Vrouwen en Vorming, we boden in 1983 de Emancipatienota aan de gemeente aan en zo waren er nog meerdere initiatieven.”
 
Tijdens een vergadering van de SGP in De Schakel werd in die tijd een inval gedaan door een grote groep bewuste vrouwen die appels, de zogenaamde appels van Eva, uitdeelden. Die actie haalde in die tijd de Panorama.
“Ja, daar was ik bij,” zegt Elly die met de vrouwen ook aan de wieg stond van de kinderopvang in Aalsmeer.
 
“Dat was ook broodnodig, er waren in Aalsmeer alleen peuterspeelzalen en dat was dus niet voor werkende ouders,  Stans Welling en Nico Borgman werden bestuurslid en later kwam Miekje Hoffscholte ook in het bestuur. Als lid van de PvdA werd ik al gauw gevraagd als penningmeester. Ik werd fractie-assistent en toen Stans Welling ziek werd verving ik haar. Het ‘gelijke kansen voor iedereen’ is altijd mijn uitgangspunt geweest en om die reden heb ik daarom ook van jongs af aan gekozen voor de PvdA. Toen Stans Welling jong overleed ben ik in 1994 in de gemeenteraad gekomen. Ik heb twee perioden als raadslid meegemaakt, tot 2002. In 2000 werd PACT, dat functioneerde vier perioden heel goed.”
 
“Na positief overleg gaat PACT uit elkaar. Op aandrang van D66 is besloten dat ieder weer op eigen naam zal verder gaan. Dit sluit niet uit dat we in 2018 als de drie partijen op divers gebied gezamenlijk overleg zullen hebben, ook zullen samenwerken, maar wel als partij, ieder met zijn eigen gezicht. Dat was in PACT voor de individuele partijen niet meer zichtbaar.”
 
Verschil in inzicht
“Door verschil van inzicht tussen het bestuur en mij ben ik gestopt bij de PvdA. Ik ben er voor dat er jongeren in het bestuur moeten komen. Dan moet je je als bestuur gaan inzetten om jongeren enthousiast te maken want die komen niet vanzelf. Ik vind dat wij als ouderen plaats moeten maken. Het gehele bestuur, ja, allemaal mannen, was het daar niet mee eens, stond niet achter mijn voorstel. In veel afdelingen van de PvdA is er nog een afdeling van de Jonge Socialisten, die hebben wij hier ook niet meer. Nogmaals, er moeten jongeren komen. Op diverse posten hebben we nog wel jongeren, bijvoorbeeld raadslid Sunny Lakerveld, Jelle Buisma als fractie-assistent, Marieke van Duijn in Provinciale Staten en aan Auke Ham die in het gewestelijk bestuur zit. Alleen in ons plaatselijk bestuur ontbreken de jongeren helaas. Ook het meegaan met de moderne communicatiemiddelen als Facebook en Twitter zag het bestuur niet als nodig.”

Valt Elly nu in het bekende zwarte gat? “Nou nee, er blijft genoeg over, ook op politiek gebied. Ik ben als PvdA-er betrokken bij het Provinciale Ouderen Beleid, ik neem deel aan het Bestuursoverleg Amstel en Meerlanden, BAM. Hierin willen de PvdA-regiogemeenten komen tot een gezamenlijk verkiezingsprogramma over onderwerpen die in de regio spelen zoals bijvoorbeeld Schiphol. Ik was ook jarenlang bestuurslid van de ANBO, ben al 25 jaar lid van een leesclub, bridge, trim en ben ook actief in het nog steeds bestaande Vrouwennetwerk.”
 
Wat was er leuk om zo lang in de politiek bezig te zijn geweest?
“Ik zou het niet leuk willen noemen, maar het is wel de manier om dingen te bereiken. En ik ben dan wel uit het bestuur, maar wil wel meewerken aan het verkiezingsprogramma voor 2018. Wat wij als PvdA belangrijk vinden voor de gemeente? Meer fietspaden, meer sociale woningbouw, meer cultuur, muziek en sport in het onderwijs. En niet te vergeten het generatievriendelijk inrichten van de openbare ruimte. Ik ben dan wel uit het bestuur van de plaatselijke afdeling, maar blijf als lid nog wel actief.”
 
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie) 

5 reacties

 1. Dag Elly,

  Je bent een fijn men.; ik heb altijd respect voor je gehad !

  Tot ziens,

  Gré Kalf

 2. Hoi Elly,
  Ik kreeg de link doorgestuurd. Een leuk, opbouwend interview! Topvrouw

 3. Erg leuk Elly.
  Natuurlijk blijven we bezig.
  We stoppen nooit.

  Groetjes van Betty

 4. Om misverstanden te voorkomen, ook de huidige, resterende bestuursleden zijn voor verjonging van het bestuur en voor gebruik van Facebook en Twitter,
  Joop Kok voorzitter PvdA Aalsmeer

 5. Beste Elly,
  Heb jou verhaal en beleving met alle aandacht gelezen!
  Wenst je het allerbeste.
  vr gr jacques

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin