Door Leni Paul. Sinds afgelopen week heeft Jolande Meijer haar praktijk als logopediste beëindigd. Met hart en ziel heeft ze zich jarenlang ingezet voor jong en oud. Nu wordt het, 66 jaar oud, tijd voor andere zaken. Van het paramedisch gebied naar de kunst. Een gesprek met een bevlogen vrouw met een brede belangstelling op velerlei gebied.
Jolande Meijer werd in Tiel geboren. “We woonden in de achtertuin van de fruitveiling,” zegt ze lachend. Toen ik vier jaar was verhuisden we naar Hoofddorp waar ik naar de basisschool ging en daarna naar het Haarlemmermeer Lyceum. Op mijn zeventiende ging ik studeren in Amsterdam en het werd logopedie.”
Florence Nightingale
Een ongebruikelijke studiekeuze op die leeftijd. “Ja en de aanleiding was dat, toen ik zestien was, mijn amandelen er uit moesten en bij die behandeling werd toen cryotherapie toegepast waarbij mensen drie dagen niet mogen praten. Vreselijk, dus ik dacht, dat moet toch ook anders, minder belastend kunnen. Dan zit je echt in jezelf opgesloten. Die materie interesseerde me dus en daarom heb ik voor de studie logopedie gekozen. (Schaterlach), ja ik ben altijd een soort Florence Nightingale geweest. Ik ben de driejarige HBO-opleiding gaan doen en ben in 1977 afgestudeerd als logopediste. En daarna gaan werken bij de Stichting Dagverblijven in Haarlem, later overgenomen door de Hartenkampgroep. Daar hield ik me vooral bezig met totale communicatie, manieren zoeken voor de mensen om zich te kunnen uiten. Toen ik afstudeerde stond de logopedie nog veel meer in de kinderschoenen.“
En wanneer kwam het idee je als zelfstandig logopediste te vestigen? “Ik was aan een nieuwe uitdaging toe. Van 2002 tot 2020 hadden Carina de Vries en ik samen de Logopediepraktijk Kudelstaart/Aalsmeer en medio 2020 ben ik weer alleen geëindigd als Logopedie Aalsmeer op het Praamplein waar ik tot nu toe heb gezeten.”
In ontwikkeling
Wie zijn als logopediste je patiënten en hoe komt men in de praktijk van een logopedist terecht? “In de praktijk komt de grootste populatie, zeg 80 tot 90 procent voornamelijk met spraak/taalproblemen De volwassenen zijn vooral stemproblemen, mensen met chronische hoest en steeds meer mensen met stem-en slikproblemen. Die laatste vaak ten gevolge van Covid. Sommigen worden door de huisarts gestuurd. Vaak hebben patiënten problemen met communiceren. Kleine kinderen die moeite hebben met praten. Sinds ik mijn praktijk begon zijn er ook veel meer methoden in het vak ontwikkeld, er kwamen technische hulpmiddelen bij. Het vak van logopediste blijft voortdurend in ontwikkeling en daarom heb ik in de 46 jaar dat ik dit vak beoefen, ook veel bijscholing gedaan.”
Hoe ging dat in de praktijk toen de pandemie toesloeg? Kon je nog doorgaan met werken, want ik stel me voor dat er tussen jou en de patiënt letterlijk en figuurlijk altijd een nauw contact is? “Met inachtneming van de nodige regels, zoals mondkapjes heb ik altijd kunnen doorwerken. En ik heb ook een korte periode on line gewerkt.”
Rompslomp
En nu ga je stoppen met de praktijk. “Het werd tijd voor iets anders. Er zijn ons in dit vak van hogerhand zoveel regels opgelegd, stringente regels en die klacht hoor je ook in kringen van huisartsen en medische specialisten. Papieren rompslomp. Er is ook niet veel belangstelling meer om dit vak te kiezen. En daarom vond ik het tijd worden voor iets anders.”
French Connection
Naast haar bekendheid als logopediste heeft Jolande inmiddels een naam op muzikaal gebied. Ze is onder andere een van de enthousiaste zangeressen van Sonority, het gemengde zangkoor bestaande uit amateurs/zangers en zangeressen van hoog niveau. Ze maakt ook deel uit van een kleine groep musici die zich regelmatig onder de naam French Connection laat horen in Nederland en al vele jaren in de zomermaanden uitzwermt naar een kleine Franse gemeente waar men dagelijks met elkaar musiceert en in de weekends de Franse dorpelingen trakteert op een concert. Jolande is daarin de zangeres die in feilloos Frans en op muzikale wijze het publiek in hartje Frankrijk weet mee te slepen. Van jongs af aan heeft muziek en ook het zelf musiceren een belangrijke plaats ingenomen in het hart van Jolande. Het deed haar besluiten enkele jaren geleden in haar schaarse vrije tijd een opleiding te gaan volgen tot zangcoach.
“Een uitdaging,” zegt ze die haar drie jaar lang in de weekends naar Amsterdam bracht waar ze klassikaal een opleiding tot zangcoach volgde. “Zang, muziek, het heeft altijd mijn interesse gehad. En op deze intensieve en interessante cursus leerde ik alle aspecten van de zang kennen.”
Wat kun je met dit diploma op zak in de praktijk gaan doen? “Momenteel zit ik nog in een drukke periode. Eerst de zaken afhandelen van de praktijk. Verder ben ik bezig met de verkoop van het ruime huis waar ik vele jaren woonde. Ik heb nu een kleiner huis gekocht in dezelfde straat en dat ben ik aan het inrichten. Ook komt er binnenkort een tweede kleinkind en dan zal ik ongetwijfeld met mijn diploma als zangcoach aan de slag gaan. Ik heb er enorm veel zin in. Ik heb mijn vak met veel plezier gedaan maar het is nu tijd voor een nieuwe uitdaging.”
(Foto’s Arjen Vos)
3 reacties
Leuk interview hoor. Ik neem aam dat je dus geslaagd bent. Gefeliciteerd daarmee en heel veel succes. (ook met de verhuizing) met het coachen. Goed gedaan! Anke Wijnker
Hallo Jo,
Wat een leuk interview,nu,na zo’n lange carrière is het tijd voor leuke dingen en zo te horen gaat dat wel lukken,je zal zien je komt tijd te kort.
Succes met alles wat je gaat doen,en geniet van je kleinkind ( kinderen ) .
Groetjes Maria
Nou Yo, zie ik opeens n mooie foto van jou op Facebook, met n leuk interview erbij!
Je bent goed bezig hoor, maar dat weet ik natuurlijk wel! 🙂😘