HOE IS HET NU MET… AFKE BORGMAN?
[Leni Paul] Afke Borgman heeft al sinds haar vroegste jeugd iets met bloemen. Vader en broer in de bloemen, zijzelf na de Uloschool al gauw stagiaire bij diverse bloemisten en bloemenbinders en nu bekend om haar bloemenarrangementen. En niet te vergeten de schilderkunst, beide onlosmakelijk verbonden met haar leven. Haar atelier aan de Aalsmeerderweg, ook deel uitmakend van de Aalsmeerse Kunstroute in het weekend van 19 en 20 september, werd dezer dagen vernieuwd. Reden voor een gesprek met de veelzijdige bloemenbindster.
Borgman is druk. Vorige week nam ze deel aan de jaarlijkse expositie Kunst in de Kerk, die in de Grote Kerk in De Lier plaatsvond. Een jaarlijks, succesvol, evenement waarbij bloemen en muziek op hoog niveau een belangrijke rol spelen.
Je doorliep ook, zoals veel jonge Aalsmeerders, de handelsavondschool, deed een cursus Cambridge Engels en wierp je ijverig op de Duitse handelscorrespondentie. Stond je ooit een kantoorbaan voor ogen?
“Dat niet direct. Eigenlijk ben ik min of meer in de bloemen gerold. Ik was secretaresse bij het toen bekende bruidsboekettenservicebedrijf van Van Dijk in de Dorpsstraat, maar al gauw kreeg ik iets over me van: is dit het nou? En dan zag ik in de kelder van het bedrijf die binder aan het werk en dacht: dat kan ik ook.
Al snel ging het slecht bij Van Dijk, het bedrijf ging failliet en toen dacht ik: ik ga het vak van bloembindster leren. In een jaar haalde ik het toen bestaande Diploma Aalsmeer en volgde ik de cursussen voor het meester-binderdiploma in Den Haag. En daarna ben ik direct mijn eigen zaak begonnen in een schuurtje bij ome Piet Borgman.”
Doortastend type. Je had durf. Hoe kwam je aan klanten?
“De basis was de gemeentelijke lijst met aanstaande echtparen. Die werd destijds wekelijks gepubliceerd. Ik schreef die mensen aan, ging ze gewoon bezoeken en ze vragen of ze wellicht een bruidsboeket wilden bestellen. Het werd al gauw bekend dat een jonge meid daar in de schuur op de Stommeerkade wel aardig werk maakte.
Ik ging ook veel mee naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland met de bekende Aalsmeerse binder Jan Kuiper en daar heb ik ook veel van geleerd. Ook heb ik meegewerkt aan diverse Aalsmeerse corso's. Met het hoofdarrangement van de gemeentewagen won ik goud en een eerste prijs.
Wat me toen wel opviel was dat je als vrouw, zeker in het Aalsmeerse van die tijd, altijd een tikkeltje beter moest zijn dan een man. Nu heb ik altijd het standpunt gehuldigd: trek je niks aan van wie of wat dan ook, volg je hart.”
Lang in het schuurtje bij ome Piet gebleven?
“Ik trouwde in 1977 en toen kon ik in mijn het eigen huis een ruimte creëren. Inmiddels was ik in verwachting, maar stapte wel om zes uur 's ochtends met een dikke buik in de Deux Chevaux om bloemen te gaan inkopen op de veiling.
Druk? Ja, dat wel, op een gegeven moment ben ik gaan schilderen. Achteraf bekeken: mijn moeder zei aan de hand van mijn kindertekenwerk altijd al dat ik zou kunnen schilderen. En schilderen is heel rustgevend.”
Ze nam enkele lessen bij Dirk Annokkee en ging al snel een paar dagen per week naar de Gooise Academie om onder andere te aquarelleren. En je durfde al gauw te exposeren.
“Ja, in de winkel bij Van der Bilt. Toen ik al snel werd gebeld 'Al je werken zijn verkocht', dacht ik dat er een grapje werd gemaakt, maar het bleek waar te zijn.”
De veelbelovende start gaf haar moed door te gaan en al snel kwamen verzoeken om her en der te komen exposeren. Onder andere bij Fleur Amsterdam, een atelier in Tournus in Frankrijk waar haar werk werd tentoongesteld. In eigen omgeving waren er succesvolle presentaties in de oud-katholieke kerk in Oost, het Rechthuis in Uithoorn en, tijdens het recente Aalsmeer Flowerfestival, in Fort Kudelstaart. Borgman noemt laatstgenoemde locatie niet optimaal. “Althans niet voor mijn doeken. Het was er te vochtig.”
Haar bloemwerk is vrolijk: volop bloemen en speels gerangschikt. Het wekt geen verwondering
dat in haar schilderkunst de vaak wat barokke rijkdom van bloemen de hoofdrol speelt.
Persoonlijk word ik blij van je werk.
“Die opmerking hoor ik vaker. Ik zeg dan altijd, ik ben blij het te maken en dat geldt zowel voor het bloemen arrangeren als het schilderen.”
Bloemen binden, schilderen, exposeren, soms nog zanglessen en een schrijfclubje in eigen huis. De veelheid aan activiteiten spreekt haar duidelijk aan. Ze is blij met haar atelier, heringericht en klaar om de ongetwijfeld weer vele belangstellenden te kunnen ontvangen tijdens de Kunstroute straks.
Afke Borgman: “De combinatie van schilderen en arrangeren van bloemen blijft voor mij een grote bron van inspiratie.”
Foto's: portretten van Afke Borgman, schilderijen van haar die de afgelopen tijd in de Grote Kerk in De Lier tentoongesteld zijn. (foto's Afke Borgman)