Sunny Lakerveld: ‘Contact met Iran is lastig’

Door Leni Paul. Een moderne drukbezette vrouw, die zich, afkomstig uit Iran, uitstekend heeft ingeburgerd in Aalsmeer. Om precies te zijn in de wijk Rietlanden in Kudelstaart. Een Nederlandse man, twee opgroeiende kinderen op het Alkwin Kollege, zelf een drukke verantwoordelijke baan en betrokken bij de plaatselijke politiek waar zij raadslid is voor GroenLinks. Sunny Lakerveld, wie is zij en hoe ziet zij als van oorsprong Iraanse haar leven in Nederland?

“Mijn vader en moeder waren hoogopgeleide burgers in Iran. Een liberaal en sociaal gezin. Vader had een eigen zaak, moeder was docent biologie. Ik kreeg bij de geboorte de voornaam Poenak. Het was de tijd van de Sjah. Iran, dat bekend was onder de naam Perzië, stond in de wereld in aanzien hoewel natuurlijk ook in die jaren niet alles perfect was. Maar er was vrede en men leefde rustig. Ik doorliep de middelbare school en wilde daarna reizen. Parijs, dat lokte me, daar woonde ook een tante van me.”

De magie van Amsterdam
En je reisde af naar de Franse hoofdstad. “Ja, maar Parijs viel me tegen. Te druk, te groot, ik hoorde over Amsterdam en die stad had voor mij een magische klank. Ik ging dus naar Amsterdam en voelde direct: Amsterdam, dat was het helemaal voor mij. Ik kwam en ben gebleven.”

Wat ben je hier gaan doen? “Ik had een oom hier. Ik kon wonen in een studentenhuis en wilde ook direct de Nederlandse taal leren. Ja, het is toch een vereiste dat je je als niet-Nederlandse de taal eigen maakt. Ik ben aan de Hogeschool Holland gaan studeren. Ik heb ook altijd werk gevonden. Nu scheelt het ook dat ik van nature een resultaatgericht mens ben.”

En jij bleef in Nederland waar je je niet alleen wonderwel thuis voelde, ook werk naar je zin had gevonden en zelfs je levensgezel. “Ja, ik zat gerieflijk op kantoor bij Randstad in Diemen. Ik had leuk werk en zag in het magazijn daar op een dag een aantrekkelijke, vriendelijke jongeman. Wie is hij, vroeg ik nieuwsgierig. O, een student, een vakantiewerker die hier stage loopt en ja, (schaterlach), we zijn al snel getrouwd.

Simpele koffievisite
Loftuitingen te over voor haar nieuwe land. Waar heeft ze zich wel over verbaasd toen ze inwoner werd van Nederland? “Ach, ik verwonderde me in feite vooral aan de koffievisites, het verschil van gastvrijheid. Op koffievisites gaan koffie en koekjes rond, maar na de presentatie gaat de koekdoos weer dicht en verdwijnt. In mijn geboorteland staat als er visite komt de tafel vol met lekkernijen, er is van alles en dat blijft ook op de tafel staan. Dat was ook direct wat toen nog prinses Maxima kort na haar komst al opmerkte.”

Ze noemt haar werkzaamheden die uiteenliepen van de verkoop van, zoals ze zegt, hoge kwaliteit koffers op Schiphol tot gezinsbegeleider bij Pleegzorg Amsterdam. Vervolgens werd zij intercedent bij Randstad Groep in Amsterdam en is ze tot heden werkzaam als corporate recruiter.

“Ik ben me toen we hier kwamen wonen ook in de plaatselijke politiek gaan verdiepen en op het partijbureau van de PvdA had ik wel inzicht in de landelijke politiek gekregen, Na op diverse plaatsen te hebben gewoond, zoals in Almere, op IJburg en in Buitenveldert, kochten we in 2010 een huis in de Rietlanden in Aalsmeer.

PvdA ontgroeit
En als zeer druk bezette vrouw ben je je hier in Aalsmeer ook intensief gaan bezig houden met de politiek. “Ja, ik werd bij de plaatselijke politiek betrokken via Elly Offerman. Ik zat vier jaar in PACT en ging om persoonlijke redenen over van de PvdA naar GroenLinks. Om diverse redenen, ja, Schrijf maar op dat ik de PvdA ontgroeid was en er verder niet op in ga. En dat duurzaamheid bij GroenLinks een grote, belangrijke rol speelt.“

Iran, ooit welvarend land
We kijken terug op haar vaderland Iran. Inmiddels is daar enorm veel veranderd. Met afschuw volgt Sunny de gebeurtenissen in Iran vanwaar herhaaldelijk horrorberichten ons bereiken. “Ik kan gelukkig wel contact hebben met de familie al is het wel lastig. Het is altijd afwachten wanneer het internet in Iran open gaat. Dat is jammer want ik ben een echt familiemens. Met mijn zus die ook al lange tijd in Nederland woont, is dat een stuk makkelijker.”

De buitenwereld heeft Iran ooit gezien als een welvarend en normaal land met westerse opvattingen. Land van sprookjes, van Duizend en één nacht waarin beeldschone vrouwen zoals Farah Dibah en Soroya een rol speelden en waarover we ooit fantaseerden over de tuinman en de dood in Isfahan…

Sunny: ”Ook onder de Sjah was er al een dictatuur, alleen zag de buitenwereld dat anders. Ook de Sjah liet bepaalde zaken niet toe, vaardigde verboden uit, had dictatoriale trekken, maar liet bepaalde zaken wel toe. Daar zou ik lang over kunnen praten. Maar nu is er veel streng verboden, Toen Khomeiny de scepter zwaaide is Iran een religieus land geworden en dat was mijn land in feite niet.”

Deze week gaf Iran-expert Peyman Jafari in de Volkskrant te kennen in Iran een revolutie te verwachten. “Ja, ik ben er ook bang voor…”

Jij bent een heel druk bezette dynamische, goed uitziende vrouw met een levendige interesse in veel zaken, Een geheim? “Ja, goed en gezond eten, bewegen en geen giftige gedachten hebben!”

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. Wat een mooi overzicht van je leven tot nu toe Sunny.
    Ik bracht je een rode roos, weet je het nog?
    Dat je de PvdA ontgroeid bent maakt me nieuwsgierig.
    Succes met alles wat je aanpakt.

  2. Wat een mooi en lief interview. En wat een zorg voor jouw familie. Ik weet hoe belangrijk het contact met jouw familie is en wat dit met je doet. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel