Stortbui aan lintjes treft vijftien plaatsgenoten

Nog niet eerder werden er in Aalsmeer zoveel onderscheidingen tegelijkertijd uitgrereikt als hedenochtend in het gemeentehuis. Vijftien plaatsgenoten ontvingen een Koninklijkeonderscheiding uit handen van burgemeester Nobel. Er kan zonder overdrijven gesproken worden over een 'lintjesstortbui'. In heel Nederland kregen 2755 mensen een versiersel.
 
Anders dan andere jaren was de Burgerzaal dinsdagochtend geschikt in theateropstelling. Met zoveel te decoreren Aalsmeerders, was er te weinig ruimte om de mensen rond tafeltjes, zoals gebruikelijk is, te laten plaatsnemen. Omdat het opspelden van de lintjes en de bijhorende toespraken enige tijd in beslag kon nemen, zouden de aanwezigen wel eens op hete kolen kunnen zitten voor wat betrof de maximaal toegestane parkeertijd. De burgemeester stelde de zaal gerust door te melden dat er deze ochtend niet gecontroleerd zou worden in de buurt van het gemeentehuis.
 
Als eerste werd Coby Dekker-Van der Beek op het podium geroepen. “Coby zit overal in en weet alles. Alleen daarom was het waarschijnlijk al moeilijk om het voor haar geheim te houden,” sprak Nobel. EHBO, VVD, ANBO, OVAK. Punctueel en betrouwbaar wordt ze genoemd. Al in bezit van de Rozenpenning kreeg ze er een koninklijke onderscheiding bij.
 
Wim Ernst, onder meer bekend als oud-directeur van 't Kloosterhof werd door Nobel getypeerd als een man met oog voor de medemens, U wil graag delen, heeft een helpende hand en een luisterend oor. Dat komt goed van pas als ziekenverzorger, pastor en stervensbegeleider.” Wim Ernst biedt ook hulp aan Amsterdamse zwervers en drugsverslaafden
 
Gerard den Hertog ontving een decoratie voor zijn jarenlange inzet voor de scouting WIOL en Willem Barendsz. Den Hertog is het langste lid van de scouts en is er altijd druk mee. Eerst als gewoon lid, later in de leiding, bestuur en zelfs als instructeur en examinator op gebied van zeilen en varen. “Een zeer betrokken bestuurder,” wordt hij volgens Nobel genoemd.
 
Geen onbekende in het gemeentehuis is Peter Hogeweg. Als ambtenaar heeft hij onder dit dak vele bruidsparen in de echt verbonden. Maar daar ging het nu niet om. De onderscheiding verdiende hij door zijn vele kerkenwerk. Ouderling, diaken, jeugdwerker, voorzitter van de kerkenraad, koster en gastheer voor het zalencentrum. Ook bij de Watertoren vervult Hogeweg die rol.
 
Annet de Jong had ook een lange lijst met verdiensten achter haar naam. Werkzaam bij Watersportvereniging Aalsmeer en actief voor de Levend Evangelie Gemeente, jeugdkampen en voorzitter van de ACOV was de onderscheiding voor de 'organisatorische duizendpoot' op zijn plaats.
 
Als er vandaag iemand was die geen rekening had gehouden met het ontvangen van iets Koninklijks als een medaille, was het Henk Kanters. Casual gekleed in sweater en spijkerbroek was hij naar het gemeentehuis gekomen 'voor een gesprek met de burgemeester'. “Dat hebben we nu toch ook,” antwoordde Nobel gevat. Vanwege verdiensten voor het sociale en culturele groene leven in Aalsmeer, de KMTP, en de Geraniummarkt, ontving Kanters het lintje.
 
Kudelstaarter Frans Kiel was zichtbaar geroerd door de blijken van waardering die over hem uitgestort werden. De ideale vrijwilliger voor Rozenholm werd hij genoemd. Toegeweid, opogewekt en altijd in voor een praatje. Maar ook: de handen uit de mouwen in de tuin van Rozenholm en om zwerfvuil in zijn wijk op te ruimen.
 
Ook met Tineke van Kleef werd een Kudelstaartse in het Koninklijke zonnetje gezet. Er leek een geheim te worden verklapt toen Nobel zei dat ze ooit begon als majorette. Bekender werd ze als lid van de Toneelvereniging waarvoor ze in 50 jaar tijd aan zo'n 30 revues heeft meegeschreven, zelf ook op de planken stond en ook bij RKDES haar strepen verdiende. “Een prachtig mens,” werd ze genoemd. En dat konden haar kinderen, speciaal overgekomen uit Canada beamen.
 
To van der Maarl kreeg de onderscheiding vanwege inzet voor de (destijds) Hervormde kerk, de NVVH, diverse schoolbesturen en Rozenholm. Daar bespeelt ze zelfs het orgel. “Uw bevlogenheid en enthousiasme dwongen respect af,” aldus Nobel die verklapte dat het lintje was aangevraagd door haar echtgenoot.
 
De onderscheiding voor Jan Pannekoek was vanwege heel andere verdiensten. De oud-schilder heeft een flinke staat van dienst als het gaat om vrijwilligerswerk in de modelbouwwereld. Voorzitter en actief lid van Modelbouw Vereniging Amstelland, actief voor de Filmclub en de Historische Tuin waar hij onder meer gereedschappen restaureert en registreert.
 
Anneke Sikkema staat altijd voor anderen klaar,” zo begon de burgemeester. Als steunpilaar voor De Spil waar ze talloze functies vervult maar ook als vrijwilliger bij de Ichtusshop en voorzitter van zowel Song of Joy als Caritas. “Geprezen om uw toewijding, positieve bijdrage, alertheid en sociale karakter,” aldus Nobel.
 
De smoesjes waarmee de 'geridderden' naar het Raadhuis waren gelokt waren veelzijdig. Een 'high tea' of een bespreking maar ook dat men te gast zou zijn bij het uitreiken van een lintje aan een bekende, was een veelgebruikte afleidingsmanoeuvre.
 
Nel Visser-Honcoop was het elfde slachtoffer dat precies om elf uur het podium op mocht. Jeugdouderling, diaken, gastvrouw in het Zorgcentrum en actief bij Dorcas. Zeer betrokken en toegewijd en een sterk plichtsbesef maken de onderscheiding volgens Nobel dik verdiend.
 
Gert Wentzel ontving de onderscheiding vanwege zijn inzet voor tal van sportieve en culturele zaken in Aalsmeer. Voorzitter van Olympia, erelid van Omnia, vrijwiliiger bij KCA en mede organisator van culturele manifestaties. Maar ook actief voor de stichting Oud Aalsmeer waar hij coördinator van de archiefcommissie is.
 
Wim Zandvliet was jarenlang het gezicht van het plaatselijke postkantoor maar zette zich in zijn vrije tijd in voor Karmelkerk, scouting, 't Kloosterhof, de Historische Tuin en Klaverjasclub PIT. Met name op organisatorisch en financieel gebied deed en doet Zandvliet van zich spreken.
 
Zo kwamen er veertien leden in de Orde van Oranje Nassau bij in Aalsmeer. De meest bijzondere versiersels werden tot het laatst bewaard. Tineke Loogman-Verbruggen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten op het gebied van gehandicaptengolf in Nederland en daarbuiten, onder andere bij Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten, het Dutch Disabled Open toernooi, het Golf Mee project en golfcentrum aan de Amsteldijk waar ze samen met haar man eigenaar van is.
 
En toen was het tijd voor ontspanning in de vorm van een hapje en een drankje. En natuurlijk de welgemeende felicitaties van alle aanwezige familieleden die nu niet langer meer met een geheim hoefden rond te lopen.
 
Foto's Jaap Maars, zie ook de gallery

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin